Hőszigetelő anyagok

Fenolhab gyártása, tulajdonságai és alkalmazása

Fogalma

A fenolhab mesterséges, szerves eredetű, nagy nyomószilárdságú, rideg műanyaghab, amely nagyon kis hővezetési tényezőjű annak köszönhetően, hogy belső szerkezete nagyszámú, zárt pórust tartalmaz.

Alapanyaga

A fenol (régi nevén karbolsav vagy hidroxilsav) jellegzetes illatú, színtelen, kristályos, szilárd anyag, amelyben egy benzolgyűrűhöz egy hidroxilcsoport kapcsolódik. Ez az egyik legegyszerűbb aromás vegyület. Tiszta állapotban színtelen.

Története

Alapanyaga, a fenolgyanta természetes formában, a kőszénkátrányban, a fenyőfa törzsében és tűlevelében fordul elő. A mesterséges fenolt először Friedlieb Ferdinánd Runge állította elő 1834-ben. A fenolgyanta előállítására nem sokkal az első műanyag, a bakelit felfedezése után, 1909-ban került sor, azonban az első fenolhab hőszigetelő termékek csak az 1970-es években jelentek meg a piacon, de alkalmazásuk napjainkban sem számottevő.

Gyártása

A termék alapanyaga a fenolgyanta, amelyhez habosító anyagként pentánt adagolnak. A fenolgyantát összekeverik a habosítószerrel, és egy térhálósító-habosító eljárással kemény hőszigetelő táblákat készítenek belőle. A kezdetben viszkózus habot kétoldali üvegfátyol vagy alumíniumfólia kasírozással látják el. Kikeményedés után következik a szárítás és az élek profilozása. A tűzállóság fokozása érdekében égésgátló adalékszert is tartalmaz.

Tulajdonságai

Nagy testsűrűségének köszönhetően jól vágható, 60 mm vastagságig normál szerszámokkal fűrészelhető, nagyobb vastagág esetén már óvatosan kell vele bánni, kissé törékeny, ezért speciális vágószerszám szükséges hozzá. Alak- és mérettartó, valamint öregedésálló. Ha nagy hőmérsékletű anyag kerül rá, fontos, hogy fölé egy hővédő réteg kerüljön. A fémekkel való közvetlen érintkezését kerülni kell! Nedvesség hatására szulfonsavvá válhat.

Nagyon kis hővezetési tényezője miatt kis lemezvastagsággal is megfelelő hőszigetelő érték érhető el, ami főleg olyan helyeken előnyös, ahol korlátozott a szerkezeti vastagság. Nehezen éghető, nem csepeg, égésekor kicsi a füstfejlődés. Megfelelő alapozás esetén jól vakolható, ragasztható, tapétázható. Vegyszer-álló, rovarok és rágcsálók nem károsítják.

A fenolhab hőszigetelés fontosabb anyagtulajdonságai

TulajdonságJelMértékegységÉrték
Testsűrűségρkg/m335-45
Nyomószilárdságσ nyomókPa100-350
Húzószilárdságσ húzókPa60
Hajlítószilárdságσ hajlítókPa250
FajhőϹJ/kg x K1500
Vízfelvétel (hosszú idejű)Wkg/m21
Hővezetési tényezőλW/m x K0,020 - 0,040
Páradiffúziós ellenállási számµ-20-60
Gyulladási hőmérsékletT°C150
Tűzvédelmi osztály--B2

Alkalmazása

Mindenütt felhasználható, ahol nincs kitéve nedvességhatásnak. Különösen alkalmas homlokzatok hőszigetelésére, könnyűszerelt homlokzatok kiegészítő hőszigetelésére, kéthéjú falak maghőszigetelésére, szarufáit közti hőszigetelésre, talajon fekvő padlók, zárófödémek és pincefödémek hőszigetelésére, lapostetők hőszigetelésre, szarufák közötti hőszigetelésre. Ragasztással és dűbelezéssel is rögzíthető. Készülhet kasírozás nélkül is, leginkább alumíniumfólia vagy műanyag fátyol kasírozással gyártják őket.

Kingspan Kooltherm K12 fenolhab műanyag fátyol kasírozású hőszigetelő termék

Kingspan Kooltherm K12 fenolhab műanyag fátyol kasírozású hőszigetelő termék

A pontszerű terhelésekre nagyon érzékeny, ezért padlószerkezetbe való beépítés esetén a benyomódások elkerülésére szilárd aljzat (pl. aljzatbeton vagy OSB lap) szükséges fölé.