Javítás a ház körül

Keményfa asztallap felfrissítése

Ötlet! Szürke, viaszos és karcos felület. Bemutatjuk, hogyan adhatjuk vissza a fa eredeti csillogását.

Az asztallapok általában nagy igénybevételnek vannak kitéve: karcolás, mechanikus terhelés, nyomás, folyadék okozta foltok, súrlódás okozta kopás, repedések, naptól kifakult részek, nedvesség okozta szürke foltok. A viasz- és a lakkréteg különösen a régebbi asztaloknál veszít szépségéből. Ehhez jön még a piszok, a por és a zsírosodás. Lássuk, hogyan készíthetünk a kopott, szürke asztalból ismét csillogó és vízhatlan felületet.

Először is tisztítsuk meg az asztallapot. Alaposan dörzsöljük le a szennyeződéseket a nitrohígító és a durva, fémszálas csiszolópárna segítségével. Ezután tiszta ruhával azonnal törölgessük át a felületet. A fémszálas dörzspárnát többször cseréljük, egyszerre csak kis felületen dolgozzunk.

A tisztítás különösen fontos!

Hiszen így a pórusok mélyén és a finom repedésekben található szennyeződések is eltávolíthatók, illetve csiszolásra előkészíthetők. Ha tisztítás nélkül azonnal hozzálátnánk a csiszoláshoz, a csiszolópapír gyorsan tönkremenne. A durva csiszolást szalag-, a finomabbat forgófejes csiszolóval végezzük. Miután a felületet alaposan portalanítottuk, és ismét lemostuk, hozzáláthatunk a festéshez.

Az asztalok használhatóvá tételéhez általában lakkot használunk. A képeken bemutatunk egy olyan módszert, amely nemcsak a fa eredeti színét adja vissza, hanem gondoskodik a vízhatlanságáról is. Olajjal itassuk át a felületet. Az olaj beszivárog a pórusokba, védi és táplálja a fát, megakadályozza a repedések kialakulását. Oldószert nem tartalmaz, de véd a kártevők ellen is.

A sima fafelületet egy lapos ecsettel egyenletesen itassuk át, kerüljük a nagy foltok kialakulását. Kb. egy óra elteltével már láthatók a foltok (a fa eltérő nedvszívó-képességének nyomai), a felesleges olajat egy száraz ruhával itassuk fel. A még nedvszívó helyekre a ruhával dörzsöljünk az olajból. Ezután fényezzük át az egész asztalt. Használatba vétel előtt várjunk legalább egy napot, hogy az asztallap alaposan kiszáradjon. Aki a masszívabb felületet kedveli, le is lakkozhatja az asztalt.

Keményfa asztallap felfrissítése

Lépések:

  1. Ha az asztallapot kíméletesen szeretnénk felújítani, a gyalu használatáról le kell mondanunk. A nitrohígítóval és a fémszálas csiszolópárnával végzett tisztítás során a fa megőrzi eredeti szépségét.Keményfa asztallap felfrissítése 2
  2. A durva csiszolást szalagcsiszolóval végezzük. Csak a feltétlenül szükséges mennyiséget csiszoljuk le.
  3. Az alapos, finomabb csiszolás és a portalanítás után olajjal itassuk át a felületet.
  4. Egy órán belül az előző, még nedves felületre vigyük fel az olajat még egy rétegben.
  5. A felesleges olajat egy óra múlva törölgessük le.
  6. A régi asztal ismét szalonképes, a fa belülről él, lélegzik, kívülről pedig tökéletesen vízhatlan.
Szerszámosláda: fémszálas csiszolópárna, gumikesztyű, szalag- és forgófejes csiszoló, törlőruha, lapos ecset.