Lakásfelújítási tanácsok

Hajópadló festése és pácolása – előnyök és hátrányok [Infógrafikával]

Az egyik legfontosabb karbantartási megoldás, amit a hajópadlóért tehetünk az az, hogy eldöntjük, alkalmazunk e valamilyen fajta fedőréteget és persze az, hogy mi is legyen az. Érdemes lefesteni? Érdemes inkább pácolni? Vagy érdemes inkább csak természetesen meghagyni?

Vegyük végig az előnyöket és hátrányokat

Hajópadló előkészítés

 • Fújd le penészölővel a padló felületét.
 • A makacs penészt enyhe súrolással tudod eltávolítani.
 • Festés vagy pácolás előtt hagyd megszáradni.
 • Cseréld ki a rohadó lapokat és hajts be új csavarokat, szögeket.

Hajópadló előkészítés

A fa kezeletlenül hagyása

A padló teljesen kezeletlenül hagyása is egy lehetséges opció, függően attól, hogy milyen fából készült a padló és hogy hol élsz. De a legtöbbünk számára nem ez a legjobb választás, mivel az időjárási viszonyok végül rányomják bélyegüket még a legkeményebb fára is.

Néhány kivételesen kemény trópusi keményfától eltekintve szinte minden esetben fel kell vinni valamilyen fajta fedőréteget, ha azt szeretnéd, hogy kültéren tartós legyen. A fedőréteg elhagyása általában a fa idő előtti megrepedéséhez, hasadásához, vetemedéséhez vagy akár rohadásához vezet, amely utólagos javítása rengeteg időt és pénzt igényel.

Hajópadló festési tippek

 • Egy kefe segítségével fesd le a padló deszkáit ott, ahol a fallal találkozik vagy az élek mentén, ahol a festék csöpögés problémát okozhat. Ne feledd a hézagokat sem!
 • Hengerrel fest le a fennmaradó padlófelületet. Légy óvatos a nehéz henger szőrével mert egyenetlen felületet hagyhat maga után. A henger által hagyott végeredmény ellenőrzése érdekében tesztelj egy kisebb felületet.
Tipp! Két réteg jó minőségű festék tökéletesen megfelel. De egy harmadik réteg felvitt festék a fő felületen nagyban növelheti a tartósságát és megkönnyítheti a karbantartást.

Hajópadló festési tippek

A hajópadló festékkel való kezelése

A hajópadló festése nagyszerű döntés lehet. A festésnek számos előnye van például a pácolással vagy lakkozással szemben, de nem neked való, ha természetes hatású hajópadlót szeretnél.

Vegyük végig a kültéri padló festésének előnyeit és hátrányait:

 • A festés lehetővé teszi számodra bármely szín használatát. Mivel a festék szilárd, teljesen le tudod fedni a régi színt vagy a fát magát, ami azt jelenti, hogy a lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésedre.
 • A festék gyakran kitölti a hézagokat és repedéseket. Vastagabb, így gyakran hasznosabb az olyan fa javításánál, amit már az időjárás kissé megrongált. Néhány festék pontosan erre a célra készült.
 • A festék tisztítása egyszerűbb lehet. A festék, színtől függően (Nekem fehérre festett padlóm van, aminek a tisztítása NEM egyszerű), lehet könnyen tisztítható. Ha a festék jó minőségű és hagyják megfelelően megszáradni, mielőtt használatba veszik a padlót, akkor egy erős réteget hoz létre, amelyről a koszt általában egyszerűen le lehet mosni.
 • A festék sokkal jobban védi a fát. Általában véve a festék jobban ellenáll a rohadásnak, penésznek és a nap káros hatásainak, mint bármi más. Bár más kiváló minőségő kezelés is kitűnő védelmet nyújthat a fának.

A festés hátrányai:

 • A festés örökre szól. Ha egyszer eldöntötted, hogy lefested a padlót, akkor valójában azt döntötted el, hogy attól kezdve mindig festeni fogod. Míg a pácról vagy lakkról áttérhetsz a festésre, fordítva drasztikus lépések megtétele nélkül ez nem igazán járható út.
 • A festék bármilyen színben elérhető. Míg ez az előnyök között is szerepel, kihívást is jelenthez. Ami a falakon és szegélyeken jól mutat, nem mindig néz ki jól olyan óriási felületen, mint a padló. Régen még korlátozott volt a padlók festésére vonatkozó színhasználat, de napjainkban már ennek sincs határa. Több a lehetőség, ami több esélyt jelent a megbánásra!
 • A festék, ha nedves lesz, csúszós lehet. Fényétől függően (fényes, félfényes stb.…) a festett padló, ha nedves lesz, olyan csúszós lehet, akár a jég.
 • A festék elrejti a fa természetes szépségét. A legnagyobb hátrány talán az, hogy a festék eltakarja a fa erezetét, ezzel eltörölve az egyik legnagyobb előnyét a valódi fa padlónak.

A festés alternatívái a pácolás vagy a lakkozás. Lássuk ezeket.

A festés alternatívái a pácolás vagy a lakkozás.

A hajópadló pácolása

Ha úgy döntesz, hogy a festés nem neked való, akkor valószínűleg félig áttetsző pácot vagy áttetsző lakkot keresel a padlóhoz. Nagyon széles ez a kategória, amely magában foglal sok különböző kezelő anyagot, de még mindig megtekinthetünk néhány általános érvet és ellenérvet.

A pácolás előnyei

 • A pácolás megtartja a fa természetes szépségét. A pácolás és a lakk hagyja átszűrődni a fa erezetét.
 • A pác kevésbé csúszós. Ez egy általánosítás, mert néhány pác lehet csúszós, de a legtöbb esetben inkább sima felületű, amely nagyon csúszós felület létrehozása nélkül védi a fát.
 • A pácot könnyebb felvinni. A pác és lakk nem olyan kényesek. Kihagyhatsz itt ott egy két foltot anélkül, hogy ez másnak nyilvánvalóvá válna. A festékkel nem ilyen egyszerű dolgozni.
 • A pác is rengeteg színben kapható. Tehát, mivel számos színben elérhető, több dekorálási lehetőséged lesz ezzel a módszerrel is. Mindig tesztelj egy részt az adott fán, mivel a fa színe nagy hatással lesz majd a pác végső színére.

A pácolás hátrányai

 • A pác rövidebb élettartamú a festéknél. Minőségtől és a rétegektől függően nem tart olyan hosszú ideig.
 • A pác nem tölti ki a repedéseket. Általában vékonyabb, ezért nem használható javításra, a repedések, hézagok és hasadások kitöltésére.
 • A pác sokkal rusztikusabb kinézetet kölcsönöz. A legtöbb esetben sokkal természetesebb hatást eredményez. Tehát az előny, miszerint hagyja látszódni a fa erezetét, jelenthet hátrányt is, ha te nem szeretnéd azt látni. Ha egy viszonylag homogén színt szeretnél, kis különbségekkel, akkor valószínűleg a pácolás nem neked való. Bár a sötétebb pácok nagyjából egyenletes hatást eredményeznek.

Hajópadló festéseHajópadló ápolása


Forrás:
protektor-festek.hu/hajopadlo-festese-vs-pacolasa/