Javítás a ház körül

Klinkertéglával borított felület tömítése

Ötlet! A klinkertéglával, vagy kerámialappal borított felületen a fugázásban megjelenő első hibák után hamarosan a lapok is leválnak. Ezért időben kell beavatkozni, és a szükséges javítási munkákat elvégezni.

A klinkertéglával, vagy kerámialappal borított felületeken (világítóablak, ablakpárkány, falak) felfedezett hibákat, amint ezt az időjárás lehetővé teszi (száraz, fagymentes időben) azonnal ki kell javítani. A finom fugázás közé a víz beszivárog és bekerülnek a növények magvai. A fagy, majd később a magból kifejlődő növények gyökérzete először a fugázást, majd a habarcságyat károsítja.

Téglaburkolat

Nagynyomású vízsugárral a szennyeződések könnyen eltávolíthatók. Késsel és kefével egy kicsit tovább tart, míg a károk pontos kiterjedését meghatározzuk. A sérült területen a fugákat csavarhúzóval vagy vésővel lazítsuk fel, majd darabról darabra törjük ki, különben a lapok is megsérülnek. A kemény alapról minden málló és fellazult anyagot távolítsunk el. A csempe- vagy téglalapról a habarcsmaradványokat kalapáccsal és vésővel szedjük le. Az alátétként használt fa megakadályozza a törést, vagy sérülést.

Száraz, sima és szilárd alap esetében (esetleg forró levegővel száríthatjuk) a téglákat vagy kerámialapokat kétkomponensű ragasztóval ragasszuk fel. Ha az alap nem ilyen jó minőségű, töltsük fel kész habarccsal, és a lapokat ebbe ágyazzuk be. A lapok felrakását csemperagasztóval is végezhetjük, melynek előnye, hogy egyenletesen eloszlatható. Gondoskodjunk róla, hogy a habarcs vagy a ragasztó fagyálló legyen!

A lapokat ide-oda mozgassuk, így visszakerülnek az eredeti helyükre. A habarcsnak a fuga egy részét (alját) ki kell töltenie. Vízmértékkel ellenőrizzük, hogy nem térünk-e el az eredeti szinttől. Ha a hiba a kontár munkában keresendő, elegendő fugázó habarcsot használni. Nagy igénybevételnek kitett felületek esetében célszerű az epoxidos fugázóanyag használata, amely tökéletesen vízálló, és rugalmasabb, mint a hagyományos fugázó habarcs.

Téglafelület javítása

Lépések:

  1. A habarcsmaradványokat apránként távolítsuk el, így a lapok nem sérülnek.
  2. Ha a fugát két oldalon eltávolítottuk, a lapot egy simítókanállal kiemelhetjük.Klinkertéglával borított felület tömítése
  3. A maradék habarcsot csempekalapáccsal és csempevésővel távolítsuk el.
  4. Az üregek kitöltéséhez – az üreg mélységétől függően – használjunk kész habarcsot, vagy csemperagasztót.
  5. Epoxidos fugázóval töltsük ki a réseket, és húzzunk egy vékony réteget a régi fugára is, így vízhatlanná válik.
  6. A felesleges fugázó anyagot nedves szivaccsal eltávolíthatjuk.
Szerszámosláda: derékszög, kefe, csempekalapács, csempevéső, kalapács, kés, simítókanál, szivacs, csavarhúzó, simítólapát, vízmérték.