Hőszigetelés tudástár

Üveggyapot termékek a hőszigetelésben

A üvegipari nyersanyagok keverékéből előállított szigetelőanyag olvasztással, majd centrifugálással történő szálasítással kerül kialakításra. Ahhoz, hogy a megfelelő sűrűséget elérje, hevítéssel kezelik. Az így elkészült anyagot többféle kialakítással, formában, és térfogatsúllyal szerezhetik be az építkezők, korszerűsítők.

Jó páraáteresztő képesség

Üveggyapot-hőszigetelő-anyag

Az üveggyapot termékek kiváló páratechnikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így a külső rétegek alatt alkalmazva remek döntésnek bizonyul. A kasírozott termékek esetében a kasírozó anyagtól függ a páradiffúziós ellenállás.

Nedvesség-, és fagyálló- éveken át tartó minőség!

Mivel nedvességfelvételről esetükben gyakorlatilag nem kell beszélnünk, így éveken keresztül változatlan minőségben állnak rendelkezésre az üveggyapot hőszigetelő anyagok. Maximum nedvességtartalmuk kettő százalék, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy még 100 százalék relatív nedvességtartalom esetében sem vesz fel ennél több nedvességet. Nyílt pórusai miatt azonban a közvetlen átázástól ajánlott megóvni, ezt többek között úgy érhetjük el, hogy a termék csomagolását közvetlenül a felhasználás előtt bontsa csak fel.

Kedvező terhelhetőség

Egyes üveggyapot termékek összenyomódással szembeni ellenállása nem túl jó, de a kifejezetten terhelésre kialakított változatok ennek a kívánalomnak is eleget tesznek, és gyakorlatilag bármilyen szigetelendő felülethez felhasználhatóak.

Kiváló hangszigetelés

Üveggyapot-termékek

Nem csak a hőszigetelésben bizonyítottak az üveggyapot termékek, hanem az akusztikai szigetelés terén is kiválónak bizonyulnak. Ez elsősorban nagy porozitásukra, és rugalmas szálszerkezetükre vezethető vissza.

Tűzvédelmi szempontból biztonságos

A hőszigetelő anyagokkal kapcsolatban fontos kritérium a tűzvédelmi szempontoknak való megfelelőség. Mivel műgyantát és szerves kötőanyagot csak minimális mennyiségben tartalmaznak, így nem éghetőek, vagyis nem csepegnek a tűz hatására, és füst sem képződik. 250 °C-ig minden gond nélkül használhatóak, s bár a műgyanta kiizzik, de maguk az üveggyapot szálak csak 500 °C felett károsodnak.

Egészségre ártalmatlan

Az alapanyagból adódóan gyakran felmerülő kérdés, hogy okozhat-e a szigetelőanyag sérülést. Természetesen nem, hiszen az üveggyapot szálak ehhez túl vékonyak. Továbbá tény az is, hogy a szigetelőanyag az egészségre teljesen ártalmatlan, allergiát biztosan nem vált ki. Mivel a rágcsálók és a rovarok számára nem jelent potenciális táplálékot, így e szempontból is védett anyagról beszélünk esetében.

Beszerzés, tárolás

Bálázva, vagy összetekercselve vásárolhatóak meg az üveggyapot hőszigetelő anyagok, s mivel műanyag zsugorfóliába csomagolják őket, így eredeti méretük nagyobb, mint amekkorának elsőre látszanak. A kicsomagolás után hamarosan a megadott méretben állnak rendelkezésre. Tároláskor, szállításkor és felhasználáskor érdemes a csomagoláson megtalálható utasításokat betartani.