Fürdőszoba átalakítása

Tapétázás a fürdőben

A tapétát a fürdőszobában a szokásos módon kell felrakni, itt azon­ban tekintettel kell lenni néhány különleges szempontra is. Csak így viseli majd el a tapéta a nedves levegő okozta terhelést. Érdemes a vinilapétát választani, bár másfélét is használhatunk.

Felragasztás csempézés előtt

A tapétát érdemes a csempézés előtt felragasztani. Nem feltétlenül kell így eljárni, ugyanakkor a kielégítő, tartós végeredményhez érdemes a következő sorrendet betartani.

Lépések:

  1. Vízszintes ceruzavonallal jelöljük be a leendő csempeburkolat felső síkjának végleges helyét. Ragasszuk fel a tapétát, alsó szegélye 12 mm-rel a kijelölt vonal alatt legyen.1. lépés
  2. A tapétázás elkészülte után fel­helyezett csempeburkolat kissé rátakar a tapéta alsó szegélyére, így az nem tud felpöndörödni a fürdő nedves levegőjének hatására sem.2. lépés

Speciális ragasztás

  • Ragasztott tapéták: Ha olyan tapétát választunk, amelyhez külön tapétaragasztó szükséges, az aján­lottnál kissé sűrűbb keveréket ké­szítsünk, így a tapéta erősebben fel­tapad a falra, ami meghosszabbítja az élettartamát.
  • Öntapadós tapéták: Egy átlagos helyiségben az előzetes áztatás elég erős tapadást hoz létre, a fürdőben azonban érdemes kiegészítő rögzí­tést alkalmazni. Bár az öntapadós tapéta hátoldala be van ragasztóz­va, kezeljük úgy, mint a sima tapé­tát. Ne áztassuk vízbe, hanem ken­jük be a hátoldalát normál tapéta­ragasztóval, majd amikor az átitatta a papírt, ragasszuk a falra.

Tapétázás profi módra

A tapétázás általános alapelvei mellett egy fürdőszobában be kell tartanunk néhány speciális szabályt is. A munka folyamán mindig kövessük a gyártó uta­sításait. Csak kellően átáztatott tapétát ragasszunk fel. A tapétázás megkezdé­se előtt minden szükséges eszközt helyezzünk a kezünk ügyébe. Munka köz­ben igyekezzünk tisztán tartani a terepet, és ami a legfontosabb, folyamatosan ügyeljünk a minták pontos illesztésére, és arra, hogy minden tapétacsík ponto­san függőleges legyen.

Sarkok: A tapétacsíkot a szokásos módon rakjuk fel, majd még szára­dás előtt hajtsuk vissza a saroknál az átlapolást, és kenjünk alá még ragasztót. Így különösen erős lesz a tapadás. Nedves szivaccsal töröl­jük le a felesleges ragasztót.

Sarkok

Lakkozás: A nem vinil tapétákat érde­mes lelakkozni, így tartós és ellenálló felületet kapunk. Egyes vinil tapéták felülete szintén alkalmas lakkozásra, de érdemes ezeknél egy kis területen előzetes próbát végezni.

Lakkozás

Ablakok: A fürdőszobaablak környé­kén gyakran tapasztalható páralecsa­pódás, s emiatt a tapéta felpöndö­rödhet. A tapéta és a keret találkozási pontjainál vigyünk fel szilikontömítőt, így megakadályozhatjuk a felpöndörödést.

Ablakoknál

Szegélyléc: A szegélyléc és a tapé­tázott falfelület találkozásánál vigyünk fel szilikontömítőt, a száradása után a megszokott módon fessük be a sze­gélylécet. A tömítés megakadályozza a tapéta felpöndörödését.

Szegélyléc

Hasznos: Szegélyléc gyors és praktikus rögzítéséről itt olvashat:  Hogyan rögzítsük gyorsan és pontosan a szegélylécet?.