Javítás a ház körül

Ajtó alatti rés tömítése

Ötlet! A padlóburkolat cseréje után előfordulhat, hogy az ajtó alatt rés keletkezik, melyet tömíteni kell.

Az ajtórések utólagos tömítésére többféle technikai eljárás áll rendelkezésre. Mielőtt azonban valamelyik módszer mellett döntenénk, vizsgáljuk meg, hogy nem az ajtó alsó lécének hiánya okozza-e a problémát. Ha nem, az alábbi egyszerű megoldások közül választhatunk: ragasszunk kefés tömítőprofilt az ajtó aljára, vagy csavarozzunk fel süllyedő tömítő profilt, készítsünk új küszöböt, vagy szereljünk fel szigetelőprofilt.

A következő képeken a tömítőlemez felszerelését mutatjuk be, amely az ajtó zárása közben keletkező nyomás hatására automatikusan lesüllyed, és kitölti az ajtó alatti rést. Az ajtó mozgatása közben tehát nem súrolja a padlót. Az általunk használt tömítőlemez két részből áll: a tényleges tömítőszalagból és a takarólécből, amely többféle színben kapható.

A tömítőlécet az ajtó belső oldalára szereljük fel. Fontos, hogy mérete az ajtó szélességével pontosan azonos legyen. Pontos hosszúsága az ajtó szélessége mínusz 5 mm. A gyártó szerint a tökéletes működés megőrzése érdekében max. 130 mm-t csökkentsük a sín hosszúságát. A méretre vágást egyszerű fémfűrésszel végezhetjük, a tömítőgumit ollóval vághatjuk el.

A méretre vágott tömítést helyezzük a zárt ajtó közepére, így a talajjal pontosan pár¬huzamosan szereljük fel, majd két azonos vastagságú ceruzával támasszuk alá. A csavarok helyét fúrjuk ki előre, vagy legalább szúrjuk be az ajtólapot, hogy a csavarok jól fogjanak. Húzzuk meg a csavarokat. Állítsuk be a csavarokat úgy, hogy a gumitömítés az ajtó zárásakor éppen érintkezzen a talajjal. A megfelelő állást csak többszöri próbálgatással tudjuk megtalálni. Mérjük ki a díszlécet, és fűrészeljük méretre. A végén tegyük fel a zárórészt.

Ajtó alatti rés

Lépések:

  1. Az új padlóburkolat sima és vékony, így az ajtó alatt huzatos rés maradt. Az automatikusan süllyedő tömítőléccel (lásd bal oldali kép), megoldható a probléma.Ajtó alatti rés eltüntetése
  2. A tömítőlécet egy fémfűrésszel vágjuk az ajtó méretére.
  3. A kioldó csavar mutasson az ajtó felé, a tömítést csavarozzuk fel az ajtólapra.
  4. A díszlécet pattintsuk a tömítésre, a két véget is zárjuk le.
  5. Az automata mechanika révén a tömítőgumi csak az ajtó zárásakor süllyed le.
Szerszámosláda: fémfűrész, csavarhúzó, mérőszalag, lyukjelző (pontozó), olló.