Festés, tapétázás

Lazúrozás és faerezés – minták létrehozása festéssel

A lazúrozással és a faerezéssel (flóderezés) plasztikus, határozott mintázatú felületeket hozhatunk létre. Alkalmazhatjuk fafelületeken a fa természetes erezetének kihangsúlyozására, vagy bármilyen egyéb felületen a fa erezetének imitálására. Mindkét technika nagy gyakorlatot igényel, de ha már egyszer elsajátítottuk őket, fantasztikus hatásokat érhetünk el!

Lazúrozás

Bármilyen fafelületen jól mutat; különösen érdemes paneles ajtóknál alkalmazni. Speciálisan erre a célra való lazúrozóecsettel szokták létrehozni, de használhatunk disznósörte oszlatóecsetet vagy akár közönséges, erős sörtéjű festőecsetet is.

Lazúrozás

Lépések:

  1. Hordjuk fel a lazúrfestéket az ajtó felületére; az egyes faelemeket kezeljük különálló egységként.
  2. A fa természetes rostirányát követve húzzuk végig az ecsetet a festék felületén. Az ecsetet a lehető leglaposabb szögben tartsuk a felületen. A mintázat finomságát az ecset szőrének más-más szögben tartásával befolyásolhatjuk.
  3. Minden egyes ecsetvonás után töröljük le a sörtékről a festéket egy tiszta pamutronggyal.
  4. Az ajtó minden elemét külön egységként kezeljük; éles határvonalat alakítsunk ki közöttük.

Faerezés (flóderezés)

A faerezés, vagy más néven flóderezés a lazúrozáshoz hasonló technika, annyi különbséggel, hogy speciális gumi flóderezőszerszámmal készítik. Készíthetjük fafelületeken, vagy, mint a példánkon látható, falakon is, fafelületek imitálására.

Faerezés

Lépések:

  1. Függőleges ecsetvonásokkal hordjuk fel a lazúrfestéket a falra.
  2. A fal szélére szegezzünk egy falécet, pontosan függőleges helyzetben, majd a lécet vezetőként használva, húzzuk mellette végig a gumi flóderező eszközt.
  3. Ezután már csak a szemünkre hagyatkozhatunk, miközben kialakítjuk a további csíkokat. Enyhén ide-oda mozgatva húzzuk le a szerszámot a nedves felületen, hogy utánozzuk a természetes faanyag erezetét és csomóit.

Faburkolat imitálása

Famintázat

Különösen a nagyobb, jellegtelen falfelületeket lehet feldobni, ha famintázatúra festjük (kép fent).