Javítás a ház körül

Megvetemedett ajtókeret javítása

Ötlet! Ha az ajtókeret annyira megvetemedett, hogy a tömítőszalagok sem segítenek a huzat megfékezésében, új keretlécek felszerelésével javíthatunk a helyzeten.

A lakás ajtaja egy fűtött lakószobát és egy hideg lépcsőházat választ el. Ha az ajtólap és az ajtókeret keményfából készült, az évek során veszít formatartósságából. Az anyag gyakran annyira megvetemedik, hogy már a tömítőszalag sem segít. Ha mégsem szeretnénk az egész ajtót kicserélni, alkalmazzuk a következő trükköt:

A szépen megmunkált lécek felszerelésével az ajtó keresztmetszete csökken. A lécek helyét úgy kell meghatározni, hogy az ajtó a tömítő felragasztása után is pontosan záródjon.

A léceket a keret belső méretének megfelelően 45°-ban fűrészeljük le, próbáljuk a keretre, és fúrjuk elő a lyukakat. A ragasztáshoz olyan anyagot használjunk, ami lakkozott fa felületen is tapad, így a csiszolást megspórolhatjuk (hacsak nem akarjuk az egészet újramázolni). Az enyvvel megkent léceket rozsdamentes, süllyesztett csavarokkal rögzítsük a keretre. Az öntapadós tömítőszalag felragasztása után fessük a megfelelő színűre az új léceket.

Megvetemedett ajtókeret javítása

Lépések:

  1. Az ajtólap és az ajtókeret már nem illeszkedik egymáshoz, a tömítőszalag is hatástalan. Az ajtólécek megduplázása megoldja a problémát.
  2. Mérjük le a felső, és a két oldalsó léc hosszát, a felső végüket 45°-ban fűrészeljük le.
  3. Helyezzük az új léceket a keretre, és fúrjunk be a megfelelő helyre.Megvetemedett ajtókeret javítása 2
  4. A három léc hátoldalát speciális enyvvel kenjük be.
  5. Rozsdamentes, süllyesztett fejű csavarokkal rögzítsük a léceket az ajtókeretre.
  6. Ragasszuk fel az öntapadós szigetelőszalagot.
  7. Ecsettel vagy hengerrel fessük be az új léceket.
  8. Az ajtó jól záródik „és esztétikai szempontból is kifogástalan.
Szerszámosláda: mérőszalag, fűrész, fúrógép, enyv, csavar, ecset, festék.