Festés, tapétázás

Festés és tapétázás kombinációja, festhető tapéta: lépcső, gyerekszoba, falfülke

A festett és tapétázott felületeken összhangban kell lenniük a színeknek és a mintáknak. Ha ötvözzük a két technikát, érdekes felületeket hozhatunk létre, és a színek és minták terén is új lehetőségek nyílnak. Ebben a cikksorozatban bemutatunk néhány módszert, és ezek nyomán magunk is vállalkozhatunk újabb változatok kipróbálására.

Melyik kombinációt hol alkalmazzuk?

A festést és tapétázást a lakás bármely területén remekül ötvözhetjük. Egyes helyiségekben azonban kimondottan érdemes ezen variációkat alkalmazni.

A kombinálásra alkalmas helyiségek

  • Lépcsők: itt főleg a fal alsó része van kitéve nagyobb igénybevételnek. Ezért érdemes az alsó részt festeni, a felsőt tapétázni, a kettőt pedig válasszuk el szegélyelemmel. Így, az alsó részt szükség szerint, könnyen újrafesthetjük, a felsőt pedig hagyhatjuk változatlanul.
  • Gyerekszoba: a lépcsőkhöz hasonlóan, itt is a fal alját éri a legnagyobb igénybevétel, ezért az előbbihez hasonlóan érdemes kialakítani. A festés előnye, hogy jobban elrejti a fal hibáit.
  • Falfülkék: érdemes a szoba többi felületétől eltérően kezelni őket. Ha például a falak többi része tapétázott, a falfülke hátsó falát fessük világosabb színűre, így mélyebbnek tűnik, és ideális háttere lehet a dísztárgyaknak.
  • Tapétából kivágott motívumok felragasztgatása: tapétából vagy díszpapírokból vágjunk ki motívumokat, és kollázsszerűen ragasztgassuk fel a falra. Ezzel a módszerrel akár műalkotásokat is utánozhatunk.
  • Festett szegélyek: a díszítő fa- vagy tapétaszegélyeket ragasztás helyett akár festhetjük is; a fal bármely magasságában alkalmazhatjuk ezt a módszert.
  • Díszítő tapétatáblák: ezeket inkább falakra szokták felrakni, mint fafelületre. Paneles ajtókon azonban kipróbálhatjuk, hogy milyen hatást kelt, ha a panelek közepét tapétázzuk, az ajtó többi részét pedig a szoba bútoraival azonos színűre festjük.

Festhető tapéták

A textúrált felületű és a festhető tapéták jelentik az átmenetet a festés és a tapétázás között. Ezek felülete általában dombormintás, ezért felragasztva plasztikus, térhatású felületet képeznek. Egyenetlen falakon különösen érdemes ezeket a tapétákat használni, mert jól eltakarják a hibákat. Hagyhatjuk őket festetlenül.

Tapéták otthon

  • Visszafogott összhatás: ha világosabb színnel festjük le a tapétát, plasztikusabb, mégis egyszerűbb, visszafogottabb hatású lesz a felület. Itt csak a fal alsó részét tapétázták, majd szegéllyel zárták le, így sokkal karakteresebb lett a végeredmény.
  • Színes felületek: ha erőteljesebb színekkel festjük le a tapétát, jobban kiemeljük a felület mintázatát. Emulziós festékkel nagyon tartós és könnyen tisztítható lesz a felület.
  • Alapmintázat (kép lent): a legelterjedtebb dombormintás felületű tapéta a fűrészportapéta; durva, egyenetlen felületű falakra a legjobb megoldás. Önmagában eléggé hétköznapinak tűnhet, de a megfelelő kiegészítőkkel nagyon dekoratív.

Festhteő tapéta