Hőszigetelő anyagok

Karbamid-formaldehid hab gyártása, tulajdonságai

Fogalma

A karbamid-formaldehid hab fújt műanyaghab hőszigetelés, ami egy polimerizációs reakció során a bedolgozás után megszilárdul. Teljesen kiszáradt állapotában hasonló megjelenési tulajdonságai vannak, mint az expandált polisztirolhabnak.

Alapanyaga

Vizes bázisú anyag, alapanyaga egy karbamid-formaldehid műgyanta. A hőszigetelő technológia túlnyomásos hab befecskendezési technika, amelynek során előre elkészített üregekbe injektálják a vizes bázisú, gél halmazállapotú műanyaghab hőszigetelést. Három komponensből álló anyag, amely fehér színű, bedolgozáskor gél állapotú, térhálósodás után kikeményedik, így jön létre a levegőt magába záró, mikro-cellás műanyaghab hőszigetelés.

Bedolgozásához 32 mm-es töltőcső, ill. kis furatok készítése elegendő. A töltési nyomás lekapcsolása után az anyag nem dagad tovább, a szerkezetet nem feszíti. Az üregeket teljesen, résmentesen kitölti.

Tulajdonságai

Benne a légbuborékok sokkal apróbbak, mint az expandált polisztirolhabban, ráadásul számuk is nagyobb, ami kiváló hőszigetelő és páraáteresztő képességet biztosít az anyagnak. Rágcsálók, rovarok nem károsítják, nem penészedik. Kikeményedés után oldhatatlan, nem bomlik, öregedésre nem hajlamos, tulajdonságait megőrzi. Kivitelezési előnye, hogy nincs vágási veszteség, anyagszállítási, ill. szemétszállítási költség. A szórt poliuretánhabbal ellentétben vizes törléssel könnyedén eltávolítható.

A fújható karbamid-formaldehid hab hőszigetelés fontosabb anyagtulajdonságai

TulajdonságJelMértékegységÉrték
Testsűrűségρkg/m310-20
Nyomószilárdságσ nyomókPa-
Húzószilárdságσ húzókPa-
Hajlítószilárdságσ hajlítókPa-
FajhőϹJ/kg x K1500
Lineáris hőtágulási együtthatóαl/K-
Vízfelvétel (hosszú idejű)WV/V%-
Hővezetési tényezőλW/m x K0,035-0,040
Páradiffúziós ellenállási számµ-1-3
Páradiffúziós tényező-mg/ Pa x h x m-
Gyulladási hőmérsékletT°C100
Tűzvédelmi osztály--B1, B2

Bontás esetén nem minősül veszélyes hulladéknak. Előállításához kevés energiát igényel, környezetterhelése kicsi. Hátránya, hogy nem terhelhető, mechanikai védelméről a szigetelendő üreg határoló elemei gondoskodnak.

Alkalmazása

A karbamid-formaldehid hab alkalmas új és tetőtér beépítés előtt álló tetőszerkezetek hőszigetelésére. A magastetők műanyaghabos hőszigetelése végezhető a szarufa közben, de ha ez nem elegendő, akkor szarufák alatt is elkészülhet a szigetelőhab-réteg, ebben az esetben a szarufára egy kiegészítő lécváz és arra egy fóliaréteg kerül, majd a műanyaghab az így létrejött üreget tölti ki.

Tetőtér-beépítés hőszigetelése karbamid-formaldehid habbal

Felhasználási területei közé tartozik a könnyűszerkezetes épületek oldalfali és tetőszerkezeti hőszigetelése, válaszfalak hő- és hangszigetelése, és homlokzatok és födémszerkezetek hőszigetelése is. Homlokzatok hőszigetelésénél a homlokzati fal és egy létrehozott előtétfal közé kerül a műanyaghab hőszigetelés. A műanyaghab hőszigetelés alkalmas gépészeti elemek hőszigetelésére is. Speciális felhasználási területet jelent az utólagos hőszigetelések készítése, akár bontási munkák nélkül.

Tetőtér-beépítés hőszigetelése karbamid-formaldehid habbal

Tetőtér-beépítés hőszigetelése karbamid-formaldehid habbal a szarufák között és a szarufák előtt (rétegrendi felépítés)

A kivitelezés minden esetben egyszerű, a helyszínen csak egy keverőpisztolyra és a hozzá csatlakozó három tömlőre van szükség. Maga a keverőberendezés és az alapanyag a kivitelezés helyszínére érkező autóban marad, így a munkavégzés tiszta és csendes hőszigetelést eredményez.

Tulajdonképpen műanyaghab hőszigetelés, ami gyártás során mindkét oldalán üvegfátyol kasírozást kap. Előnye, hogy extrém kis hővezetési tényezője (0,022 W/m-K) révén jelentősen vékonyabb rétegben is képes hasonló hőszigetelő értéket biztosítani, mint a hagyományos hőszigetelő anyagok. A kiváló szigetelési értéke zárt cellás szerkezetével magyarázható. A tartós, ellenálló és homogén szerkezetű anyag előnye az extrém hosszú élettartam, és a jó tűzvédelmi besorolás. Az anyag pellet formájában újrahasznosítható.

A bakelithab hőszigetelés fontosabb anyagtulajdonságai

TulajdonságJelMértékegységÉrték
Testsűrűségρkg/m335-40
Nyomószilárdságσ nyomókPa120
Húzószilárdságσ húzókPa200
Hajlítószilárdságσ hajlítókPa-
FajhőϹJ/kg x K-
Lineáris hőtágulási együtthatóαl/K-
Vízfelvétel (hosszú idejű)WV/V%-
Hővezetési tényezőλW/m x K0,022-0,025
Páradiffúziós ellenállási számµ-20-50
Páradiffúziós tényező-mg/ Pa x h x m-
Gyulladási hőmérsékletT°C130
Tűzvédelmi osztály--B1