Kertszépítés

Kerítés oszlopok elhelyezése

Tökéletes vízszintezés

VízszintezésSima talajon szintezőcső – vízzel töltött, hosszú, átlátszó műanyag tömlő – segítségével állítsa egy magasságba az oszlopok tetejét. Hívjon segítséget a két szélső oszlop beveréséhez, majd emeljék fel a szintezőcső két végét az oszlopok tetejéig: ezeknek a víz szintjével egy magasságban kell lenniük. Feszítsen ki madzagot a két szélső oszlop közé, majd ehhez mérje a többi oszlopot. Másik lehetőség, hogy lézerszintezőt bérel, s azzal állítja be a szintező melletti oszlop magasságához a legtávolabbi oszlop tetejét.

Negyedét a talajba süllyesztve

A kerítésoszlopoknak legalább a negyedét földbe kell süllyeszteni – még akkor is, ha betonba vannak ágyazva. Egy 180 cm magas kerítés építéséhez tehát 240 cm hosszú oszlopokat kell vásárolni.

Méretre szabott közök

A kerítéselemek szélessége kismértékben eltérő lehet, ezért az oszlopok helyét ne csak egyetlen panel alapján jelölje ki, mert így túlságosan keskenyek vagy szélesek lesznek a távközök.

Meredek lejtőre kerítés

A meredek lejtőre készülő kerítés elemeit lépcsősen helyezze el, utána pedig sóderrel töltse föl a talaj és a kerítéselemek alja közti rést. Vízszintmérő és távtartó fatömb segítségével állítsa be az oszlopokat, hogy egyforma legyen a magasságkülönbségük.

Kerítás felde talajra

Állítsa fel a lejtő tetején az első oszlopot. A következő oszlop elhelyezésekor tegye a tetejére a távtartó fatömböt, majd fektessen végig egy lécet az első oszlop és a fatömb tetején. Süllyessze lejjebb a második oszlopot, míg a lécre helyezett libella vízszintbe kerül. A többi oszlopot is ugyanígy állítsa be.

Régi oszlopok kiemelése

Régi oszlop kiemeléseHa nem jön ki a helyéről egy oszlop, erős – s lehetőleg minél hosszabb – farúd segítségével emelje ki. Kötözze az oszlophoz az emelőrudat, majd támassza alá téglákkal. Ezután nyomja le a rúd végét. Kötözés helyett az oszlopra szögezett fatömb alá is betámaszthatja az emelőrudat.

Keresse meg a csöveket!

A kerítés felállítása előtt ellenőrizze, hogy nincs-e csőveze­ték a kerítés nyomvonalán. Egy kölcsönzött vezetékkereső­vel vizsgálja végig a talajt Ez a készülék 3 m mélységig ér­zékeli a talajba fektetett kábeleket, csöveket. Ha ilyenre bukkan, tartson tőle legalább 60 cm távolságot.

Gyors és szilárd rögzítés

Mozgatható kerítéselem

mozgatható keríteselemHa gyakran le kell venni egy kerítéspanelt – például a lakókocsi, csónak vagy utánfutó tárolója elől -, használjon szorítócsavaros fémcöveket vagy lecsavarozható oszloptartót (balra). Ezek lehetővé teszik az oszlop és a panel könnyű kiemelését. A lecsavarozható tartó akkor jó, ha kész betonfelületre kell kerítést emelni. Jelölje ki a tartóoszlopok csavarjainak helyét, s fúrja ki a tiplik helyét. A hosszú oszlopcöveket a földbe kell beverni. A rövidebb fémtüskéket friss betonba kell beágyazni. Ellenőrizze, hogy mekkora alapgödör kell, mielőtt ezt a fajta oszloptartót választja.

Jobb fúrni, mint ásni

Kölcsönözzön gödörfúrót, hogy meggyorsítsa az oszlopok beásását. Nehéz, köves talajhoz gépi, benzinmotoros gödörfúrót béreljen. Ez valamivel súlyosabb ugyan, de sokkal nagyobb teljesítményű, így nem erőlteti meg annyira a hátát és a karját.

Elő a döngölővel!

DöngölőKölcsönözzön oszlopdöngölőt – ez egy kétoldalt fogóval ellátott, hosszú fémhenger. Jobb, mint a nagykalapács, ha kihegyezett faoszlopokat kell a talajba verni, mert függőlegesen tartja az oszlopot, s kíméli annak felső végét. A használhatósága a súlyán múlik – a kétemberes döngölő a legjobb.

A kőzúzalék jobban elvezeti a vizet

Az oszlopgödör aljára lapátoljon némi kőzúzalékot, mielőtt feltölti talajjal vagy betonnal. így a víz – különösen kötött, agyagos talajban – könnyebben elfolyik az oszlop aljától, így a fa nem korhad el olyan hamar.

Betonozási munka

Ha csak pár oszlopot kell betonozni, vásároljon előre bekevert betont. Nagyobb munkákhoz külön-külön vásárolja meg a beton alkotórészeit. Keverési arány: 1 rész cement, 1 rész víz, 5 rész sóder. A keverék föld nedves legyen. Döngöléssel tömörítse a betont az oszlop körül. Az oszlop tövénél lejtősre alakítsa ki a betont, hogy elfolyjon az esővíz, s ne gyűljön tócsába.

Fémcövekkel gyorsabban megy

A készen kapható oszloptartó fémcöveknek két nagy előnye van. Egyrészt – a kihegyezett végű faoszloppal ellentétben – a fémhegy elhasítja az útjába kerülő köveket. Másrészt a faoszlop kevésbé korhad, hiszen a fémcövek tetejére, a talajszint fölé kerül. Ha fémcöveket vásárol, szerezze be a fémtüskék beverését segítő szerszámot is. Ez a cövek foglalatába illik, s megóvja azt a kalapácsütések erejétől.

Kerítésoszlopok megerősítése

Oszlop megerősítéseLépések:

  1. Támassza ki a kerítéstáblát, az elkorhadt rész fölött fűré­szelje el; itassa át konzerválószerrel a kerítésoszlopot.
  2. Ásson az oszlop mellé gödröt, állítsa bele a beton­cölöpöt. Jelölje be az oszlopra a lyukak helyét, és fúrja ki.
  3. Csavarozza a cölöphöz az oszlopot, töltse ki a gödröt betonnal, majd tömörítse. 48 óra hosszat támassza ki.