Kültéri burkolatok

Milyen anyagok kellenek a térkövezéshez, kültéri burkoláshoz?

Terméskövek, klinkertéglák és beton burkolókövek

Amióta az ember terméskőből és téglából házakat épít, azóta ezeket az anyagokat utak és terek burkolására is használja. Kezdetben nagy kavicsokat vagy lejtőkön gyűjtött kőlapokat – úgy, ahogy voltak – a földre fektettek és némileg egyenletes kövezetté igazítottak el. Később a termésköveket közel egyforma méretre munkálták meg, ill. téglákat égettek; ezek mérete már természetesen közel azonos volt.

Terméskövek

A terméskövek két csoportját különböztetjük meg. Az úgy nevezett kemény kőzetek közé a gránit, a porfír, a gnájsz, a bazalt és a kvarcit tartozik. Ezeket kőfejtőkben termelik és különféle lap és kocka alakúra munkálják meg. Puha kőzet a mészkő és a homokkő. Ezeket a kívánt alakra fűrészelik. Mivel a kemény kőzetek teherbírása lényegesen nagyobb, burkolóanyagként mindenképpen ezeket részesítsük előnyben.

A terméskövek megengedett méreteltérése nagyobb, mint a szabványosított klinker-vagy betonlapoké, ezért nehezebben rakhatók le. A kereskedelemben nagy- és kiskockaköveket, valamint mozaikköveket különböztetnek meg. A nagykockakő szokásos mérete 13/15 – 15/17 és 17/19 cm. A szakember ezzel olyan terméskő kockákat jelöl meg, amelyek élhossza mintegy 14, 16, ill. 18 cm. Az élhosszak ettől a mérettől legfeljebb 1 cm-rel térhetnek el. Kiskockakőből a 9/11 – 8/10 – 7/9 és 7/10 cm-es formátumok kaphatók. A mozaikkő kereskedelemben szokásos mérete 6/8-5/7-4/6 és 3/5.

Bazalt nagykockakő

Bazalt nagykockakő

Klasszikus módon lerakott kiskockakő

Klasszikus módon lerakott kiskockakő burkolat kvarcporfitból.

Burkolóklinker

A közönséges téglák mellett burkolásra elsősorban klinkereket használnak. Ezeket a téglákhoz hasonlóan agyagból égetik. A nyersanyagot előbb tömörítik, majd rendkívül nagy (1100 °C fölötti) hőmérsékleten égetik. Ezáltal az agyag összesül, vagyis megolvad és egy nagyon kemény, nagy nyomószilárdságú és saválló kő keletkezik belőle.

A klinkerek nagyon mérettartók. A kereskedelemben különféle formátumok kaphatók. A gyakoribb szabványméretek: 10 x 20-10 x 10, ill. 24 x 11,8 és 11,8 x 11,8 cm. Ezek az igénytől függően 4,5 – 5,2 – 6,2, ill. 7,1 cm vastagsági méretekben kaphatók. A leginkább használatos 10 x 20 cm-es méret 80 mm-es vastagságban is kapható, különösen erős igénybevételű kövezetek rakására használják.

További formátumok az 5, ill. 5,7 cm széles zárókövek, az 5,2 cm élhosszúságú kis mozaikkövek és az 5,2 cm vastag lapok 15×15, ill. 24 x 24 cm-es méretben. Különleges célokra sarokkövek, körkövek és sok egyéb más idomkő kapható. A klinkerek színe a legkülönfélébb vörös, sárga és barna színárnyalatok között változik. Az agyag származási helyétől függően kék színárnyalatok is lehetségesek. A klinker a terméskövekkel jól harmonizál.

Gránitok

Balról-jobbra: Portugálgránit, sötétszürke gránit, svédvörös, carrarai márvány.

Az agyag a klinker nyersanyaga

Az agyag a klinker nyersanyaga (kép fent). A klinkert természetesnek ható külseje, nagy fagyállósága is környezeti hatásokkal szembeni nagy ellenálló képessége teszi vonzóvá.

A klinkerek napjainkban a legkülönfélébb formátumokban kaphatók.

A klinkerek napjainkban a legkülönfélébb formátumokban kaphatók.

Beton burkolókövek

Szürke betonkövekből elsősorban a nagyobb kiterjedésű közterületeken raknak le egyszerű kötésű burkolatot. Előnyük a kedvező ár. A magánépíttető napjainkban inkább a betonból készült különleges termékek nagy választéka iránt érdeklődik, ezek számos tekintetben állják az összehasonlítást a terméskövekkel.

A beton gyártásához különféle színű homokokat és cementkeverékeket használnak, de gyakran kevernek bele UV-sugárálló, tartós vas-oxid festékek is.

Különlegesen értékes kövek készíthetők úgy, hogy terméskőből készült adalékot kevernek a betonba vagy kemény kőzetből készített finom zúzalékot nyomnak a felületébe. Ha az ilyen köveket ezután még vízsugárral le is mossák, csiszolják vagy strukturálják, kimondottan nemes burkolókövek jönnek létre. A betontermékek nagy előnye, hogy a legkülönfélébb alakokban gyárthatók. A kereskedők típusválasztékokat kínálnak eladásra, amelyekben a legkisebb mozaikkőtől a nagy burkolólapokig vagy a paliszádig a színárnyalat, ill. a felület a választékon belül azonos, így a külső kialakítás során egységes megjelenés érhető el. Vonzó hatást kelthetünk azáltal is, hogy a betonköveket terméskövekkel vagy klinkerrel kombináljuk.

Az alépítmény és a hézagolás anyagai

Zúzott (zúzottkövet és murvát), valamint zúzatlan anyagokat (kavicsot és homokot) különböztetünk meg. A kavicsot és a zúzottkövet a burkolatok alapozásához használjuk. A finom murvával és homokkal a lerakott kövezet hézagait töltjük meg. A természetes nyersanyagkészletek kímélése érdekében az alapozást egyre inkább újrafelhasznált anyagokból készítik, vagyis a kívánt méretre aprított régi, de még jó minőségű építőanyagokból a zúzottkövet vagy a durva kavicsot helyettesíthetjük.

Beton burkolókövek

A beton burkolókövek különféle alakok­ban és színárnyalatokban kaphatók. A beton alapanyagú termékekkel az ége­tett klinkerek árnyalatai is megtévesztő tökéletességgel utánozhatók.

A murva és a zúzottkő

A murva és a zúzottkő (kép fent) a legkülönfélébb szemcseeloszlásban kapható. A keres­kedő többnyire arról is tájékoztat, hogy az anyagot milyen kövezési munkákra használhatjuk.

Különösen értékes betonkövek

A különösen értékes betonkövek gyártásához finom szilánkokra zúzott gránitot, bazalt vagy porfírt is felhasználnak.

Környezetvédelem

Környezetvédelem: régi köveket vagy bontott anyagokat, apróra zúznak, és újra felhasználják.

burkolóanyagokat kiválóan kombinálhatjuk

A különféle burkolóanyagokat kiválóan kombinálhatjuk egymással. Példa rá a klinkertégla és a terméskő kombinálása.