Kertszépítés

Autóbejáró építése a kertbe

Régi beton felújítása

A járdaburkoló lapokból készülő autóbejárót teljes felületén habarcságyba kell fektetni. A homokba rakott lapok meg­repednének a kocsi súlya alatt. A régi betonút tökéletes alap – hacsak így magasabbra nem kerül a kocsibehajtó, mint az épület talajvíz-szigetelő rétege.

Nehogy szűk legyen mellette a hely…

A kocsifelhajtót legalább 3 m szélesre tervezze, hogy el lehessen férni a parkoló autó mellett, s az utasok a szilárd útra szállhassanak ki. Ahol lakó­kocsi vagy utánfutó is van, ott még ennél is szélesebb bejárót kell kialakítani.

Kell-e építési engedély?

Ahhoz, hogy új autóbejárót építhessen, építési engedélyt kell kérnie. A közút kezelőjének is hozzá kell járulnia ahhoz, hogy süllyesztett járdaszegélyt és behajtót lehessen kialakítani a ház előtti közterületen.

Helyszíni döntés

Egy autóbejáróhoz több köbméter beton kell – ez túl sok ahhoz, hogy s. k. keverje ki. Rendeljen házhoz szállított kész betont. Készítse elő az alapot és a zsaluzatot, hogy a keverőkocsi egyenest a helyére dönthesse a betont. Hívjon valakit, aki segít elteríteni.

Béreljen zsaluzatot

A fazsaluzat meglehetősen drága. Próbáljon valahonnan acél járdazsaluzó elemeket bérelni. Egyenes és hajlítható elemek egyaránt léteznek – csak le kell tűzni a zsaluzatot a nyomvonal két oldalán.

Fölcsapódhat rá az eső

Az autóbejáró szintje legalább 15 cm-rel mélyebben legyen, mint az épület szigetelése, nehogy a felcsapódó eső eláztassa a házfalat. Ha ez nem megy, akkor a feljáró vége 60 cm-re legyen a faltól, a köztes sávot pedig töltse föl kaviccsal vagy kőzúzalékkal, amely elvezeti a vizet.

Figyeljen a vízelfolyásra!

Ha az autófeljáró a ház vagy a garázs felé lejt, egy-egy kiadós eső után tócsába gyűlhet a víz a fal mellett, vagy eláraszthatja a garázst. Süllyesszen vízfogó csatornát az útfelületbe, és vezesse el egy kerti víznyelőig. Vízszintes talajon adjon 1:50 arányú kereszt- vagy hosszirányú lejtést az autóbejárónak.

Kátyúk kifoltozása

Az aszfaltburkolat kátyúit, töredező széleit hidegen hengerelhető aszfalttal javítsa ki.

Kátyú foltozásaEgy napig tárolja az aszfaltot fedett helyen, mert ha melegebb, könnyebben bedolgozható. Kaparja ki a kátyúból a törmeléket, kenje ki bitumennel, majd döngölje bele a javítóaszfaltot. Tegyen a foltra egy deszkát, és hajtson át rajta az autóval, hogy még tömörebb legyen.

Akár az új…

Sok autóbejárót elég jó erősen lemos­ni és felsúrolni, hogy eltűnjön róla a por, a moha és a kosz. Béreljen vagy kérjen kölcsön egy gőzborotvát, s azzal mossa le a szennyeződéseket – meg­lepő lesz a változás.

Szilárd alapot alá

Az autóbejáró alá legjobb apróra zúzott követ teríteni teherhordó réteg gyanánt, mert ez az anyag kiválóan tömöríthető. 1 tonnányi zúzott kő – 10 cm vastagon elterítve – körülbelül 6 m2-re elegendő. A homokágyba fektetett burkolókövek alá 1 m3 homokra van szükség 15 m2-nyi útfelülethez.

Kavicsterítés

Csikorog, ha vendég érkezik. A kavics olcsó, könnyen és gyorsan elteríthető – sőt riasztónak sem utolsó, hisz aligha lehet nesztelenül végiglopakodni rajta.

Kavicságy gereblyézéseViszont kissé nehezen járható, és a kerekek is elakadhatnak benne. Zsákos kavicsot vásároljon, amelyet rögvest a helyére lehet dönteni. Egy tonna kavics 2,5 cm vastagon elterítve nagyjából 16 m2-re elegendő.

Gereblye és henger

A kavicsot célszerű két rétegben elteríteni. Gereblyével terítse szét mintegy 1,5 cm vastagon, majd kerti hengerrel tömörítse erre kerül az ugyanilyen vastag második réteg, úgyszintén tömörítve. A szép kavicsút titka a rendszeres gereblyézés és az alkalmankénti gyomirtás.

Minél nagyobb, annál jobb

A gyöngykavics kerekebb és általában 1-2 cm átmérőjű. Minél nagyobb méretű gyöngykaviccsal teríti be az autófeljárót, annál kevésbé szorul bele az autógumi mélyedéseibe vagy a cipősarok alá.

Lépésről-lépésre: Autóbejáró burkolókövekből

Autóbejáró burkolásaLépések:

  1. Helyezze el a bejáró két szélén a kerékvető szegélye­ket; terítse le és tömörítse a 10 cm vastag alsó alapréteget.
  2. Terítsen rá 6-8 cm vastagon durva homokréteget; majd szintezőléccel és gereblyével egyengesse el.
  3. Rakja le a burkolóköveket, vágja méretre és helyezze el a kisebbeket, kocogtassa szintbe a felületet. Tömörítse.
  4. Söpörjön finom homokot a résekbe. Géppel tömörítse a felületet, hogy a homok jól kitöltse a réseket.

Burkolókövek

Legjobb a halszálkaminta

A burkolókövek többféle mintában is lerakhatok.

Halszálka alakzatKocsibejáróhoz a halszálkaminta a legjobb, mert az egymáshoz kapcsolódó kövek nem lazulnak meg az autó kerekei alatt.

Deszkára térdeljen!

A burkolókövek lerakásakor ne lépjen rá a homokágyra. Ha térdeplődeszkát használ, a testsúlya egyenletesen eloszlik a lerakott köveken.

Kölcsönözzön célszerszámokat

A burkolókövekből rakott autóbejáró építéséhez két eszközt semmiképpen nem nélkülözhet: a hidraulikus kővágó szerszámot, amely könnyen és pontosan méretre vágja a köveket, valamint a döngölőgépet, amellyel az alapot tömörítheti, és helyükre döngölheti a homokágyban a köveket.

DöngölőgépMindkettő kölcsönözhető.