Festés, tapétázás

Csempézés alapjai – mitől lesz szilárd a kötés?

Érdesítse meg a felületet!

A laminált munkapultot villanyfúróba fogott fémcsiszoló koronggal érdesítse, ha csempézni akarja. A durva szemcsés csiszolópapír vagy egy reszelő is megteszi, de így tovább tart a munka.

Hasznos! Nem tudja mennyi csempét vegyen? Itt kiszámoljuk Önnek a pontos mennyiséget!

Szedje le a tapétát!

Tapétára még véletlenül se ragasszon csempét, mert elenged a ragasztó, és a csempe lepotyog. Szedje le a tapétát, majd mossa le a tapétaragasztó maradványait, hogy a csemperagasztó jobban tapadjon a falon.

Gipszkarton alapozása

A csempét a vakolatra vagy gipsz­kartonra is ragaszthatja, csak kenje át előtte alapozóglettel a falat, így kevésbé lesz nedvszívó a felület, s nem köt olyan gyorsan a ragasztó.

Festékpróba

A festett falakra tapasszon a csem­pézés előtti este ragasztócsíkot, majd másnap húzza le.

FestékpróbaHa lejön vele a festék, akkor csempézés előtt teljesen le kell kaparni a falat. A szilárdan tapadó falfestéket durva smirglivel csiszolja át, hogy erősebben tartson a vakolaton a csemperagasztó.

Falemezre is csempézhet

A kicsempézendő zuhanyfülke falához 12 mm vastag, vízálló OSB-lemezt használjon. Első menetben erősítse a lemezt a falhoz, majd pedig faalapozóval tömítse. Az OSB-lemez – a gipszkartonnal, a forgács- és MDF-lemezzel szemben – nem deformálódik a nedvességtől, s rendkívül stabil, így a ráragasztott csempék aligha törnek el, illetve repedeznek meg.

Ragasztási előkészületek

Optikai hatás

A nagyméretű csempék gyor­sabban rakhatók, mint a kicsik. A kis tereket azonban még szűkebbnek láttatják – különösen akkor, ha sok lapot kell vágni a sarkoknál és másutt.

Csempézés csempére

Szilárd régi csempére akár újabb réteg is ragasztható. Ez könnyebb, mint a régi csempe leverése, mert akkor sérül a fal, és a hibákat ki kell javítani.

Csempére csempeMossa le a régi csempét lúgos mosószerrel (trisóval), majd kétoldalas ragasztószalaggal tegye fel a vezetőlécet. Az új csempét úgy rakja, hogy a héza­gai ne a régi fugák fölé kerüljenek – így akkor sem sérül az új fugázóanyag, ha a régi kitöredezik.

Készítsen mérőeszközt

Az első sor felrakásához egyenes lécből készítsen csempézősablont.

CsempézésEgyenlő közönként – az egységet a csempe és egy fuga szélessége adja – rajzoljon jelzővonalakat a lécre.

Ügyeljen a szimmetriára!

Ha a csempét a fal középvonalától jobbra-balra haladva rakja fel, akkor egyforma méretű vágott lapok kerülnek a helyiség sarkaiba.

SzimmetriaHa a falat valami nagyobb felület – például egy ablak  – töri meg, úgy annak középvonalától kezdje el felrakni a csempét, így egyformára vágott lapok kerülnek az ablak két szélére.

A vezetőléc rögzítése

Az első csempesort ne a padló szegély­lécéhez igazítsa – különösen, ha az egész helyiséget körbe akarja csempézni -, mert az aligha vízszintes. Szögeljen föl a falra egy vízszintes vezetőlécet, hogy annak felső széle egycsempényivel feljebb legyen, mint a szegélyléc.