Fürdőszoba átalakítása

Hajópadló felületkezelésének lépései

A hajópadló burkolatot sokféle módon kezelhetjük. Lehet hagyomá­nyosan viaszolt, lakkozott, festett vagy pácolt. Színes pácokkal vagy festékkel rendkívül változatos módozatokat érhetünk el, az adott helyiség stílusához igazodva.

Egyszerű pácolás és lakkozás

A legegyszerűbb módon pácolással és lakkozással dobhatjuk fel a szokványos fapadlót. A művelet nem különösebben bonyolult, a következőkben ismertetett alapelveket azonban érdemes betartani.

Elemekre bontás

Elemekre bontás

A hajópadló pal­lóit kezeljük önálló egységként. Az egyes pallók pácolással való színezé­sekor ne menjünk rá újra a már be­festett felületre, mert az csúnya, foltos lesz, és elnyomja a természetes ere­zetet. Folyamatosan haladjunk, sose várjuk meg, hogy megszáradjon az előző ecsetvonás.

Kétféle árnyalat

Kétféle árnyalat

Rendkívül tetsze­tős lesz az eredmény, ha kétféle színt használunk. Tetszés szerint választ­hatunk egymáshoz hasonló, vagy mint itt, kontrasztosabb színeket. Ebben az esetben még inkább fon­tos, hogy mindig csak egy pallón dolgozzunk.

Felületvédelem

Felületvédelem

Festési módtól füg­getlenül a hajópadlót felületkezelni kell. Ecsettel hordjuk fel a lakkot, ügyelve rá, hogy egyetlen kis rész se maradjon ki.

Antikolás

A hajópadlót sokféleképpen antikolhatjuk. Az itt bemutatott módszer egy gyors megoldás, mindössze kétféle emulziós festék szükséges hozzá. Érdemes sö­tétebb felső és világosabb alsó réteget alkalmazni. A második festékréteg fel­hordása előtt elszórtan maszkoló folyadékot viszünk fel a felületre, amely meg­akadályozza a felső réteg kellő megtapadását, így ezeken a részeken átsejlik az alsó réteg. Az eredmény kopottas, régies felület lesz.

Lépések:

  1. Alapozásként hordjunk fel egy ré­teg emulziós festéket. Figyelme­sen minden kis részt kenjünk le. Hagy­juk a felületet megszáradni.1. lépés
  2. Véletlenszerűen, csíkokban hord­juk fel a maszkoló folyadékot a már festett padlóra. Főleg a deszka hosszanti csatlakozását hangsúlyozzuk.2. lépés
  3. Hordjuk fel a második, lehetőleg sötétebb festékréteget, majd hagyjuk megszáradni.3. lépés
  4. Finom szemcséjű csiszolópapírral dörzsöljük át a felületet. Azokon a részeken, ahol a maszkoló folyadé­kot kentük fel, át fog ütni az alsó szín. Végül le is lakkozhatjuk a felületet, vagy hagyhatjuk, hogy a mindenna­pos használattal kopottá váljék.4. lépés