Hőszigetelő anyagok

Szürke színű expandált polisztirolhab tulajdonságai, alkalmazása

Fogalma

A szürke színű expandált polisztirol hőszigetelő lemez különleges alapanyagának köszönhetően lényegesen kisebb hővezetési tényezőjű, mint a fehér színű változat. Egyéb műszaki paraméterei és alkalmazási területei megegyeznek a hagyományos hőszigetelő termékekkel. A szürke színű, lépéshang-szigetelő termékek tulajdonságai megegyeznek az L4 és L5 jelű lépéshang-szigetelő termékekkel, annyi eltéréssel, hogy hővezetési tényezőjük jóval kisebb.

Gyártása

A grafitpor, ill. koromadalékot tartalmazó expandált polisztirol termékek gyártása megegyezik a normál expandált termékekével, annyi különbséggel, hogy a habosító-anyag (pentán) hozzáadásával egyidejűleg mikrométerű (10 um) grafitport vagy nanoméretű koromszemcséket is adagolnak hozzá. Szürke színe mellett abban is különbözik a hagyományostól, hogy 20%-kal kisebb a hővezetési tényezője.

Austrotherm Grafit Reflex

Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy az anyagban létrejövő hővándorlás egyik formáját, méghozzá a hősugárzást gátolni tudja. A cellafalakba beépülő grafitpor, ill. korom ugyanis a hősugárzás egy részét visszaveri, ill. szétszórja.

Tulajdonságai

Látható, hogy hővezetési tényezőjén kívül minden egyéb anyagtulajdonsága egyezik a hagyományos expandált polisztirol termékekkel. Egyedül a kivitelezésük igényel nagyobb gondosságot. Sötét színüknek köszönhetően sokkal több hőenergiát képesek magukba gyűjteni, mint a hagyományos termékek, ezáltal a bennük keletkező hőmozgások is sokkal nagyobbak lesznek.

Nagy melegben és erős napfényben ajánlatos az árnyékos oldalon felragasztani őket a homlokzatra (a napot követve). Fontos az is, hogy a felületerősítő hálózás és tapaszolás is a lehető leggyorsabban elkészüljön, különben a nagy hőmozgások következtében leválhatnak (sőt, extrém esetben lepattoghatnak) a felületről.

Megoldást nyújtanak erre a problémára az egyik oldalán rózsaszín festékkel bevont termékek. A festékréteg a napsugárzás jelentős részét visszaveri, ezáltal megakadályozza, hogy a polisztirol tábla túlságosan sok hőt elnyeljen és felmelegedjen. Fontos, hogy ezeket a táblákat a festetlen felületükkel ragasszuk a homlokzatra, különben súlyos kivitelezési hibát követünk el és a festékréteg nem tudja kifejteni jótékony hatását. Egyéb műszaki paraméterei és alkalmazási területei megegyeznek a EPS 80 jelű homlokzati hőszigetelő lemezekkel.

A szürke színű polisztirolhab főbb anyagtulajdonságai

TulajdonságJelMértékegységÉrték
Testsűrűségρkg/m315-30
Nyomószilárdságσ nyomókPa60-200
Húzószilárdságσ húzókPa80-100
Hajlítószilárdságσ hajlítókPa50-150
FajhőϹJ/kg x K1500
Vízfelvétel (hosszú idejű)Wkg/m21-5
Hővezetési tényezőλW/m x K0,031-1,032
Páradiffúziós ellenállási számµ-20-100
Páradiffúziós tényező-mg/ Pa x h x m0,007-1,036
Gyulladási hőmérsékletT°C80-85
Tűzvédelmi osztály--E

Alkalmazása

A szürke színű expandált polisztirol termékeket széles körben alkalmazza az építőipar. Alkalmasak homlokzatok és pincefödémek alsó síkjának hőszigetelésére. Belső oldali hőszigetelésként is alkalmazható, de ilyenkor páratechnikai problémák kizárását számítással igazolni kell.

A nagy nyomószilárdságú (100-150 kPa) termékek alkalmasak pincefödémek hőszigetelésére (aljzatbeton alatt). Nedvesség elleni védelemmel használhatók, zöldtetők és talajon fekvő padlók és lapostetők hőszigetelésére.

Bizonyos termékek használhatók magastetők szarufák feletti hőszigetelésére. Viszonylag nagy nyomószilárdsága (150 kPa) lehetővé teszi, hogy viselje a tetőhéjazat súlyát és ellenálljon a meteorológiai terheknek (hőteher, szélteher). Ellenlécezés helyett nagy keresztmetszetű (75 x 50 mm vagy 75 x 75 mm) zárlécek használhatók, amelyeket rozsdamentes csavarokkal rögzítenek a szarufákhoz a hőszigetelésen keresztül. Vasbeton szerkezetű magastetők (koporsófödém) hőszigetelésére is alkalmas.

Homlokzati hőszigetelés Austrotherm Grafit Reflex hőszigetelő termékkel

Homlokzati hőszigetelés Austrotherm Grafit Reflex hőszigetelő termékkel