Padlóburkolatok

A padlószőnyeg fajtái és tulajdonságai

A padlószőnyeggel burkolt helyiségekben igazán ottho­nosan érezhetjük magunkat; kísértést érzünk, hogy le­rúgjuk a cipőnket és kényelmesen hátradőljünk egy fo­telben. Nem csoda, hogy a padlószőnyeg a nappalik, dol­gozószobák és hálószobák népszerű burkolata. A megfe­lelő szőnyeg kiválasztása azonban nem egyszerű: a szí­nek, minták, textúrák és különböző minőségű szőnyegek választéka hihetetlenül gazdag. Ezért aztán, ha rászánjuk az időt a keresgélésre, biztosan megtaláljuk a nekünk megfelelő típust.

Tulajdonságok

(*kicsi, **közepes,***nagy)

 • hőtárolás***
 • hangszigetelés***
 • tartósság**
 • könnyű karbantarthatóság*
 • vízállóság*

Padlószőnyegek vá­lasztéka

A padlószőnyegek vá­lasztéka hatalmas, ezért vásár­lás előtt alaposan tájékozód­junk, és szempontjainkat is­mertetve kérjünk tanácsot az építőanyag-kereskedésben.

A gyártók a padlószőnyegeket kopásál­lóság szerint osztályozzák: léteznek erős igénybevételre, lakóterekbe (nappali, előszoba), általános igénybevételre (hálószoba) és kevésbé igénybe vett területekre (tárolók) szánt szőnyegek. Emellett arra is figyeljünk, hogy miből készül a szőnyeg: 100 % gyapjúból, 100 % szintetikus szálból, vagy a kettő különféle arányú keverékéből. A gyapjúszőnyeg még ma is verhetetlennek bizonyul a kényelem, kopásállóság és tűzállóság terén, ugyanakkor azonban nagyon drága is.

A szintetikus szálból készült szőnyegek legnagyobb hátránya a rossz tűzállóságuk, emellett kevésbé szépek is a gyapjúszőnyegeknél. Gyak­ran készítenek 80 % gyapjú/20 % nejlon anyagú szőnye­geket. Nedves helyiségekbe inkább szintetikus szálat tar­talmazó szőnyeg való, amely gyorsan kiszárad és nem pe­nészedik. A szőnyegek élettartama is nagyon eltérő: egy jó minőségű, sűrű szövésű gyapjúszövet élettartama, amely 80 % gyapjú/20 % nejlon alapanyagból készült, akár 15 év is lehet, míg egy könnyű, olcsó szőnyeg már 1-2 év alatt elkopik.

A padlószőnyegek előnyei és hátrányai

Előnyök

 • meleg és kényelmes
 • hatalmas a szín-, minta- és anyagválasztéka
 • többféle árfekvésben kapható
 • jó hangszigetelő
 • különösen alkalmas hálószobába, előszobába, lépcsőkre, játszószobá­ba és nappaliba

Hátrányok

 • könnyen szennyeződik és nehéz tisztítani
 • magába gyűjti a port, ami allergiát és asztmát okoz (ezért gyerekszobá­ba nem ajánlott)
 • nem alkalmas konyhába és (a teljesen szintetikus változatokat kivéve) rosszul tűri a nedvességet

Manapság a tűzött szőnyegek különösen nagy válasz­tékban állnak rendelkezésre. Ezeknél gyártáskor tűk hur­kolják a fonalat a polipropilén hátlapra, a felület folyto­nos huroksorokból áll. A hurkokból álló felülettel készült szőnyeg a buklé (hurkolt) szőnyeg. A vágott hurkokkal készült szőnyeg a velúrszőnyeg. A kialakítás alapvetően meghatározza a szőnyeg megjelenését.

A padlószőnyegeket eredetileg szövéssel állították elő; még ma is kaphatók szövött szőnyegek. Ez a változat tar­tós, ugyanakkor drága; általában gazdagon mintázott. A szövött szőnyeg drága, mert sok alapanyag és idő szükséges az előállításához, ugyanakkor azonban hosszabb az élettartama az olcsóbb tűzött szőnyegeknél. Egy jó mi­nőségű tűzött szőnyeg viszont már e téren is felveszi a szövött szőnyegekkel a versenyt. A sűrű szövésű hátlap­pal kialakított szőnyeg tovább tart, mint amelyiknek lazább a hátlapja.

A padlószőnyeg legolcsóbb változatainál a szintetikus szálakat a hátlapra ragasztják, ezek gyakran lapok for­májában kaphatók. Bár ez a változat kevésbé tartós a többi típusnál, ugyanakkor kisebb alapterületű helyiségekben, vagy ahol hozzá kell férni a padló alatti részekhez, jó szolgálatot tehet. További előnye, hogy a kopott elemeket a teljes burkolat felszedése nélkül ki lehet cserélni.

Izgalmas újdonság az újrahasznosított hulladékanya­gokból (pl. üdítős palack) készült padlószőnyeg. Ezek a szőnyegek azonban egyelőre elég durvák, így inkább ke­reskedelmi és ipari létesítményekben használják őket, bár a technológia a jövőben kétségkívül fejlődni fog.

A burkolat megtervezése

A padlószőnyeg számtalan változatban kapható. A hurkok le­hetnek magasak vagy alacsonyak, vastagok vagy vékonyak, egyenesek vagy csavartak; a szőnyeg lehet vágatlan, azaz hurkolt (buklé) vagy vágott, azaz velúr. A velúrszőnyeg ele­gáns és sima felületű, viszont jobban meglátszanak rajta a lábnyomok. Ugyanakkor kopásállósága nem feltétlenül rosszabb, mint a hurkolt szőnyegé.

A hurkolt szőnyegnél a fonal­hurkokat nem nyírják meg: ezek a szőnyegek kevésbé elegán­sak, tagoltabb a felületük, viszont kevésbé látszanak rajtuk a benyomódások. A vastag velúrszőnyeg nagyon puha hatású, viszont a forgalmas helyeken hamar lelapul. A nagyon hosszú szállal készült padlószőnyegeket nehéz tisztán tartani. A kö­vetkezőkben ismertetjük a legelterjedtebb szőnyegtípusokat.

Padlószőnyegek fajtái

Saxony: Észak-Amerikában talán a legnépszerűbb tűzött szőnyegfajta, velúrszőnyeg, általában élénk színekben kapható, hosszú szá­lakkal. Érdemes a tömöttebb változatot választani, mert az tar­tósabb. Sajnos meglátszanak rajta a lábnyomok és a porszívó nyomán maradt csíkok. A tömöttebb változat kiválóan illik nappaliba, előszobába, lépcsőkre, lépcsőpihenőkre, a könnyebb pedig hálószobába.

Berber: A berber szőnyeg hurkolt gyapjúszőnyeg, régebben inkább halvány természetes színekben készítették, manapság viszont már nagy színválasztékban kapható. A legtöbb helyiségben jól alkalmazható.

Buklé-velúr: Ez típus a hurkolt szőnyeg testességét és a velúr elegáns megjelenését kombinálja. A kétféle típus keresztezésével kellemes, textúráit megjelenésű felület jött létre. Ez a típus olcsó, és a legtöbb helyiségben alkalmazható, bár a nagyobb forgalmú helyeken (előszoba, lépcső, lépcsőpihenő) hamar lelapul.

Velúr: A velúr, azaz vágott hurkokkal készült szőnyeg puha és sima felületű, emellett nagyon elegáns. Viszonylag tartós is, bár ne feledjük, hogy általában meglátszanak rajta a lábnyomok és a porszívó hagyta csíkok.

Frieze: Ennél a velúrszőnyeg-típusnál megcsavarják a szálakat, így kevésbé látszanak rajta a lábnyomok. Sima felületű szőnyeg, a hagyományos velúrszőnyeg hátrányai nélkül. A legtöbb helyiségben jól alkalmazható, és a tömöttebb változatok a na­gyobb igénybevételt is jól tűrik. A legtömöttebb változatok a „nyomásálló” típusok.

Alacsony hurkokkal készült szőnyeg: Ez a típus általában műszálból készül, nagy színválasztékban kapható; tweed változata is létezik, ahol a fonal több színű (melírozott). Nagyon tartós és kiválóan alkalmas játszószo­bákba, gyerekszobába, viszont rosszul tűri a nedvességet.

Saxony

Az Egyesült Államok­ban a legnépszerűbb padló­szőnyeg típus a saxony; külö­nösen a tömöttebb változatok kényelmesek és tartósak.

Padlószőnyeg

A padlószőnyeg az összes létező színben kapható, ezért biztosan megtaláljuk a bútorainkhoz és a falak színé­hez legjobban illő változatot.

Padlószőnyeg

A 80 %-ban gyapjúból és 20 %-ban műszálból készült szőnyeg tartós, ugyanakkor ké­nyelmes és szép is.

A csavart hurkokkal ké­szült szőnyeg

A csavart hurkokkal ké­szült szőnyegen nem látszanak meg a lábnyomok és egyéb benyomódások.

Padlószőnyeg

A padlószőnyeg a leg­melegebb az összes burko­lattípus közül, emellett ele­gáns és kényelmes is.

Padlószőnyeg

Nem minden szövött sző­nyeg készül a szállodákban látha­tó változatoknál megszokott élénk mintázattal. Ezek a rombuszmotí­vumok elegáns felületet hoznak létre, anélkül, hogy a mintázat túl nyomasztó lenne.

Karbantartás

A padlószőnyeget legalább hetente egyszer porszívózzuk át. A szagok és a beivódott szennyeződések eltávolítására spray-t használjunk, majd a habot porszívózzuk fel. Na­gyobb igénybevétel után vagy ha a szőnyeg elveszti szí­nét, érdemes profi szőnyegtisztító céggel kitisztíttatni. Ha mégsem szeretnénk szakembert hívni, száraz és fo­lyékony tisztítószerek széles skálája áll rendelkezésünkre, amelyeket szőnyegtisztító géppel alkalmazhatunk.

Finom virágmintázat

A finom virágmintázat a régmúlt idők hangulatát idézi, és igazán elegáns meg­oldás egy hálószobába.

Lé­teznek gőzzel működő tisztítógépek (bár ezek némelyike megsértheti a szőnyeget), ezeket kölcsönözni lehet. A munka megkezdése előtt porszívózzuk át a felületet. A lehető legtöbb bútort vigyük ki a helyiségből, a benn­maradó darabok lábát pedig nejlon- vagy buborékos fó­liával tekerjük körbe. Tisztításkor ne jusson túl sok ned­vesség a szőnyegbe, mert különben károsodhat a hátlap. A gyorsabb száradáshoz nyissuk ki az ablakot, és taka­rítás után legalább 2 órán át ne használjuk a helyiséget.