Hőszigetelés tudástár

Hőhidak fajtái és következményei az ingatlanokban

Hőhidakról akkor beszélhetünk, ha a hőáramlás többirányú, és a hő a fal síkjára merőlegesen halad a hideg részek felé. Ahol hőhidak alakulnak ki, ott az épület szerkezetének hőmérséklete alacsonyabb az átlagosnál.

A felhasznált anyagok minőségétől, egymással való kompatibilitásától,vagy például a szerkezeti felépítésnél fogva többféle hőhíd típust különíthetünk el. Lássuk most ezeket!

Szerkezeti hőhidak: Különböző hővezetésű anyagok összeépítésével jönnek létre, s a legjobb, amit tehetünk ellenük, az a megfelelő hőszigetelés.

Geometriai hőhíd
Geometriai hőhíd

Geometriai hőhidak: Azonos keresztmetszetű és anyagú szerkezeti elemek találkozásakor, például épületsarkokban jönnek létre. Bár nem szüntethetőek meg, de a hőszigetelés ez esetben is csökkenheti a negatív hatásokat.

Fontos tudnia, hogy a geometriai és a szerkezeti hőhidak egybeesése nagymértékben befolyásolhatja az ingatlan belső mikroklímáját.

 

Szerkezeti hőhíd szigeteletlen betongerengánál

Az ilyen, úgynevezett összetett hőhidak a sarokablakoknál,vagy a sarkokban levő vasbeton pilléreknél szoktak megjelenni. A hagyományos falazóhabarcs sem bizonyul ilyen szempontból túl jó választásnak, ugyanis ez szintén kedvez a hőhidak megjelenésének. Nem így van ez azonban akkor, ha hőszigetelő falazóhabarcs kerül beépítésre.

 

 

 

Szerkezeti és pontszerű hőhidak
Szerkezeti és pontszerű hőhidak

Pontszerű hőhidak: Miként nevükből is adódik, egy-egy pontra koncentrálódik megjelenésük, így például a homlokzati hőszigetelések vagy a burkolatok rögzítési pontjaira.

Az egyes anyagok hőtechnikai jellemzőire figyelve elkerülhető, hogy azok rontsák egymás hőszigetelő képességét.

 

 

Hogyan ismerhetők fel a hőhidak?

Geometriai hőhíd megjelenése hőkamerával
Geometriai hőhíd megjelenése hőkamerával

Ennek legegyszerűbb módja a hőkamerás felvétel, mely egyértelműen megmutatja, hogy az épületben hol vannak melegebb, és hol hidegebb részek. Ha a belső oldalon a környezetnél jóval hidegebb, kívül pedig melegebb részek észlelhetőek, ott szinte biztos, hogy hőhidak vannak jelen.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy napjaink újépítésű házaiban a tervezés, vagy a kivitelezés hiányosságainál fogva elsősorban a nyílásáthidalásoknál, valamint az erkélyek csatlakozásánál jelennek meg hőhidak. Érdemes azonban tisztában lenni azzal is, hogy teljesen hőhídmentes épület gyakorlatilag nincs is, hiszen geometriai hőhidakkal mindig számolni kell.

Milyen következményei vannak a hőhidak jelenlétének?

Penészgomba a hőhidak egyik jellegzetes következménye

A jelenség negatív hatásait elsősorban a téli időszakban tapasztalhatjuk, amikor az említett részeknél a meleg kifelé áramlik a helyiségből,

  • ami egyértelműen a fűtési költségek növekedését vonja maga után.
  • A probléma nem áll meg ennyiben, ugyanis a páralecsapódások miatt gyakran jelenik meg penészgomba az érintett felületeken,
  • ami nem csak a belső mikroklímára van negatív hatással,
  • hanem az ingatlanban tartózkodók egészségére is a levegőben szálló spórák miatt, melyek allergiát okozhatnak.