Természetes kövek

Kerti út készítése kőlapokból

Kerti út készítése kőlapokból

A bemutatott példában kerti utat készítettek lépőkövekből, hogy nedves időben is kényelmesen el lehessen jutni a komposztálóhoz. A hasított palatáblákat a gyep szintjébe süllyesztve célszerű elhelyezni, hogy ne jelentsenek akadályt fűnyíráskor.

1. lépés

1. lépés

A lapoknak elég nagyoknak kell lenniük ahhoz, hogy lábunk kényelmesen elférjen rajtuk. A nagyobb darabok (legalább 0,15 m2) előnyösebbek, mert már saját tömegüknél fogva is stabilan fekszenek a kavicságyban. Vásárlásnál elég vastag lapokat válasszunk. A vastagság legyen legalább 3 cm, de még jobb a 4-5 cm-es. Az egyenletes vastagságú lapok kevésbé billeghetnek és elhelyezésük is egyszerűbb.

2. lépés

2. lépés

A kövek jó kiosztásához helyezzük a darabokat kényelmes lépéstávolságban a fűre és rendezgessük el őket ízlésünk szerint. Ilyenkor még próbálgathatjuk a mintát és cserélgethetjük a darabokat. Járjunk egyet a kirakott lapokon, és ha szükséges, korrigáljuk az egyes lapok helyzetét.

3. lépés

3. lépés

Ha készen vagyunk az elrendezéssel, ásóval vágjuk körbe a kőlap kontúrját a gyepen.

4. lépés

4. lépés

Ezután rakjuk félre a lapot és emeljük ki gyökerestül a gyepet. Az alatta lévő humuszból távolítsunk el még annyit, hogy az alsó teherhordó kavicsréteggel (10-15 cm) és az 5 cm vastag zúzottkő kiegyenlítő réteggel együtt a tereppel nagyjából szintben legyen a lap. Kavicsból válasszunk egy homokos, 0/32-es szemcseméretű frakciót. Az ilyen réteg felépítés tökéletesen megfelelő a gyalogos használat mellett.

Jó tanács

Ha szükséges, élezzük meg az ásót. Az élesebb szerszámmal könnyebben átvághatjuk a makacsabb gyökereket is.

5. lépés

5. lépés

Szórjuk először a kavicsot a mélyedésbe és döngöljük jól le. Ezután rendezzük el kőműveskanállal a zúzottkő réteget. Vízmértékkel és colstokkal ellenőrizzük a feltöltés magasságát. Ezt készítsük nagyjából 1 cm-rel magasabbra, mint az a méretekből adódna, mert tömörítéskor még süllyedni fog kicsit.

6. lépés

6. lépés

Fektessük az ágyazatba a kőlapot és ütögessük helyére gumikalapáccsal. Csak a lapok közepére üssünk, hogy a kavicstöltelék kifelé tömörödjön. Egyébként üregek keletkezhetnek a széleken és a lapok billegni fognak használat közben. Az éleknél adódó réseket töltsük ki humusszal. Nagyobb hiányoknál rakjunk vissza a kivágott gyepből. A fű idővel erősen körbenövi és megtámasztja majd a lapokat. A kemény porfír pedig hosszú évekig jól viseli majd az időjárás viszontagságait.

A szabálytalan formák mozgalmasnak, élettelinek hatnak.

A szabálytalan formák mozgalmasnak, élettelinek hatnak.

Így

A biztonság kedvéért kültéren mindig durva felületű, csúszásmentes köveket használjunk. Bár a polírozott táblák hulladékához hozzájuthatunk akár ingyen is, de ezek nedvesen nagyon csúszósak.