Festés, tapétázás

Színezés és meszelés, márványozás (minták létrehozása festéssel)

Színezés és meszelés

Ezekkel a módszerekkel még jobban kiemelhetjük a felület saját textúráját, akár falakról, akár fafelületekről van szó. Erre a célra használjunk színes vagy átlátszó lazúrfestéket.

Színezés

A festendő felületre először egy alapréteget kell felhordani emulziós vagy alapozófestékből, majd erre kerül az áttetsző lazúrfestékréteg. A matt emulziós festék abszorbens réteget képez, és felszívja a lazúrfestéket; a vinil alapozófestékkel sokkal finomabb összhatást érhetünk el.

Színezés ecsettel

Kép leírása:

 1. Festékleszedéses módszer: felhordás után azonnal távolítsuk el a lazúrfestéket. Ezzel a módszerrel változó intenzitású, áttetsző színes felületet hozhatunk létre.
 2. Festékfelhordás ecsettel: intenzívebb színhatást érhetünk el, ha szabálytalanul váltakozó irányú ecsetvonásokkal hordjuk fel a festéket, és hagyjuk megszáradni.

Fafelületek színezése

Ezt a technikát bedörzsölésnek is hívják. A fára nem kell alapozót felhordani, a lazúrfestéket kenhetjük közvetlenül a kezeletlen fafelületre.

Fafelület színezése

Lépések:

 1. Az ajtó egyes elemeit itt is kezeljük önálló egységként.
 2. Nedves ronggyal távolítsuk el a felesleges festéket; hogy kiemeljük a fa erezetét. Ezekre bőségesen hordjuk fel a lazúrfestéket.

Meszezés (fehérítés)

Ez csak annyiban különbözik a színezéstől, hogy az alapfelület végleges színe fehér lesz; a festéshez lazúrfesték helyett mészfestéket és utólagos viaszt használunk.

Meszelés

Lépések:

 1. Egy drótkefével a rostirányt követve dörzsöljük át fa felületét, hogy jobban beszívja majd a fehérítő mészfestéket.
 2. Egy finom szálú drótszivaccsal bőségesen hordjuk fel a mész-festéket a felületre. Ügyeljünk rá, hogy elegendő mész kerüljön mindenhová.
 3. A felesleget töröljük le egy pamutronggyal és a felületet dörzsöljük át viasszal. így tompa fényű felületet kapunk, ahol a fa erezeteiben a mész adja az érdekes fehér csíkozást.

Fehér felületek

Ezzel a technikával hagyományos küllemű faburkolatokat készíthetünk.

Fehér felület

A fenti képen láthatóhoz hasonló falburkolatok nagyon megnyugtatóvá, kellemessé teszik a szobát. Különösen jól mutatnak természetes anyagokkal vagy antikolt festett felületekkel kombinálva.

Márványozás

Ez az egyik legnehezebb festési mód, hiszen egy természetes anyag textúráját kell utánozni. Beletelik egy kis időbe, míg elsajátíthatjuk ezt a módszert, de megéri a fáradságot, hiszen igazán fényűző falfelületeket hozhatunk vele létre! A különféle márványfajták színe és mintázata nagyon eltérő lehet; példánkban kétféle szín felhasználásával hozzuk létre a márványhatású falfelületet.

Márványozás

Lépések:

 1. Hordjunk fel egy réteg fehér vinil alapozófestéket és hagyjuk megszáradni. Keverjünk ki egy világosabb szürke és egy nyers umbrabarna lazúrfestéket. Lapos ecsettel egy irányban felhordott foltokban vigyük fel mindkét színt. Elegendő területet hagyjunk fehéren.
 2. Amíg nedves a lazúrfesték, lazúrozóecsettel mossuk egymásba a két színárnyalatot, és alakítsunk ki anyagszerű felületet.
 3. Disznósörte oszlatóecsettel dolgozzuk át a felületet, hogy kevésbé legyen érdes. Először a felhordott festékfoltok irányában, majd arra merőlegesen dolgozzunk.
 4. Egy művészecsetet mártsunk először nyers umbrabarna színezőfestékbe, majd a kikevert lazúrfestékek valamelyikébe, és átlós irányban húzzuk végig a felületen, miközben finoman ide-oda mozgatjuk. Igyekezzünk utánozni a márvány erezetét.Márványozás 2
 5. Oszlatóecsettel lágyítsunk az erezet kontúrján; az ecsetet először az erezet irányába, majd arra merőlegesen húzzuk át a felületen.
 6. A fal teljes száradása után hordjunk fel 2-3 réteg lakkot.
 7. Finom szemcséjű csiszolópapírral enyhén dörzsöljük át, majd egy tiszta pamutronggyal polírozzuk a teljes felületet.

Egy kis fényűzés

Márványozott fal

A „márvány” falburkolat nagystílű látvány, és nagyszerű hátteret nyújt bizonyos dísztárgyaknak és műalkotásoknak.