Kertszépítés

Kerti tó készítése: hová tegyük, mivel béleljük ki?

A beton szigetelése

Kerti tóEgy új beton medencét célszerű az első feltöltés előtt rugalmas vízzáró szigeteléssel bélelni. A szigetelőszer a medence falára kenhető fel, s amint megkötött, nem engedi, hogy a beton vegyi anyagai kioldódjanak a vízbe, ahol károsíthatnák a halakat és a növényeket. Ugyanezzel az anyaggal szigetelhetők az elöregedett beton hajszálrepedései is, melyeken keresztül elszivárog a tóból a víz. Minden esetben környezetbarát szigetelőanyagot használjon.

Nem kell beásni

Az üvegszálas kerti medence elég merev és szilárd, így nem kell a talajba süllyeszteni. A föld felszínére állítva szép és mutatós sziklakert telepíthető köré. Ezzel elmaradhat az ásás -ami különösen nehéz munka, főként abban az esetben, ha lejtős a kert. A műanyag bélésfólia csak félig-meddig merev. Olcsóbb, mint az üvegszálas medence, de mielőtt kiteríthetné, be kell ásni a talajba, hogy legyen támasztéka.

Fontos szempontok

Optimális esetben a kerti medence vízszintes talajra kerül, ahol sok napsütés éri, mert a vízinövények nem kedvelik az árnyékot. E követelmények nem mindig teljesülhetnek, ha a házból is látni szeretné a tavat, hallani akarja a szökőkút vagy a vízesés csobogását. A fák és a bokrok ne hajoljanak be a víz fölé: a lehullott lomb elbomlása szennyezi a vizet. Egyes bokrok levelei megmérgezhetik a halakat. A közeli fák gyökerei ráadásul kilyukaszthatják a medence rugalmas bélését.

Szabálytalan formájúra

Ha egyedi alakú és méretű tavacskát szeretne, használjon rugalmas medencebélelő fóliát. Többféle rugalmas bélésanyag kapható, ezek minősége és ára is változatos. A butilkaucsuk a legerősebb és legdrágább, a legolcsóbb pedig a rétegelt PVC-fólia, mely csak pár évig marad vízzáró.

A körvonal kijelölése

A földre fektetett kerti locsolócsővel jelölje ki a tó enyhén ívelő, szabálytalan körvonalát, majd cövekekkel rögzítse a tömlőt.

Körvonal kijelöléseLegyen minél egyszerűbb a tó formája, mert a bonyolultabb medencékhez több bélésanyag kell, és sokkal könnyebben meggyűrődhet a fólia.

Kerti csobogók készítése

Víz és áram egymás mellett

Kerti csobogóA tavacska fel- és utántöltését segíti, ha a kerti csapról elér a medencéig a locsolócső. A medencében elhelyezett világításhoz vagy szivattyúhoz áramra is szükség lesz, éppen ezért a tó a házban vagy garázsban található áramforrás közelében legyen.

A folyó víz hangja

A vízesés és a szökőkút a kerti vízmedence oxigénellátását segíti. Hálózatról működő és kisfeszültségű szivattyú is kapható. Az utóbbit könnyebb üzembe helyezni, biztonságosabb a használata. Különféle méretű szivattyúkkal más-más erejű vízáramlás és nyomás hozható létre. Kérjen szaktanácsot, hogy mekkora szivattyúra lesz szükség.

A szűrők rendszeres tisztítását megkönnyíti, ha a víz alatti szivattyú a medence partjáról könnyen elérhető helyen található. A vízesés vagy szökőkút működését figyelve a dugulás könnyen észrevehető. Állítsa téglákra a szivattyút, hogy a medence aljára kerülő üledék ne dugítsa el a szűrőt.

Bízza szakemberre!

A víz és a villanyáram veszélyes kom­bináció. Bízza inkább szakemberre a szivattyú és a tavi világítás beszerelé­sét. Lássa el a rendszert hibaáram-kapcsolóval, amely zárlat esetén azonnal lekapcsolja az áramot

A türelem kifizetődik

A medence feltöltése után várjon egy hetet, hogy a vízben teljesen eloszoljanak a vegyi anyagok, s csak ezután ültesse be a növényeket. A növényeket hagyja egy hónapig oxigént termelni a vízben, mielőtt halakat telepítene. Előtte pH-mérő segítségével ellenőrizze a víz savasságát.

Tartsa távol a gyermekeket!

Kerítse körül a tavat, vagy takarja le erős fémhálóval. Egy sekély halasmedencébe éppúgy belefulladhat a kisgyermek, mint az uszodába – soha ne engedje tehát az apróságokat felügyelet nélkül a víz közelében játszani.

A halak átteleltetése

A halaknak legalább 4 m2 víztükörre van szükségük az életben maradáshoz. Ha befagy a víz, a tó mélyére kell menekülniük. Egy 10 m2-es kerti tónak legalább 50 cm mélynek kell lennie. Az ennél nagyobbaknak (20 m2-ig) legalább 60 cm legyen a mélysége, a még ennél is nagyobb medencék pedig körülbelül 80 cm mélyek legyenek.

Víz alatti megvilágítás

Éjszakára kisfeszültségű (12-24 V-os) lámpákkal világíthatja meg a tavat. Ezek a lámpák cövekkel a földbe szúrva helyezhetők el a tó körül.

Víz alatti megvilágításVíz alatti és úszó lámpák is kaphatók. Mivel a kisfeszültségű kábelek nem veszélyesek, a talajra fektethetők, a növényzet alá rejthetők. Érdemes erre áldozni, mert a megvilágított tó nagyon szép látvány.

Rézsű az állatoknak

Az enyhén lejtő tópart kevésbé veszélyes, s a vadon élő állatok is jobban kedvelik. Alakítson ki növényekkel megkötött földnyelvet, hogy a tóban élő békák szabadon mászkálhassanak. Próbálja meg úgy elrendezni a szegélyt, hogy ne emelkedjen a környező talajszint fölé.

Fóliabélésű medence, egyedi terv alapján

Mennyi burkolóanyagra lesz szükség?

A rugalmas medencebélelő fólia tekercsből méretre szabva kapható. A csík hossza akkora legyen, mint a mélység duplájának és a medence legnagyobb átmérőjének az összege. A fólia több darabból is összeragasztható, ha nagyon nagy tavat kell kibélelni.

Sablont a gödörnek

Ha szimmetrikus a medence, fordítsa fel, s úgy rajzolja körül a peremét. Szabálytalan medencékhez általában sablont is ad a gyártó – ha nem, függőón és cövekek segítségével jelölje ki a medence körvonalát a talajon.

Kerti tó sablonA cövekek által kijelölt területen ássa ki a medence legnagyobb mélységéig a földet, majd töltse vissza lejtősre az oldalait.

Némi föld, egy kis víz…

A kiemelt föld egy részével töltse fel a medence peremét. Rostálja ki belőle az éles köveket, majd lapátolja rá a bélésfólia szélére. Döngölje le -de csak farönkkel, fémdöngölővel ne. Töltsön némi vizet a medencébe. Apránként lapátoljon további földet a bélésanyag szélére, majd töltsön vizet a medencébe, mígnem teljesen körbe van töltve, s a tavacska is megtelik. Hagyja egy hétig ülepedni a talajt, majd szükség szerint töltsön még köré földet, mielőtt állandó szegélyt épít köré.

A perem szintezése

Akár merev falú, akár fóliabélésű me­dencét épít, a szélének vízszintes síkban kell lennie, különben kifolyik belőle a víz.

Kerti tó szintezéseA medence kiásása után tegyen kereszt­be egy hosszú lécet a gödrön, s víz­mértékkel ellenőrizze, hogy vízszintes-e a pereme. Inkább a magasabb oldalból faragjon le, mert ha az alacsonyabbik oldalt tölti fel, visszasüpped a talaj.

Valamivel mélyebbre ássa!

A névlegesnél 5 cm-rel mélyebbre ássa mind a fóliabélésű, mind a merev falú medencék gödrét, hogy homokkal bélelhesse. A homok nem engedi, hogy az éles kövek kilyukasszák a medence falát. A biztonság kedvéért még védőfóliát is fektethet a homok fölé.

Rézsűt a növényeknek

Rétegelt- vagy egyéb lemezből készített sablonnal ellenőrizze a gödör profilját.

Rézsű kialakításaA rézsűt mindig 70°-os lejtésűre alakítsa ki, a növények számára 25 cm mélységben készítsen 25 cm széles teraszt.

Mire használható a kiemelt talaj?

Még egy kisebb tó gödréből is rengeteg föld halmozódik föl. Ahelyett, hogy elszállíttatná, készítsen belőle valamilyen kerti látványosságot – például egy vízesést és az azt körülvevő sziklakertet. Ehhez szivattyúra is szükség lesz, hogy a tó vizét egy rejtett csövön keresztül felnyomja a vízesés tetejéhez.