Hasznos - Ártalmas

Otthoni textíliák vegyi kezelése – hogyan?

A vegyszerekkel kezelt anyagok révén sok modern csoda lehetségessé válik: a nem gyűrődő nadrág, a vasalásmentes ágynemű vagy a vízhatlan esőkabát. Némelyik anyag ellenáll a foltoknak, a bogaraknak és a penésznek. De ennek a kényelemnek meg kell fizetni az árát: az ilyen termékek anyagát for­maldehiddel és más mérgező vegyszerekkel kezelik, ami káros lehet a azokra, akik viselik vagy használják őket.

A kezelt textíliák hátrányai

A „tartós vasalású” ruhákat formaldehid­gyantával kezelik. Korábban a formaldehidet a rákkeltő anyagok között tartották számon, de ma már nem számít annak. A formalde­hid alapú műgyanta, amely a testhő és a ve­rejték hatására lebomlik, egyeseknél allergiás reakciókat válthat ki. Ma már rendelkezésre állnak formaldehidszegény, ill. -mentes tex­tilkikészítő szerek, azonban a formaldehid­kibocsátás problémája még nem a múlté.

A termékek címkéin nem kötelező feltün­tetni a formaldehidet, de ha a textíliáról azt állítják, hogy vasalást nem igényel, gyűrődés­mentes, víztaszító, ill. könnyen kezelhető, akkor valószínűleg formaldehidtartalmú gyantával kezelték. A legtöbb poliészter­pamut-keveréket formaldehiddel kezelik, a poliészter-pamut ágyneműk felületén pedig formaldehid található, hogy jobban bírják a mosást. A drapériákhoz használatos szöve­tek általában „tartós vasalást” és gomba elleni kezelést kapnak. Ez jelenti a problémát: ami­kor a nap rásüt az ilyen anyagokból készült függönyre, formaldehidet áraszt magából.

Új lángálló anyagok

A gyermek-, és felnőtt ruházat, kórházi köpe­nyek, ipari egyenruhák, matracok és egyes lakberendezési tárgyak meg kell hogy felelje­nek a tűzbiztonsági szabványoknak. Egy idő­ben ezeket lehetséges rákkeltő vegyszerekkel kezelték. A mai lángmentes anyagok megfe­lelnek a gyermekek hálóruháival szemben tá­masztott toxikológiai szabványoknak is. E ru­hák nagy része olyan szintetikus anyagokból készül (nylon, poliészter, akril), amelyek el­lenállnak az égésnek.

Az érintkezés csökkentése

A vegyszerekkel kezelt anyagok helyett, ame­lyek potenciális rákkeltő anyagokat tartal­mazhatnak, válasszuk a kikészítetlen (lehetőleg organikus termesztésű) pamutot, selymet, hócsalánt, lent, rajont, gyapjút, ill. a természetes rostok keverékét. Amikor itt az ideje a régi matracok cseréjének, vegyi kezelés nélküli, természetes anyagokból készült matracot szerezzünk be.

Az ún. könnyen kezelhető anyagok­ban úgy csökkenthetjük formaldehid­gyanta mennyiségét, hogy haszná­latbavétel előtt kimossuk őket. Ha otthonunkban sok a kikészített anyag, gyakran szellőztessünk, és csökkentsük a páratartalmat.

Levegőn szellőztessünk

A vasalást nem igénylő függönyö­ket szabad levegőn szellőztessük ki, mielőtt feltennénk. Még jobb, ha ke­zeletlen pamutból, pamutvászonból, lenből vagy len-pamut keverékéből készült textíliákat vásárolunk. Bár ezeket gyakrabban kell cserélni, mert gyorsabban elhasználódnak, kevésbé veszélyesek. Az ablakokra függöny helyett tehetünk bizton­ságos fa-, bambusz- vagy fém­redőnyt, illetve zsalugátert.

A távlatok

Léteznek a ruházatot és az ágyneműt könnyen kezelhetővé tevő formaldehidmentes gyanták. Más biztonságos textilkezelési eljárások is fejlesztés alatt állnak, pl. a szilikonból vagy szilikon-fluorpolimer keverékből készült kikészítő anyagok.