Festés, tapétázás

Minták létrehozás festéskor: festékleszedés, felhordás ronggyal

A pamutrongyokkal a szivacsozáshoz hasonlóan kell dolgozni, a végeredmény azonban teljesen más hatást kelt.

Festékfelhordás ronggyal

Ebben az esetben ronggyal hordjuk fel a lazúrfestéket a falfelületre. Tartsunk több rongyot a kezünk ügyében, mert hamar megszívják magukat festékkel.

Festékfelhordás ronggyal

Lépések:

  1. Öntsünk lazúrfestéket egy régi tányérra vagy egy festékesvödör fedelébe. Gyűrjük csomóba a rongyot, és mártsuk a festékbe. A felesleges festékmennyiséget a karimán vagy egy darab papíron húzzuk le.
  2. A szivacsozáshoz hasonlóan nyomkodjuk a rongycsomót a falhoz. Közben forgassuk, hogy szabálytalanul váltakozó mintázatot kapjunk.

Festékleszedés ronggyal

Ezzel a módszerrel a nedves lazúrfesték felületén hozhatunk létre mintázatot. Egyszerre csak 1m2-nyi felületre hordjuk fel a festéket, mert hamar megszárad.

Festékleszedés ronggyal

Lépések:

  1. Váltakozó irányú ecsetvonásokkal hordjuk fel a festéket, majd húzkodjuk át függőlegesen az ecsetet.
  2. A megnedvesített, csomóba gyűrt rongyot nyomkodjunk a nedves festékbe.

Rongygörgetés

Ebben az esetben is az előző módszerekkel dolgozunk, de már jóval szabályosabb mintázatot hozhatunk létre. Bármilyen irányban görgethetjük a rongyhengert, a legkedveltebb módszer azonban a szabályosabb, függőleges csíkok létrehozása. A rongygörgetést inkább festékleszedésre használjuk, mert így sokkal hatásosabb felületeket készíthetünk.

Rongygörgetés

Lépések:

  1. Több rongydarabot csavarjunk meg, és ezeket a hurkákat tekerjük össze egy hengerré. Igyekezzünk nagyjából egyforma méretű „virsliket” készíteni.
  2. Hordjuk fel a lazúrfestéket a falfelületre, majd függőlegesen görgessük végig rajta felülről lefelé haladva a rongyot. Ügyeljünk rá, hogy végig szorosan érintkezzen a felülettel a rongy, egy pillanatra se emeljük fel. Minden egyes újabb sáv kialakításához használjunk tisztára mosott rongyot.

Plasztikus felület

Ötletek

A rongytechnikának számos változata létezik. Például nem feltétlenül kell pamutrongyot használni. Sokféle textília és egyéb anyag közül választhatunk. Nyugodtan kísérletezzünk a felsorolt anyagfajtákkal; mindegyikkel kicsit eltérő hatású felületet hozhatunk létre.

Ilyenek lehetnek:

  • muszlin, zöldségesháló, bársony, kordbársony stb.
  • műanyag, zsákok, farmervászon, zsákvászon, csipke.