Tetőtér beépítés

Üvegezési tippek

A korszerű építészetben – így a tetőtér-beépítéseknél is – nagy szerepe van a különleges, nagy méretű üveg­felületeknek, hőszigetelő ablakoknak. Alkalmazásuk mind esztétikai, mind műszaki szempontból kívánatos. Egyrészt a belső megvilágítás kedvezőbb, másrészt a külső (hom­lokzati) megjelenést teszik – az áttetszőség vagy éppen a tükrözés révén – változatossá. Figyelembe kell azonban vennünk a belső hőmérsékletnek (a túlzott méretű üveg­felület ugyanis számottevő hőveszteség-forrás) és a be-tekinthetőség meggátlásának a szempontjait is. A nyári hőhatás ellen viszonylag könnyen védekezhetünk keretre rögzített tengelyű falamellákkal vagy RELUXA redőnnyel, rolóval stb. A téli hőhatások ellen több rétegű, hő- és hang­szigetelő üvegezéssel védekezhetünk.

Az üvegezési munkák lehetnek:

  • síküvegezés;
  • idomüvegezés;
  • hőszigetelő üvegezés;
  • üvegbeton-készítés;
  • síküvegezés különleges, edzett üveggel.

Az üvegfajták gyártási módja szerint megkülönböztetünk:

  • húzott üveget;
  • öntött üveget (sík-, recés, mintás felületű és huzal­betétes);
  • különleges (edzett, tükör-, opál-, fényvisszaverő, biztonsági) üveg.

Síküvegezés

A síküvegezés körébe a különböző nyílászárók, erkély­falak üvegezése tartozik. Ezt általában húzott üveggel végzik, de ritkán öntött és egyéb üveget is használnak. A síküvegezés fa- és fémkeretekbe egyaránt készíthető. A faszerkezetek üvegezését csak a nyílászáró szerkezetek alapmázolása után végezhetjük el.

A beüvegezendő keret méreteinél 2-3 mm-rel kisebb méretet mérünk fel a leszabandó üvegtáblára, és azt gyémánthegyű vagy vídiakerekes üvegvágóval vízszintes helyzetben rákarcoljuk az üvegfelületre. A bekarcolt vonalat az üvegvágóasztal éléhez illesztjük, majd az üvegfelületet a vágószerszám fejével a vonal mentén könnyedén végig­kopogtatjuk. Végül az üveglap szélét tenyérvédő kesztyű­ben megfogva, a felesleget erőteljes, lefelé irányuló moz­dulattal letörjük.

Üvegezés faszerkezetben

Faszerkezetben az üveg számára készített mélyedést (falcot) üvegtapasszal vékonyan kikenjük, és ezek után tesszük helyére az üveget. Mindezt az üvegvágóasztalon vagy állványon végezzük. A következőkben az üvegtáblát 15-20 cm-enként háromszögletű üvegszegekkel rögzít­jük, majd kb. 45°-os síkban üvegtapasszal véglegesen rögzítjük.

Ritkábban alkalmazott üvegrögzítő elem az üvegszorító léc. Az előkészítő műveletek ez esetben is azonosak az előbb bemutatottakkal. Portalanítás után az üveghornyot tapasszal kikenjük, majd az üvegtábla behelyezése után ugyancsak vékony tapaszolással felcsavarozzuk, ill. sze­gezzük az üvegszorító lécet.

Fémszerkezetek üvegezése

A fémszerkezetek üvegezése csak rozsdásodás gátló alapfestés után készülhet. 1,5 m2-nél nagyobb felületű üvegtáblát csak keményfa üvegalátéttel szabad alkalmazni. A fém és az üveg közé apró keményfa ékeket kell a 2-4 mm széles illesztési hézagba helyezni. Az üvegtáblát míniumos tapaszolással vagy fémprofil beszorító léccel rögzítjük.

Idomüvegezés

Idomüvegezéshez U és Z profilú – max. 3 m hosszú­ságú – üvegpallókat használhatunk, térelhatároló és válaszfalak, továbbá huzalbetétes üvegtető-héjazat készí­téséhez. Az utóbbit megoldhatjuk huzalbetétes síküvegből is. A huzalbetétes üvegpallókat szokványos tetőlécre, a síküveget a felülettől függően méretezett acéltartókra rög­zítik. Ezeket a szerkezeteket csak ott alkalmazhatjuk, ahol nincs hőszigetelési igény.

Hőszigetelő üvegezés

A hőszigetelő üvegezés többnyire a nyílászárókban el­helyezve kerül ki az építkezés színhelyére. Behelyezésével tehát az építtetőnek nem kell törődnie. Gondoskodni kell azonban a törés elleni védelemről, az építkezés alatt, mert a hőszigetelő üveg pótlása körülményes és költséges.

Üvegbeton felületek

Az üvegbeton felületek üvegidomokból és vasbeton hordókból készülnek. Az üvegidomok béléstestként visel­kednek, a tartó és teherviselő szerep a vasbeton bordákra hárul, összeépítésüket – nagy saját tömegük miatt – csak teherbírás szempontjából ellenőrzött födémen szabad végezni. Vízszintes és függőleges üvegbeton felületek egyaránt készíthetők. Válaszfalként, szélfogóként erkély és terasz árnyékoló falaként, határoló fal bevilágítójaként alkalmazhatók. Kivitelezésük egyszerű, házilagosan is elvégezhető. A vasbeton bordák úgy készíthetők, hogy mind a függőleges, mind a vízszintes hornyokba betonacél húrokat kell helyezni (a tervnek megfelelően).