Javítás a ház körül

Hajópadló felújításának lépései

Ötlet! A fénytelen, szürke hajópadlót csiszolással és újralakkozással újíthatjuk fel.

Az elöregedett hajópadló felújítása – amennyiben megfelelő szerszámok állnak rendelkezésre – sokkal kevésbé problémás, mint gondolnánk. A speciális gépek, szerszámok beszerzése meglehetősen költséges lenne, ezért ezeket célszerű kölcsönözni.

Először is tegyük szabaddá a hajópadló felületét. Ha lehet, távolítsuk el a szegélyléceket. Egy széles simítólapátot (spaklit) toljunk végig a padlón és keressük meg a kiálló szegeket, és ezeket kalapáljuk be. A mozgó padlókat természetesen újból szegezzük le. A felület tisztítása (söprés, porszívózás) után megkezdhetjük a csiszolást. A nehezen hozzáférhető részeknél, vagyis az ajtó környékén és a falak mellett a kisebb csiszológéppel dolgozzunk. A sarkokban rezgő csiszológépet használjunk.

Az erősen igénybevett részeken forgótányéros csiszológéppel haladjunk, melyhez különböző finomságú csiszolóvásznak állnak rendelkezésre. Ezzel a géppel a fa szálirányával párhuzamosan haladjunk. Ha a csiszolás során kis anyagveszteséggel szeretnénk jó eredményt elérni, használjunk rotációs csiszológépet. A rotációs csiszológép korongjára csavarok nélkül erősíthető fel a megfelelő finomságú csiszoló. A géppel leghatékonyabban a szoba átlójával párhuzamosan haladva dolgozhatunk.

A csiszolás után portalanítsuk a felületet, a réseket, repedéseket és szeghelyeket kittel tömítsük. Száradás után még egyszer csiszoljuk át a felületet, majd portalanítsunk alaposan. Ezután vigyük fel az alapozót egy vagy két rétegben. A nagy felületeken használjuk a speciális festőlapátot, a falak mellett széles ecsettel dolgozzunk. Az alapozó száradása után lakkozzuk le a padlót kétszer.

Hajópadló felújítása

Lépések:

  1. Miután a nagyobb szennyeződéseket eltávolítottuk (foltok, szőnyegmaradványok), szegezzünk le minden mozgó padlót, a kiálló szegeket pedig verjük be. Ezután csiszoljuk fel a padlót körben a fal mellett.Hajópadló felújítása 2
  2. Az erősen elhasználódott padló esetében hengeres csiszológéppel készítsük elő a felületet.
  3. A korongos csiszológéppel keresztirányban haladjunk.
  4. A speciális lapáttal vigyük fel az alapozót a tiszta padlóra.
  5. A széleken ecsettel dolgozzunk, az alapozó száradása után lakkozzuk le a felületet.
Szerszámosláda: kalapács, beeresztő, simítólapát, festőlapát, lakkozóhenger, lakkozókád, rezgőcsiszoló, hengeres csiszológép, korongos csiszológép. Az eszközök egy része kölcsönözhető.