Ház

Egészségügyi helyiségek tervezési szempontjai: fürdőszoba WC-vel, mosdófülke

Lakásokban egészségügyi helyiségeket akkor is kötelező építeni, ha közműves víz- és csatornaellátás még nincs, ill. ha emiatt kerti árnyékszék építése is szükséges.

Régen a mosdó a lakás konyhájába, a WC pedig az udvar valamely szegletébe került, ez ma már a higiéniai követelmények miatt elképzelhetetlen. Egészségügyi helyiségek a WC, a mosdó, a fürdőszoba. Mindegyik mosható padló-és falburkolattal készül, vízcsatorna hálózattal és melegvíz-vezetékkel ellátott. E helyiségek természetes megvilágítása nem feltétlenül, de szellőzése – főként természetes – mindenképpen szükséges.

WC helyiség

A lakásokhoz a WC-berendezés vagy külön helyiségbe, vagy a fürdőbe, vagy mindkettőbe kerül. Külön WC-helyiség szükséges minden két-szobásnál nagyobb lakásnál, közvetlen vagy közvetett kézmosási lehetőséggel. A mai lakásokhoz árnyékszék (külön udvari WC) csak ideiglenes jelleggel létesíthető. Méretigény:

  • alapterület: min. 0,90m2;
  • szélesség: min. 0,80m;
  • mélység: min. 1,10m, befelé nyíló ajtó esetén min. 1,40m;
  • átlagbelmagasság min. 2,20m.

A legkisebb méretű térbe ajtószárny nem nyílhat. Az elhelyezendő kézmosó növeli a helyigényt. A WC-helyiség lehetőleg ajtóval elkülönített közlekedőtérből nyíljon. Ablak nélküli WC-helyiségek – szellőzőkürtő hiányában – szellőztethetők a helyiség világítási áramkörére kötött, a szellőzőnyílásra vagy kürtőre szerelt ventilátorral is, így a világítás bekapcsolásakor a gépi szellőzés üzemel.

Tisztálkodási helyszínek

A tisztálkodási helyiségek a fürdéshez, a mosdáshoz, a kézmosáshoz és a mosáshoz szükségesek. Méretük és számuk függ a lakók létszámától, a lakás nagyságától és a szintek számától.

Fürdőszoba WC-vel

Abban az esetben készül, ha a lakás kétszobás vagy annál kisebb, vagy ha háromszobásnál nagyobb és a lakásban van külön WC-helyiség is. Tartalmaznia kell a fürdőkádat, a mosdót, a WC-csészét, valamint helyet kell biztosítani a mosáshoz (mosógép), és a fűtést is meg kell oldani. A fürdőkád minimális mérete 1,10 x 0,70m, és mosdóval közös csapteleppel is létesülhet úgy, hogy zuhanyozáshoz is megfeleljen.

A helyiség javasolt méretei:

  • alapterület: 3,20m2;
  • oldalméret: 1,40m. Ajtaja nem nyílhat főző-, étkező- és élelmiszer-tároló helyiségre.

Fürdőszoba

A legelterjedtebb megoldás a fürdőszoba, amelyben csakis a tisztálkodás és a mosás lehetséges. Elsősorban előszobára, közlekedőre és gardróbra nyílhat. Kivételt jelentenek az olyan egy-vagy másfél szobás lakások, ahol a fürdőszobának önálló, közvetlen természetes szellőzése van és nincs benne WC-csésze, ez esetben kivételesen a szobából is nyílhat.

Javasolt méretek:

  • alapterület: 2,50m2;
  • oldalméret: 1,40m.

Zuhanyfülke

A legkisebb alapterületű vagy többszintes lakások második vagy kiegészítő tisztálkodási helyiségéül szolgál. Ha a lakótérben van külön fürdőszoba, a zuhanyfülkében nem feltétlenül szükséges mosdót elhelyezni. Külső padlóösszefolyóval készül.

Mosdó nélküli zuhanyfülke javasolt méretei:

  • alapterület: 1,40 m2;
  • oldalméret: 0,85 m. Közvetlen természetes szellőzése szükséges.

Mosdófülke

Bármely helyiséghez kapcsoltan létesíthető ott, ahol erre szükség van. Elsősorban olyan háló-, vagy dolgozószobánál hasznos, ahol a külön fürdőszoba csak az előtéren keresztül érhető el, vagy a lakás eltérő szintjén van. Mosdófülke beépített szekrényben is elhelyezhető, ha önálló mesterséges megvilágítással rendelkezik. Padozata a kapcsolt tér anyagáéval azonos anyagú.

A tisztálkodó helyiségek ablak-mellvédjének magassága (parapetmagasság) fürdőkád esetén 1,40m-nél, zuhanytálca esetén pedig 1,80 m-nél alacsonyabb nem lehet. Külső határoló falra (vagy falba) vízvezeték csak külön hőszigeteléssel ellátva szerelhető, csaptelep pedig csak különösen indokolt esetben kerülhet. A tisztálkodó helyiségben elhelyezendő víz-‘ melegítőnél nem szabad megfeledkezni a szükséges hely betervezéséről, és hogy – az elektromos üzemű kivételével – számára kéményt kell építeni, és a megfelelő légtérfogatot biztosítani kell.

Vigyázat! Itt kell megjegyezni, hogy ma kapható olyan gázüzemű melegvíz-termelő készülék is, amelynek nincs füstelvezetése, hanem az a helyiség légterében marad. E füstgáz mérgező gáz, amely a fürdőkádban ülőre veszélyes lehet, ezért e készülék alkalmazását érdemes elkerülni!