Festés, tapétázás

Szegély felragasztása a mennyezet alá, falfelület osztására

A falszegélyek dekoratív felületlezáró elemek, amelyeket tapétázott vagy festett falfelületre is felragaszthatunk. A szegély pontos helyétől függ, hogy hogyan kell felrakni.

Szegély felragasztása a mennyezet alá

Ide a legkönnyebb felragasztani a szegélycsíkot, mert a fal felső éle vezetőként szolgál. A szegélycsíkokat speciálisan erre a célra alkalmas ragasztóval kell rögzíteni; ez erősebb, mint a közönséges tapétaragasztó.

Tapéta szegély

Lépések:

  • A mennyezet festésénél az ecsettel kicsit menjünk túl az élen, hogyha esetleg egyenetlen a faléi vonala, a fal színe ne látsszon ki a szegély mögül.
  • A tapétához hasonlóan hajtogassuk harmonikába a szegélycsíkot. A falsík vonalát vezetőként használva ragasszuk fel a szegélyt, közben simítókefével nyomjuk a helyére, kinyomva alóla a levegő-buborékokat.

Szegélycsík felragasztása tapétára: a tapéta mintázatához igazodva általában könnyű pontosan vízszintesen felragasztani a szegélyt.

Szegélycsík

Ha nem mintás a tapéta, ceruzával húzzuk meg a szegély helyének vonalát.

A falfelület osztására szolgáló mintás szegélyek

Ha nem a fal tetejére, hanem egy tetszőleges magasságban ragasztjuk fel a szegélyt, a sarkok kialakítására kell fokozottan ügyelnünk. Soha ne próbáljunk egy hosszú csíkot egy ütemben felragasztani, mert száradás közben zsugorodni fog, és óhatatlanul elválik a faltól. A helyiség minden falára külön-külön egy csíkot ragasszunk fel, a mintákat pontosan illesszük a sarkokban.

Tapéta

Lépések:

  1. Körben az egész helyiségben húzzunk a falon a megfelelő magasságban szintező mellett egy vízszintes vonalat.
  2. A ceruzavonalat követve ragasszuk fel a szegélyt; erősen nyomjuk be a falsarokba, és egy kis darabot hajtsunk rá a másik falra.
  3. Ragasszuk fel a másik csíkot is; kicsit fedje át az előzőt. Ezután ceruzával húzzuk be a falsarok vonalát, majd emeljük fel a szegélyt a falról, és a felesleges részeket vágjuk le ollóval.
  4. Simítsuk vissza a szegélyt a helyére, és a felesleges ragasztót töröljük le nedves szivaccsal.

A két darab vágása

Mi mindig ollóval vágjuk le az egymást átfedő szegélydarabokat, ha ugyanis vágókést (snitzer) használunk, ez egyszerre átvágja mindkét réteget.