Gyerekszobák

Hogyan készítsünk díszeket a gyerekszobához? 7 hasznos ÖTLET

Akkor kezdődik csak az igazi móka, miután a szoba falai, a padló és a tárolóhelyek elkészültek! A kisebb kiegészítők, amelyekkel szemé­lyesebbé tehetjük a helyiséget, korlátlan választékban kaphatók. Gyermekünknek valószínűleg megvan a maga határozott elképzelése, hogy milyen színeket és díszítőelemeket szeretne. Nagyszerű kiegészítők kaphatók, de mi magunk is elkészíthetjük a magunk variációit. Ez igazán nem az az eset, amikor ügyelnünk kellene a visszafogott megjelenésre, tehát engedjük szabadjára a fantáziánkat!

Figyeljünk a részletekre

Műalkotások házilag

Vásároljunk készen kapható képkereteket, és tegyük beléjük saját műalkotásainkat. A kedvenc mesekönyv egy részlete, saját kézzel festett képkeret­be helyezve, még jobban kifejezi, hogy a szoba kis lakója teljes jogú uralkodója birodalmának! A kiállítandó műalkotást akár meg is rendelhetjük: kérjük meg csemeténket, hogy rajzoljon nekünk valamit!

Személyes emléktárgyak

A gyerekek sok emléktárgyat megőriznek minden­napi életük eseményeiből – legyen az pl. egy nyári tábor vagy hétvégi kirándulás. Fontos, hogy ezeket legyen hova kiállítani. Vannak olyan tárgyak, amelyek viszont nekünk fontosak: ilyenek pl. a bébi­cipők, vagy az első gyerekrajzok. A polcoknak legalább egy részét szenteljük eme kincseknek, és szereljünk a falra parafa táblákat, amelyekre feltűzhetjük a rajzokat, fényképeket, okleveleket és egyéb fontos „dokumentumokat”.

Válasszunk élénk színű lakástextileket

Ez a legegyszerűbb módja annak, hogy egy bizonyos stílust megjelenítsünk a szobában, vagy megváltoztassuk annak összképét, ha a kicsik ráunnak. Azonnal bevethető megoldás pl. kifordítható paplanhuzat. Bátran keverjük az élénk színárnyalatokat! A sima, pöttyös vagy kockás darabok remekül mutatnak szinte bármely minta mellett, és izgalmassá teszik a szoba összképét. Keressünk különleges párnahuzatokat, lepedőket. A sima, egyszínű darabokra mi magunk is készíthetünk mintákat.

Figyeljünk a padlóra

A gyerekek sok időt töltenek a padlón, így gondoskodjunk róla, hogy ott kellemesen hasalva lehessen pl. rajzolni vagy olvasni.

Figyeljünk a padlóra

A színes szőnyegek élettel töltik meg a környezetüket. Válasszon puha, élénk színű és mintájú darabokat, és helyezzünk el könnyű, hordozható ülőalkalmatosságokat, pl. babzsákokat vagy ülőpárnákat.

Virágos párnák készítése

Szinte virágoskertté varázsolhatjuk a szobát, ha párnákhoz művirágokat erősítünk. Válasszunk élénk színű virágokat – esetünkben vidám narancs­sárga színű gerberát -, és ismételjük meg a motí­vumot a függönyökön is; utóbbiaknál erősítsük a virágokat a függönyrögzítő zsinórhoz.

Virágos párnák készítése

Amire szükségünk lesz Művirágok Egyszínű díszpárna Olló vagy tapétavágó kés Erős ragasztó vagy tépőzár

Elkészítése:

A virágfejeket szedjük le a szárakról, majd erős ragasztóval vagy tépőzárral erősítsük a párnára. Utóbbi megoldásnál a virágokat le tudjuk szedni, és így ki tudjuk mosni a párnát.

FIGYELEM! A gyerekek lenyelhetik a művirágok ré­szeit, így azokat csak nagyobbak szobájába tegyük.

A játékok mint dísztárgyak

A játékok egy része túlságosan szép ah­hoz, hogy ládákba rejtsük őket, így ér­demes olyan tárolási lehetőséget kialakí­tani, ahol kedvünkre csodálhatjuk ezeket.

A játékok mint dísztárgyak

Ez még akkor is így van, ha a gyerek túl kicsi ahhoz, hogy játsszon velük. Néhány családi da­rabot (régi könyve­ket, saját egykori kedvenc játékainkat) is kiállíthatjuk, így felidézhetjük a saját gyerekkorunkat.

Monogramos kép

A gyerekek kedvelik a személyre szabott tárgyakat. Az itt bemutatott kis képen kedvük szerint díszíthetik a keretet. A kicsi nevének kezdőbetűjét varrjuk fel együtt kockás pamuttextíliára, majd a „képet” helyezzük befestett és virágokkal díszített keretbe.

Monogramos kép

Ez a darab jól mutat pl. a kandallópárkányon (ha van ilyenünk). Akár csemeténk teljes nevét is kirakhatjuk egy sor képből. Vidámabb összhatáshoz élénk színű filcdarabokat használ­junk, amelyeket nagyobb keretbe foglalunk be. Az utóbbi változatot kisebb gyerekek is könnyen elkészíthetik.

Kampók

Szereljünk a falra egy MDF lemezt, amelyhez kampókat erősítettünk. Erre akaszthatunk éksze­reket, hajba valókat vagy épp tornazsákot.

Kampók

Esetünk­ben szívekkel díszített fémkampókat választottunk, amelyek jól mutatnak egy lányszobában, de tetszés szerint felszerelhetünk állatfigurákkal díszített darabokat vagy pl. faszegeket. Az MDF lemezt rög­zítsük stabilan, ehhez használjunk fali horgonyokat és csavarokat. Az akasztókat a szobának olyan ré­szére helyezzük el, ahol a gyerekek biztos nem mennek neki.

Pad és tároló

Egy faládából könnyen készíthetünk masszív tároló alkalmatosságot, amelynek a tetején ülni is lehet. A ládát fessük be selyemfényű vizes alapú fafestékkel.

Pad és tároló

Mérjük le a fedelét, majd (körben 10-10 cm ráhagyással) szabjunk le egy darab textilt. Igazítsuk rá az anyagot a fedélre, majd a fedél túlsó oldalán, körben a peremek körül rögzítsük tűző­géppel. Akkor tudjuk igazán szépen eldolgozni az anyagot, ha duplán visszahajtjuk tűzés előtt, vagy utólag sima szegőszalaggal fedjük a széleket. Kényelmesebb lesz az ülőke, ha az anyagdarab alá vékony szivacslapot helyezünk.

Ülőke betűkkel, elkészítése

Kényelmes ülés esik a színes anyaggal bevont habszivacs kockán. Magát a kockát szivacsot árusító szaküzletből szerezhetjük be, ahol különféle méretekben kapható. Esetünkben 40 x 40 x 40 cm-es méretű szivacskockát választottunk.

Óvodás korú gyerekeknél remek választás, ha betűkkel díszítjük a kockát, de használhatunk virágokat, hajókat vagy épp állatfigurákat e célra. Nagyítsuk fel az alább átható betűket a kívánt méretre fénymásolóval. Esetünkben poláranyagot választottunk, mert az nem foszlik és könnyen varrható, ha azonban erősebb tartású anyagot szeretnénk, válasszunk vásznat vagy vastag pamutot.

Amire szükségünk lesz Habszivacs kocka Mérőszalag Megfelelő méretű poláranyag a teljes kocka bevonására Az előzőtől elütő színű poláranyag a betűkhöz Két oldalán tapadós rávasalható közbélés Varrócérna

Lépések:

  1. Mérjük le a kocka oldalait, majd szabjunk ki két négyzetet, amelyek befedik a kocka tetejét és alját. Szabjunk ki további négy négyzetet az oldalakhoz, ezek azonban 2 cm-rel szélesebbek legyenek az előzőeknél az illesztéshez.
  2. Rajzoljuk fel a rávasalható közbélésre tükör­fordítottan a betűket, majd vágjuk ki ezeket és vasaljuk fel a poláranyagra. Vágjuk ki a betűket.
  3. Vasaljuk fel a betűket a huzatra, majd kézzel vagy varrógéppel varrjuk fel őket.
  4. A hátoldaluk felől dolgozva varrjuk össze a hu­zat oldalsó elemeit és a tetejét, majd fordítsuk ki az összevarrt darabot.Ülőke betűkkel, elkészítése
  5. Húzzuk fel a félkész huzatot a helyére, majd fordít­suk fel a kockát. A huzat alsó lapját rögzítsük a helyé­re, majd kézzel varrjuk fel. Két él mentén viszont ne varrjuk össze az oldalakat, így könnyen le tudjuk venni mosáshoz a huzatot.

Báránykás bébitakaró készítése

Ezt a jópofa báránykát rávarrhatjuk pl. a pelenkázón lévő huzatra vagy egy bébitakaróra, rögzítéséhez nagyon kevés varrásra lesz szükség.

Báránykás bébitakaró készítése

Ha a figura kisebb változatát használjuk, egész birkanyájakat varázsolha­tunk pl. szegély formájában. Ugyanezt a motívumot a játékok tárolódo­bozain vagy faliképen is megismételhetjük.

Amire szükségünk lesz Két oldalán tapadós rávasalható közbélés Egy kis darab krémszínű anyag Olló Felvasalható fekete foltanyag Polár anyagú bébitakaró

Lépések:

  1. Az itt látható rajzok alapján (ha kell, fény­másolóval nagyítsuk fel ezeket) másoljuk át a bá­rány fejének, lábainak és farkának körvonalát a rávasalható közbélésre. Vágjuk ki a közbélésből, vasaljuk rá a fekete foltanyagra, majd vágjuk ki abból is. Hasonló módon vágjuk ki a bárány testét a krémszínű poláranyagból.Báránykás bébitakaró készítése
  2. Vasaljuk rá a bárány testét a takaróra. Vasaljuk fel a fejet is, majd kézzel vagy géppel varrjuk le az elemeket.

Pöttyös ágynemű készítése

A sima, egyszínű ágyneműt különlegessé tehetjük néhány felvarrt pöttyel. Elkészítéséhez még különösebben varrnunk sem kell sokat.

Pöttyös ágynemű készítése

Példánkban kétféle színű pöttyöket alkalmaztunk, de a négyzetek vagy téglalapok éppoly jól megteszik. Vásárolhatunk egyszerű fehér ágyneműt is, amelyet aztán mosógépben alkalmazható textilfestékkel színezünk, így biztosan tökéle­tesen illeni fog a gyerekszoba színeihez.

Amire szükségünk lesz Ceruza Kerek tárgy, pl. pohár a kör megrajzolásához Két oldalán tapadós rávasalható közbélés Olló és vasaló Színes pamutmaradékok Egyszínű paplan- és párnahuzat Hímzőcérna Hímzőtű

Lépések:

  1. A közbélésen rajzoljuk körbe többször ceruzával a poharat, majd vágjuk ki a köröket. Vasaljuk rá ezeket az anyagmaradékokra, majd azokból is vágjuk ki a köröket. Próbáljuk rá a pöttyöket a paplan- és párnahuzatra, majd húzzuk le a közbélés hát­oldaláról a papírt, és vasaljuk fel a pöttyöket a kí­vánt helyére.Pöttyös ágynemű készítése, lépések
  2. Hímzőcérnával és -tűvel varrjuk körbe pelenka­öltéssel a köröket. Ha esetleg marad egy-egy kör, rögzítsük egy négyszögletes anyagdarabra, és bekeretezve készítsünk abból faliképet.

PÖTTYÖK ÉS VONALAK. Az egyszínű ágyneműre textilfestő filccel még könnyebben készíthetünk mintákat: pl. pöttyös paplanhuzatot, csíkos párna­huzattal társítva. A gyerekek valószínűleg lelkesen besegítenek majd a munkába. Ne aggódjunk, ha nem lesznek teljesen szabályosak a minták: még jobban mutatnak, ha látszik rajtuk, hogy szabad kézzel ké­szültek. Amikor elégedettek vagyunk a kész mintá­val, fixáljuk az anyagba a festéket forró vasalóval. A színes minta jobban mutat világosabb színű (fehér, krémszínű vagy halványsárga) háttéren.

ÖTLET. Ha saját magunk szeretnénk elkészíteni az ágyneműt, vegyünk megfelelő szélességű lepedővásznat. Mérjük le a meglévő paplanhuzatokat, majd szabjunk ki egy kétszer olyan széles textildarabot, plusz a ráhagyást. Varrjuk össze a széleket, majd fordítsuk ki a huzatot. A huzat szájának zárásához varrjunk fel patentet, tépőzárat vagy szalagokat.

Jó tanács

Esetünkben élénk színű anyag­maradékokból készítettük el a pöttyöket, de ehhez újrahasznosíthatunk egy régi ágyneműgarnitúrát is. Az utóbbi szintén bevált módszer arra, hogy egyedivé tegyünk egy sima ágyneműgarnitúrát.

Az ágynemű mintája vissza­köszön ezen a faliképen is

Az ágynemű mintája vissza­köszön ezen a faliképen is.