Hőszigetelés tudástár

Épülethatároló szerkezetek a hőszigetelésben

Tudta, hogy otthona hőszigeteléséért sokat tehet az épülethatároló szerkezetek anyagának megfelelő megválasztásával?

Hőszigetelés-már-a-tervezéskor

Vannak olyan alapanyagok, melyek jobban, másikak kevésbé felelősek a hőveszteségért, s ezáltal az energiafelhasználás mennyiségéért. Érdemes minden területen a hatékony energiafelhasználásra törekedni, így a háztartás, a közlekedés mellett a kellemes belső mikroklíma megteremtése kapcsán is. Ez utóbbihoz azonban arra is szükség van, hogy az ingatlan megfelelően legyen kialakítva.

Mi a legfontosabb követelmény a határoló szerkezetekkel kapcsolatban?

Sok más tényező figyelembevételével a leginkább lényeges a hőátbocsátási jellemző, amely visszavezethető az alapanyagra, valamint az egyes anyagok kombinálására, de a kialakult hőhidak is fontosak e szempontból.

A falak és a födém- jelentősen befolyásolják a hőszigetelés hatékonyságát!

A külső fal hőtechnikai jellemzői alapvetően a

  • falazóanyag
  • a külső vakolatréteg és
  • a belső vakolatréteg függvényeként alakulnak.

Alapvetően elmondható, hogy a falazat felépítésére használt elemek üregtérfogata egyenes arányban áll azok hőszigetelő tulajdonságaival. Emellett természetesen nem elhanyagolható az sem, hogy milyen falborítások, homlokzatburkolatok, valamint ezek mögötti szellőző légrétegek kerülnek kialakításra.

Kiemelt szerep a nyílászáróknak!

Korszerű-nyílászárók

Bizonyított tény, hogy az ingatlanokból a legtöbb hő a nyílászárókon keresztül távozik. Pontosabban így volt ez a múltban, ám a korszerű technológiával és kialakítással készült nyílászárók a megfelelő beépítéssel ma már képesek a tökéletes hang-, és hőszigetelésről gondoskodni. Bár gyakran hallani a hőhidak ablakok környékén történő kialakulásáról, de az áthidalásokhoz külön hőszigetelő réteg beépítésével sokat lehet tenni a probléma megelőzéséért.

Figyeljen a padlás-, és pincefödémekre!

Fontos tudnia, hogy a fűtött terek szomszédságában levő padlás, vagy pince jelentősen képes csökkenteni a hőérzetet. Éppen ezért nem mindegy, hogy a szerkezeti rétegek milyen vastagsággal és hőtechnikai tulajdonságokkal bírnak e területeken. A szerkezeti vastagság mellett a hőszigetelő rétegek jelenléte is hozzájárul ahhoz, hogy a szigetelés minél teljesebben megvalósuljon.