Festés, tapétázás

Tapétázás lépcsők környékén, stabil munkaállás elkészítése

A lépcsők tapétázásánál a kérdés az, hogy hogyan tudunk dolgozni a nehezebben hozzáférhető helyeken is. Fontos, hogy stabil, biztonságos munkaállást készítsünk, melyről a mögöttes helyeken is tudunk dolgozni. Emellett még számos egyéb szempontot is figyelembe kell vennünk, mielőtt nekifognánk a lépcső környékének tapétázásának.

Fontos tudnivalók

  • Minták: a lépcsőház magas és keskeny helyiség, amit mindenképpen figyelembe kell vennünk, amikor kiválasztjuk a tapéta mintázatát; a csíkos tapéta például még jobban megnyújtja.
  • Használjuk a szintezőt: amikor felragasztjuk az első tapétalapot, mindig ellenőrizzük, hogy függőleges-e, mivel a hosszú lapok hajlamosak elhajlani.
  • Lépcsőkorlátok: a munka megkezdése előtt próbáljuk meg a korlátot leszerelni, különben nagyon megnehezíti a dolgunkat; csak a tapétázás befejezése után szereljük vissza.
  • Dolgozzunk ketten: mivel a fal tetején rögzített tapétát lent kicsit el kell emelni, az ideális az, ha ketten dolgozunk.
  • Támasszuk alá a munkaállást: nem minden lépcsőház hasonlít az itt bemutatotthoz. Ahol csak szükséges, támasszuk alá a munkaállást létrákkal, pallókkal vagy lépcsőfokokkal.
  • Pihentetési idő: a ragasztófelhordás után minden lapot pontosan ugyanannyi ideig pihentessük, hogy kellően beleivódjon a ragasztó. Ha a tapétalapok pihentetési ideje eltér egymástól, esetleg nem tudjuk majd pontosan illeszteni a mintát, ami a hosszú falon nagyon feltűnő lenne.

A munkaállás kialakítása

A lépcsőházak tapétázásakor az elsődleges szempont mindig a biztonság legyen! A munka megkezdése előtt ellenőrizzük az állás teherbírását és stabilitását.

Tapétázás lépcső