Festés, tapétázás

Villanykapcsolók és aljzatok, radiátorok körüli tapétázás

A tapétázási munka során ezekkel a szerelvényekkel lépten-nyomon találkozunk, ezért érdemes elsajátítani a körültapétázásuk helyes módját. Mint minden elektromos szerelvény esetében, a munka megkezdése előtt itt is kapcsoljuk ki az áramot a főkapcsolónál.

Villanyszerelvények körüli tapétázás

Lépések:

 1. Függesszük a tapétalapot a kapcsoló elé, majd lazán nyomkodjuk be a kapcsoló élei mentén.
 2. Ceruzával jelöljük be a tapétán az aljzat sarkait, Vigyázzunk, nehogy elszakadjon vagy meggyűrődjön a tapéta!
 3. Tapétavágó ollóval átlósan vágjuk át a tapétát a négyzet átlói mentén a bejelölt pontokig.Villanyszerelvények körüli tapétázás 2
 4. Óvatosan vágjuk le a háromszögletű tapétadarabokat, hogy egy, az aljzatnál kicsit kisebb méretű négyzetet kapjunk.
 5. Lazítsuk meg az aljzat tartócsavarjait, amíg az el nem válik a faltól.
 6. Óvatosan elfordítva az aljzatot, húzzuk át a tapétán kivágott nyíláson, hogy a tapéta vágott széle alája kerüljön.
 7. Újra állítsuk vissza az eredeti helyzetbe az aljzatot, majd húzzuk meg a tartócsavarokat. Száraz törlőruhával töröljük le a ragasztófoltokat. Az áramot csak a teljes száradás után kapcsoljuk vissza!

Fali szerelvények

A legtöbb fali szerelvény körüli tapétázásnál az előző módszert, vagy azok kombinációit kell alkalmazni. Ha lehetséges, vegyük le a szerelvényt, de mindenképpen lazítsuk meg, hogy alája tudjunk dolgozni.

A radiátorok környéke

A radiátor körüli tapétázás elég körülményes munka. Sok türelmet és találékonyságot igényel. Ne feledjük, a fűtőtest mögötti terület nem látható; koncentráljunk tehát a körülötte levő látható részekre.

Radiátor tapétázása

Lépések:

 1. Lógassuk le a tapétalapot a radiátor előtt. A radiátort tartó elemek helyének megfelelően vágjunk hasítékokat a tapétába.
 2. Radiátorfestő hengerrel simítsuk a helyére a mögöttes tapétát, ügyelve rá, hogy a hasítékok a tartóelemek vonalába essenek.

A radiátor leszerelése

Ehhez a munkához célszerű gondoskodni szakszerű vízszerelésről. A radiátorral együtt szedjük le a tartóelemeket is, csak a csavarok maradjanak a helyükön.

Kefe tapéta

Simítókefével simítsuk a tapétát a csavarokra; hagyjuk, hogy ezek átlyukasszák a tapétát. Ezután csavarjuk ki a csavarokat, majd szereljük vissza a tartóelemeket.

Egyéb szerelvények

Bármilyen, egyéb az eddigiektől némileg eltérő feladattal kerülünk szembe, gondos körültekintéssel könnyen megbirkózhatunk vele. Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló szerelvények körüli tapétázáshoz adunk némi segítséget.

A leggyakrabban előforduló szerelvények

 • Lámpák: ha csak lehet, szereljük le a lámpákat a falról, és csak tapétázás után helyezzük őket vissza. Előtte azonban ne felejtsük el kikapcsolni az áramot a főkapcsolónál.
 • Kampók: hacsak nem feltétlen ugyanarra a helyre akarjuk visszarakni a képet, tapétázás előtt szedjük ki a falból a szögeket. Egy új tapétamintához sokszor egészen másfajta kép illik, ezért legjobb, ha teljesen tiszta falfelülettel indulunk.
 • Telefoncsatlakozás: ezeket a villanykapcsolókhoz hasonlóan kezeljük. Óvatosan szereljük le az előlapot, majd lazítsuk meg a rögzítőcsavarokat. Vigyázzunk, nehogy munka közben megsértsük valamelyik kábelt.
 • Kandallók: tekintsük ezeket bonyolultabb ablakpárkánynak. A kandalló pereme mentén vagdossuk be derékszögben a tapétát, hogy könnyebb legyen behajtani, majd a felesleget vágjuk le vágókéssel (snitzer).
 • WC: A WC-tartály pereme általában íves, ami megnehezíti körülötte a pontos vágást. Ha lehet, emeljük le a víztartály tetejét, és csak a tapétázás után helyezzük vissza, így szebb lesz a csatlakozás. A széleken kicsivel kevesebbet vágjunk le a tapétából, mint amennyi szükségesnek látszik, majd szorosan simítsuk a sarkokba.
 • Mosdókagylók: az előzőekhez hasonlóan járjunk el. Ne feledjük azonban, hogy a mosdókagyló körül a kifröccsenő víz tönkreteheti a tapétát, ezért ezt a részt érdemesebb csempézni.
 • Falra szerelt szekrények: ha lehet, tapétázás előtt szereljük le ezeket, mert a tapéta kivágása bonyolult és időigényes feladat lenne. Ne feledjük el megjelölni a rögzítőelemek helyét a falban, hogy tapétázás után könnyen visszaszerelhessük a szekrényeket.
 • Konyhabútorok: a falra szerelt szekrényeket szedjük le. A vizesterületek mögötti érdemesebb csempézni, mert a tapéta hamar tönkremegy, és nem is lehet igazán tisztítani.