Festés, tapétázás

Hogyan vágjuk el a csempét?

Végezzen próbavágást

A csempevágó fogó élének tiszta, de halk hangot kell hallatnia, ha végighúzza a csempe mázas felületén.

Csempe vágásaHa tompa hang hallatszik, és a csempe nem törhető tisztán a fogóval, akkor az a kerámialap túl kemény ahhoz a vágóeszközhöz. Vásároljon vagy béreljen a vágásához erősebb csempevágót.

Hasznos harapófogó

A csempevágó törőlapja nem a legjobb eszköz arra, hogy keskeny csíkot vágjon le vele a csempéből.

Csempe vágásaCsak karcolja be a vágás vonalát, majd lapos- vagy harapófogóval csipkedje le a fölösleget. Az éles széleket reszelje le. Védje a sze­mét a szilánkoktól!

Fűrészelje be, törje ki!

Ha a csempe széléből akar kivágni egy darabot – például cső vagy konzol köré -, használjon csempefűrészt. Készítsen a lap szélén két párhuzamos bevágást, karcolja be a kettő közti törésvonalat, majd fogóval törje ki a fölösleget. Ne feledje a fuga­szélességet, ha a vágott csempét a tárgyak köré illeszti.

Kemény s még keményebb

Profi csempevágóA barkácsboltokban kapható csem­pevágóval legfeljebb 6 mm-es lapok vághatok. A vastagabbak -különösen a padlólapok – vágásához kölcsönözzön profi csempevágót. A bérleti díj hamar megtérül – főleg, ha drága lapokkal dolgozik -, mert kevesebb lesz a veszteség, ha szabályosak a vágások.

Reszelő helyett…

Egy fadarab köré tekert durva, kemény dörzspapírral nagyszerűen helyettesíthető a csempecsiszoló az éles vágási élek elsimításakor.

Csökkentse a fűrész rezgését!

Ha csempét fűrészel, csavaros pillanatszorítóval rögzítse az asztalhoz a lapot.

Csempe vágása fűrésszelTegyen egy sima falapot a csempe és a szorítópofa közé, nehogy megrepedjen a lap, amikor leszorítja. A fa alátét a rezgéseket is csökkenti. A csempe repedését megelőzendő, úgy helyezze el a lapot, hogy csak a feltétlenül szükséges darab lógjon túl az asztallapon.

Figyeljen a jelre!

A csempét tustollal jelölje be a vágás előtt. Filctollat ne használjon, mert az makacs foltot hagy a mázon. Ha pe­dig a csempe szélén jelöli meg filctol­lal a vágás helyét a szín beivódhat a fugázóanyagba, és elszínezheti.