Lakástextíliák

Egzotikus hatású szoba kialakítása

A Kelet igézetében

Egzotikus hatású szoba kialakítása

Káprázatos, egzotikus hatású szobát alakíthatunk ki csillogó selymekből és vibráló üveg­gyöngyökből. Ebben az impulzív és hívogató összeállítás­ban a fehér háttér emeli ki a fényűző beren­dezési tárgyakat, és pazar hatást kölcsönöz a szobának. Az erős kék árnyalatú kanapé és a karosszék csodálatos kontraszthatást al­kot az elütő színű párnákkal és takarókkal.

A kiegészítők és a lakberendezési tárgyak a kulcsmotívumai ennek az összeállításnak – mélylila, lila, bíbor és kobaltkék árnyala­tokban társítsuk őket. Díszítésül bánjunk bőkezűen a rojtokkal, hímzésekkel, flitterek­kel és szalagokkal, ezek magukra vonják a tekintetet. Használjunk szárit takaróként, függönyként, drapériaként. Élénk színfoltjai lesznek a szobának. Itt a bútorokat befestettük, így jól men­nek a szövetekhez, és szép összkép alakul ki.

A falakat érdekesebbé teszik a Paisley-motívumok, amely­hez nyomóformát és ezüstfestéket használtunk. Végül deko­ratív karos gyertya­tartók és csillárok fo­kozzák a szoba fényűző jellegét.

Mit használ­hatunk még?

  • ezüstkék puha szőnyegek,
  • lila, kék és vízzöld,
  • bársonykanapé.

A merész stílus jegyé­ben fessük bútorainkat élénk rózsaszínre vagy lilára

A merész stílus jegyé­ben fessük bútorainkat élénk rózsaszínre vagy lilára.

A díszes, gyöngyös, hímzett párnák kiemelik a szófát

A díszes, gyöngyös, hímzett párnák kiemelik a szófát és jó hangulatot adnak a szobának.

Jól mutatnak a padlón a puha, színes selyempárnák

Jól mutatnak a padlón a puha, színes selyempárnák.

A falat egyénivé teszi a nyomóformával és az ezüstfestékkel készült dísz

A falat egyénivé teszi a nyomóformával és az ezüstfestékkel készült dísz.

Keleti nappali

A keleti nappalit merész színek, keleti minták és mélyvörös árnyalatok jellemzik.

Keleti nappali

A keleti stílus lényege az egyszerűség. Kezd­jük semleges háttér kialakításával, adjunk hozzá néhány trükköt, és máris kész a kele­ties hangulatú berendezés.

A piros és fekete fatáblák a falon erős kisugárzásúak, de nem nyomják el a szoba többi részét. Ha a festést túl merésznek találnánk, töltsük ki a fatáblát keleti motívumú tapétával, kalligrafikus ábrákkal. Az egyszerű doboz alakú rattan kanapé tökéletesen illik ide, és a keleti motívumos vászonpárnák valósággal életre keltik.

Egy hamisítatlan keleti motívumos fali­szőnyeg fontos darabja ennek a stílusnak. Magunk is készíthetünk ilyet, ha egy furnér­lemezt valamely anyag vagy tapéta alapján kifestünk, de keretbe illeszthetünk egy olyan szövetet is, amely a szoba többi be­rendezési tárgyával összhangban van. A padló legyen természetes jellegű – a fa­padló vagy a természetes szőnyegek ideálisak. Ha igazán eredeti összeállítást akarunk, fessük be a bútorainkat feketére. Végül lakkozott edé­nyekkel és pár szál orchideával díszítsük a keleti szobánkat.

Mit használ­hatunk még?

  • egyszínű, kárpito­zott, doboz alakú szófa,
  • természetes anya­gok: vászon és hesszián,
  • padlószőnyeg.

Tegyük izgalmassá egyszínű párnáinkat

Tegyük izgalmassá egyszínű párnáinkat egyszerű mintás rátéttel, amely illik a huzathoz.

Használjunk keleties tapétát vagy szövetet

Használjunk keleties tapétát vagy szövetet, és készítsünk belőle faliszőnyeget, képet, fali díszt.

A keleti stílus az egyszerű kiegészítőket kedveli

A keleti stílus az egyszerű kiegészítőket kedveli: ne zsúfoljuk tele az asztalt. Egyszerű tálat vagy növényt, mint az orchidea, tegyünk rá.