Hőszigetelés tudástár

Hőszigetelő lemezek – típusok és előnyök

A hőszigetelés terén használatos lemezeknek több fajtáját különítjük el. Cikkünkben ezeket igyekszünk bemutatni, valamint felhasználási területeiket.

Könnyű hőszigetelő éklemez szarufák közé

Hőszigetelés-tetőtérben

A víztaszító jellemzőkkel bíró, műgyanta kötésű termék derékszögű háromszög formája kiválóan alkalmas a magas tetők szarufák közötti hőszigeteléséhez. Egymással szembeforgatva helyezhetőek fel, és tökéletes hőszigetelést biztosítanak. Ha méretükből adódóan túl nagyok lennének egyes helyekre, akkor méretre szabhatóak, a felesleg pedig akár kisebb zugokba is alkalmazható, tehát beépítési veszteségről gyakorlatilag nem beszélhetünk.

Kőzetgyapot lemezek beltérbe

Szintén műgyanta kötés, és víztaszító kialakítás jellemzik a több célra felhasználható könnyű kőzetgyapot lemezeket, amelyeket beltérben szoktak alkalmazni. Megfelelő választás lehet válaszfalakba, födémekbe, álmennyezetekbe, vagy belső falborításokhoz. Fontos információ e típusról, hogy a gyártók olyan helyekre ajánlják, ahol nem éri ezeket mechanikai behatás, és áramló levegőnek sincsenek kitéve.

Homlokzati hőszigetelő lemezek

Hőszigetelő-lemezek

Két típusban kerül előállításra, mégpedig csupaszlemezként, valamint egyik oldalán üvegfátyollal kasírozott változatban. Az elsőt a szakemberek akkor szokták javasolni, ha a szigetelés olyan helyen válik szükségessé, ahol az anyag közvetlenül kapcsolatban van a külső levegővel, például külső falszerkezetek esetében. Az üvegfátyol kasírozott lemezek plusz előnye, hogy akkor is használhatóak, ha a burkolóelemek közötti hézagok nyitottak, hiszen az üvegfátyol kialakításnak köszönhetően a levegő nem tud a szálak közé hatolni.

Ezekről a kőzetgyapot lemezekről érdemes tudni, hogy az olyan időjárási hatásoknak, mint például a gyakran gondot jelentő csapóeső, vagy porhó ellenáll. Ellenben azonban a páradiffúziós folyamatok szempontjából hiányosságok észlelhetőek esetükben.

Vakolható kőzetgyapot lemez homlokzatokra

Hőkezeléssel ellátott csupasz kőzetgyapot lemezekről van szó, melyek homlokzatra, pincefödémekre javasoltak. Mivel kiváló jellemzőkkel bírnak a tűzterjedés megakadályozásának terén, így a ragasztással vagy dübelezéssel rögzíthető lemezek szerepe tűzvédelmi szempontból sem elhanyagolható.

Könnyű hőszigetelő lemez- egyszerű használat, rugalmasság

Ezek a csupasz kőzetgyapot lemezek   szarufák alatti kiegészítő hőszigetelésre, zárófödémekhez, nem járható padlásfödémekhez kiválóan alkalmasak. Akár olyan helyre is szokták javasolni, ahol közvetlenül érintkezik áramló levegővel. Mivel kiválóan lehet vele dolgozni, hajlítható és akár késsel is szabható, így sokan döntenek mellette, főként, hogy rugalmasságának köszönhetően hézagmentes csatlakozást biztosít a tartószerkezetekhez és egymáshoz is.