Kellemes lakóklíma kialakítása

A külső fal szerepe a hőszigetelésben

Külső falszerkezet hőszigetelő rétegei
Külső falszerkezet hőszigetelő rétegei

Mindennapjaink körülbelül 80 %-át zárt helyiségekben töltjük, ezért elengedhetetlenül fontos, hogy ott olyan hőmérsékleti viszony uralkodjon, melyet kényelmesnek és komfortosnak érzünk. Természetesen az is rendkívül fontos, hogy a belső terek levegője ugyanakkor egészséges is maradjon, amiért a legtöbbet a megfelelő szellőztetéssel tehetünk.

Ezzel nem csak a penész megjelenését előzhetjük meg, de egészségünket és energikusságunkat is megőrizhetjük az oxigénnel való telítettségnek köszönhetően. De vajon elegendő kizárólag a nyílászárókra ügyelnünk, ha nyáron a meleget kint, télen pedig bent kívántjuk tartani?

Cikksorozatunkban arra keressük a választ, hogy mely tényezők, miként játszanak szerepet a lakások mikroklímájának alakulását illetően. Lássuk először, milyen feladat hárul a külső falakra!

A belső hőmérséklet megtartása elsősorban a hideg hónapokban fontos a lakók számára. A lakás hőmérséklete, valamint a külső területek között akár jelentős különbség is lehet, és természetes folyamatnak tekinthető, hogy a kettő ki akar egyenlítődni, a meleg tehát a nyílászárókon, és a falakon keresztül áramlik kifelé, szigetelésük elengedhetetlenül fontos.

Mik azok a hőhidak?

A nyílászárók nem megfelelő állapotán túl az építészeti megoldások hiányosságai, vagy a nem megfelelő anyaghasználat miatt létrejött úgynevezett hőhidakon keresztül is kihűlhet a lakás. A külső falak ezen, érintett részein keresztül akár nagy hőveszteség is kialakulhat, ezért rendkívül fontos, hogy odafigyeljen a külső falak szigetelésére, valamint az egyes építészeti megoldásokra is.

Penész is képződhet!

A hőhidak további veszélye, hogy még megfelelő szellőztetés mellett is lecsapódhat ott a levegő belső nedvességtartama, ezáltal létrejönnek a falon a penészgombák okozta foltok. A probléma nem csak esztétikai jellegű, hiszen azok spórái a levegőben szállva súlyos allergiás megbetegedést is okozhatnak.

Ha tehát penész jelenik meg otthonában, vagy indokolatlanul sokat kell fűtésre költenie, ami ráadásul nem is érződik a lakás hőmérsékletén, mindenképpen érdemes elgondolkodnia a külső falak szigetelési hiányosságain, valamint a nem megfelelő építészeti megoldások kijavításán. Az utólagos hőszigetelésre az ingatlanok nagy százalékánál szükség van, következő írásunkben erről olvashat bővebben.