Festék tudástár

Ragasztott polisztirol hőszigetelő rendszerek, vékonyvakolat, kiegészítők

A homlokzatok hőszigetelésére ragasztott polisztirol és kőzetgyapot és hőszigetelő vakolat hőszigetelő rendszerek alkalmasak. A fal külső felületére felragasztott expandált polisztirol hőszigetelő lemezekből áll.

Hőszigetelés

Ezek felületét ragasztóanyagba ágyazott üvegszálas háló erősíti. A felületet vékony, könnyű, esztétikus és ellenálló vékonyvakolat zárja le.

A rendszer elemei

  • Ragasztó: A rendszerhez tartozó ragasztó cement és diszperziós műgyanta kötőanyagú ragasztó keveréke, vagy szárazon előre kevert, zsákos ragasztóanyag. Ezekkel lehet a hőszigetelő lemezeket a falfelületre ragasztani, illetve a felületerősítő üvegszövet hálót beágyazni.A diszperziós műgyanta kötőanyagú ragasztó vízzel hígítható, de kötését követően vízben nem oldódik. Páraáteresztő, nedvszívó felületekre ajánlott, kiváló tapadóképességű, nagyon szilárd anyag.
  • Polisztirol keményhab lemez: A rendszer hőszigetelő elemei az expandált polisztirol lemezek. Ezek nagyon hatékony, könnyű, tartós, méretállandó lemezek. A hőszigetelés vastagságát mindig épületfizikai méretezés alapján kell meghatározni. A méretállandóság mellett a lemezek garantáltan térfogatállandóak is.
  • Az üvegszövet háló: A felületi ragasztóréteg bevonaterősítő és feszültségkiegyenlítő betétanyaga. Folyamatosságát 10 cm-es átfedéssel biztosítjuk. A hőszigetelés és a (műanyag vagy fém) kiegészítő profilok felületén át kell vezetni. A speciális üvegszálszövet lúgálló. 1,00 m széles tekercsekben forgalmazzák. Anyagszükséglet: 1,10 m2/m2.

Vékonyvakolatok

A vékonyvakolat és a hőszigetelő vakolatok felhordása előtt a gyártó által ajánlott alapozót kell a felületre felkenni. Ez az anyag egyenletesen nedvszívóvá teszi a felületet a vakoláshoz, és tökéletesebb tapadást biztosít a vakolatnak. A vékonyvakolat alapozó kötőanyaga diszperziós műgyanta. Vízzel hígítható, a kötést követően a víz nem oldja, páraáteresztő. Anyagszükséglet: 0,15 kg/m2 1:1 arányban (kb. 15 dkg/m2 alapozó 0,15 liter/m2 vízhez) vízzel hígítva.

A vékonyvakolat diszperziós műgyanta kötésű vakolóanyag. Az ebből készített felület vízzáró, de páraáteresztő. A diszperziós műgyanta tartalmú termékek a gyártás során megfelelően beállított nedvességmennyiséggel készülnek.

Amíg a víz a légcserementesen zárt, megfelelő hőmérsékleten tárolt műanyagvödrökben, a vakolóanyagban van, addig a térhálósodás nem indul meg. Az anyag kötése azonban a felhordást követően néhány órán belül megkezdődik, és zavartalan lefolyás esetén 24-48 órán belül tökéletesen lezajlik. Ügyelni kell arra, hogy a felület ne kapjon többletnedvességet (például ne ázzon meg). A nedvesség károsan befolyásolja a kötést és a végleges vakolatminőséget. Természetesen – mint vizes diszperziók – a vékony vakolatok a teljes szilárdulásig fagyveszélyes anyagok. A tárolási-, szállítási-, felhordási- és kötési idő alatt fagyterhelésnek nem tehetők ki.

A rendszer kiegészítői

A ragasztott polisztirol homlokzati hőszigetelő rendszer kiegészítő elemei a következők lehetnek:

  • Fém (alumínium) lábazati indítóprofil.
  • Fém (alumínium) vagy műanyag élvédő profilok vagy azok üvegszövet háló sávval kiegészített változatai.
  • Tárcsás rögzítődűbelek.
  • Homlokzati díszítőprofilok.

A polisztirol hőszigetelő rendszer felhordható nyers betonra, téglafalra, új és meglévő vakolatra, cementkötésű forgácslapra, zúzalékfedésű panelre. Kerámia burkolatokra, általában nedvszívó, megfelelően szilárd és tartós felületekre is jó. A fogadófelületet a ragasztóréteg felhordására alkalmassá kell tenni, vagyis elő kell készíteni.

Az alapfelületnek biztosítani kell a ragasztó megfelelő tapadási lehetőségét: a ragasztókeverékben lévő keverővíz részleges elszívását, majd tartós együttdolgozását a ragasztóval. A friss betonfelület legyen legalább 28 napos, légszáraz, max. 5% nedvességtartalmú, por-és formaleválasztó, más szennyeződésektől mentes.

Jegyezzük meg! A zsíros, olajos stb. szennyeződéseket el kell távolítani a szigetelendő felületről. Szükség esetén le kell mosni a felületet. Ilyen esetekben a ragasztóréteg felhordása csak a felület teljes száradását követően kezdhető meg.

Új téglafal és új vakolat max. 5% nedvességtartalmú, por- és szennyeződésmentes lehet. Az oltatlan mészcsomóktól (mészkukactól) eredő felületleválásokat el kell távolítani. A vakolóhabarcs legalább Hvh 10 minőségű legyen.

Meglévő vakolat esetén vizsgálni kell annak felületi és szerkezeti szilárdságát, valamint állékonyságát. A felület néha morzsolódik, laza szerkezetű, fagyáskárokat szenvedett, erodált, benyomódik, megpuhul, kong vagy szemcsekipergés tapasztalható rajta. Ekkor ezeken a helyeken a vakolatot a szilárd alapvakolatig vagy a falazóanyagig le kell verni. A felület kalapácsos átkopogtatásával lehet meggyőződni arról, hogy a vakolat tapadása megfelelő. Kongó hang vagy közepes erejű kopogtatásból származó repedés esetén a vakolat nem elég szilárd. Az ilyen részeket szintén el kell távolítani.

A megfelelő szilárdságú fogadófelület legyen sík. Felületi egyenetlensége nem lehet nagyobb ±5 mm-nél. Ezt legalább 2 m hosszú, egyenes léccel kell ellenőrizni függőleges és vízszintes irányban egyaránt. Ha a felület egyenetlensége ezt a mértéket meghaladja, akkor kiegyenlítő alapvakolatot kell készíteni. Minősége legalább Hvh 10, síkbeli egyenetlensége pedig legyen megfelelő az előbbi követelménynek. Ilyen esetekben a ragasztóréteg felhordása csak a felület teljes száradását követően kezdhető meg.

A hőszigetelés kialakítása előtt a festett felületeket alaposan meg kell vizsgálni. A rendszerhez tartozó ragasztó általában jól ragad a különböző festésekhez. A problémát az okozhatja, hogy a festék és az alapfelület nem megfelelően tapad egymáshoz. Előfordulhat, hogy az eredeti festés leválik a falról, ezáltal az egész hőszigetelés tartóssága veszélybe kerül. Általános szabályok nem állíthatók fel, de az említettek miatt minden esetben célszerű eltávolítani a festést a teljes felületről. Amennyiben ez nem oldható meg maradéktalanul, akkor a ragasztást mechanikai rögzítésekkel kell kombinálni.

Jó tudni! Kisebb mértékű eltérések a hőszigetelést rögzítő ragasztós gletteléssel is kiegyenlíthetők. Az egyszerre felhordott ragasztóréteg vastagsága azonban nem haladhatja meg a 3 mm-t. A glettanyag megegyezik a rendszer ragasztójával. A felületjavításra felhasznált anyagmennyiséget az anyagrendelésnél figyelembe kell venni, mert a vonatkozó normák nem tartalmazzák.

A hőszigetelési munka megkezdése (sőt, az árajánlat összeállítása) előtt alapos vizsgálatot kell végezni a falakon. így fel lehet mérni a hőszigetelő rendszer beépítésén kívül szükséges további előmunkálatokat, javításokat.

Ragasztókeverék elkészítése

A cement és diszperziós műgyanta kötőanyagú ragasztó keverésével kapható anyag a hozzákevert cement miatt jól tapad. Általában valamilyen cementbázisú vagy azzal rokon felületekhez (falazat, vakolat stb.) használják. Cement és víz kivételével semmilyen más anyag (kötésgyorsító, képlékenyítő, homok, mész stb.) nem adható a szárazkeverékhez! A felhasználás során 1:1 arányban kell keverni CEM II/A 32,5 cementtel.

A ragasztó kis mennyiségben kőműves kanállal, spaklival is összekeverhető. Fontos, hogy a kapott anyag csomómentes legyen. Nagyobb mennyiséget a fúrógépbe csatlakoztatható keverőszárral dolgozzunk össze (14.6. ábra). A cementet fokozatosan adagoljuk a ragasztóhoz. A teljes átkeverés után legalább 5-6 percig hagyjuk pihenni, majd ismét keverjük át. Ezzel a művelettel biztosítjuk a cement tökéletes beoldódását, egyenletes eloszlását. A túlzott cementadagolás megváltoztatja a ragasztó végleges tulajdonságait. Az 50%-nál nagyobb mennyiségű cement könnyen megég, locsolásos utókezelés következtében pedig a műgyanta károsodik.

Szükség esetén legfeljebb 5%-nyi vízzel hígítható a keverék. Elkészítését követően a keverőszerszámot azonnal mossuk el, vagy legalább a ragasztókeverékkel bevont szerszámfelületet tartsuk víz alatt. Egyszerre csak annyi ragasztókeveréket készítsünk, ami 1-2 órán belül elfogy. Ha ezután a keverék sűrűsödik, ne hígítsuk fel vízzel. Az ilyen keverék már nem használható fel!

Az előbbieknél lényegesen egyszerűbb a készre kevert, száraz, zsákos ragasztóanyagok alkalmazása. A helyszínen ezekhez csak vizet kell adagolni. Csak a víz megfelelő mennyiségére és minőségére kell ügyelni (a bekevert, már bőrösödő ragasztóhoz további vizet tilos keverni). A ragasztót szintén keverőszárral kell egyenletesen csomómentesre keverni.