Fürdő

Szekrények a fürdőszobában

Korábban a fürdőszobában az volt a gyakorlat, hogy a tükrös szekrényben azok a dolgok kaptak helyet, melyeknek a kád és a mosdókagyló szélén, illetve a tükör előtti kis polcon már nem jutott hely.

Fürdőszoba

Ezután jelentek meg a sarokpolcok, a mosdókagyló alatti szekrények, majd a krómozott drótból vagy műanyagból készült kerekes fürdőszobai kocsik, végül az oldalszekrények. így alakult ki az anyagoknak és a formáknak az a széles kavalkádja, amellyel manapság a fürdőszobában találkozhatunk.

A 2 m magas szekrény teljes hosszában üvegezett, belső tere osztott.

A 2 m magas szekrény teljes hosszában üvegezett, belső tere osztott

Előfordul, hogy fürdőszobánk az évek során felhalmozott különféle bútorok, tároló alkalmatossá­gok és polcok miatt a teljes összevisszaság hatását kelti. Ugyanakkor egyre több helyre van szükségünk, hogy a törölközőket, a kozmetikai cikkeket, a tisztálkodó-szereket és a különféle elektromos készülékeket el tudjuk benne helyezni.

Fürdőszoba

A konyha és a lakószobák berendezése során ízlésünk egyre kifinomultabbá válik. A modern, korszerű berende­zések iránti igény a fürdőszoba esetében is megjelenik, így az évek alatt formálódott fürdőszobánk mai szemmel kissé elavultnak tűnhet. Ebben az esetben csak egy új koncepció segíthet, amely nem csak a magasabb igények kielégítését biztosítja, hanem megteremti a tér, a fények és a színek összhangját is. Az új fürdőszoba-berendezésnek ezeket az igényeket is ki kell elégítenie. A következőkben összefoglaljuk ezeket a szempontokat.

Tér és fények

Az érzelmek nagyon fontos szerepet játszanak a fürdő­szoba berendezésénél: fontos, hogy reggel jól induljon a nap, vagy hogy este a legjobb formánkat hozzuk, esetleg kikapcsolódjunk a napi fárasztó munka után. Szeretnénk a fürdőszobában megnyugodni, zavartalanul kikapcsolódni és regenerálódni. Korábban a fürdőszobát a konyhához hasonlóan kizárólag olyan kiszolgáló helyiségnek tekintették, amelynek csak meghatározott igényeket kell kielégítenie. Napjainkra azonban olyan helyiséggé nőtte ki magát, amelyben saját magunkat kényeztethetjük.

A harmonikus elrendezés és megvilágítás egyre nagyobb szerepet kap a fürdőszoba berendezésénél is. Mindazonáltal nem könnyű a még mindig kis alapterületű fürdőszobákban harmóniát teremteni. A legtöbb fürdő­szoba-berendezés egyedi és formatervezése is sajátos. A rendelkezésre álló anyagok, a kerámia, a fém, az akril és a műanyag kombinálása elősegíti a kívánt harmónia megteremtését.

Fürdőszoba

Ez a fürdő-szobasarok a fény szi­gete, amely­ben az ol­dalszekrény és különféle tároló he­lyek is meg­találhatók

A fürdőszobai világítás még napjainkban is sajátos helyzet­ben van. Az egyedi, tükröket megvilágító lámpatestek vagy a hangulatvilágítást nyújtó lámpák is megteremthetik a megfelelő hangulatot. A harmonikusan elhelyezett fürdőszobai bútor nagy szere­pet kap a különféle fürdő­szoba-berendezések és készülékek összhangjának megteremtésében.

A fürdőszoba jellegét a szekrények nagy, lapos, függőleges felületei határozzák meg, összhangban a többi berendezési tárggyal. A megfelelő megvilágítás pedig egységessé teszi a legkülönbözőbb elemeket: a mosdókagylót, a bidét, a WC-t, a zuhanyt és a kádat.

Színek

Több mint tíz éve hódít a fürdőszobákban az ún. fehér hullám, a pasztell fehér variációk, illetve a szürke-bézs kombináció. Néhány próbál­kozás a királykékkel, a zölddel vagy a feketével nem vált meghatározó divattá. Ugyanakkor a konyhában és a szobákban a merész színhasználat jellemző. Miért nem érvényesül akkor ez a merészség a fürdő­szobában is? Ennek két oka van: az egyik az, hogy az erőteljes színű kerámiák feltűnően elkülönülnek, kirínak környezetükből, a másik a körülményes felújítási munka, hogy a fürdő­szobát mindig a változó divathoz igazítsuk.

Természetes anyagokTermészetes anyagokból épült szekrények a fürdőben

A fentiek miatt a bútorok tűnnek a legalkalmasabbnak arra, hogy az új színkombiná­ciókat megjelentessük fürdő­szobánkban. Mivel az erő­teljesebb színek csak rövid ideig maradnak divatban, célszerű ezeket a színeket a bútoroknál, és nem a WC, a mosdókagyló, a bidé vagy a fürdőkád kiválasztásánál előnyben részesíteni. Tovább könnyíti a helyzetet a gyors és egyszerű összeszerelhetőség.

Minőségi megmunkálás

A minőségi megmunkálás hosszú élettartamot garantál. A különleges rögzítési technika lehetővé teszi, hogy további alsó- vagy faliszekrényekkel egészítsük ki a képen látható modellt.

Ma már kaphatók olyan fürdőszobai bútorok is, amelyek frontelemei lecserélhetők, így az erőteljes színű ajtókat a szétkapcsolható sarokvasak segítségével bár­mikor könnyedén lecserélhet­jük. Ma már a gyártók is segítenek abban, hogy fürdő­szobánkat gyorsan, könnyen és minimális költségráfordítással hozzáigazíthassuk a legújabb divathoz.

Rakodás és tárolás

A fürdőszobai bútorok elsődleges feladata mindig is a tárolóhely biztosítása volt. Napjainkra ez az alapfeladat finomabb és összetettebb követelményeket jelent. Bár egy igazi, formatervezett mosdókagyló dominanciája nem vitatható, azonban ne feledjük, hogy a tároló- és rakodóterek a fürdőszobában nélkülözhetetlenek. Éppen ezért különbséget kell tennünk a nyitott részek és az olyan zárt tárolók között, melyekbe különböző dolgainkat rejthetjük el, legyen szó akár fogápolásról, vagy intim higiéniáról.

Alakítsunk ki kisebb egységeket

A fürdőszobában célszerű külön egységeket kialakítani a kozmetikumok, a hajápoló szerek, illetve a különféle elektromos berendezések (hajszárítók, borotvák, elektromos fogkefe stb.) számára. Ez utóbbiaknál külön szempont, hogy használatukhoz hálózati csatlakozásra is szükség van. A tervezés során gondolnunk kell a tárolóhelyek praktikus kiosztására is, tehát hogy hogyan helyezkednek el a fürdőkádhoz vagy tusolóhoz, a WC-hez, a bidéhez, illetve a mosdókagylóhoz képest.

Szekrény

A képen látható termékcsalád többféle stílusban készül. A szaniter-elemek nagyon mutatósak, a széles bútor­választék pedig lehetővé teszi elképzeléseink megvalósítását.

Az említett szempontok, az elrendezés, a színvilág és a használhatóság tükrében nyilvánvaló, hogy a fürdő­szobai bútoroknak jóval nagyobb a feladatuk annál, mint hogy egyszerűen tárolóhelyet biztosítsanak. Ezért is érdemes a fürdőszoba berendezésére tervet kidolgozni, amely garantálja a térbeli elrendezés, a színek és fények egységét, illetve a tárolóhelyek megfelelő elosztását és tagolását.