Lakás komfort

Milyen legyen a dolgozószoba?

Az ideális dolgozó megtervezésénél hagyatkozzunk ösztöneinkre, gondoljuk végig, melyek azok a színek, bútorok és térformák, amelyeket leginkább kedvelünk, és hagyjuk, hogy ezek domináljanak a berendezésben.

Dolgozó

Amikor már eldöntöttük, hogy otthonunk egyik helyi­ségét dolgozószobává alakítjuk át, akkor azt funkcio­nálissá is kell tennünk. S ami talán még fontosabb: a dolgozószobát saját igényeinknek megfelelően kell ki­alakítanunk. Hogyan fest ez az ideális iroda? Természete­sen vannak olyan alapvető szempontok, amelyek lénye­gében minden helyiségnél fontosak; ilyen például a tér hatékony kihasználása, a megfelelő megvilágítás és az ele­gendő tárolási hely.

De melyek azok a lehetőségek, amelyekkel a dolgozószoba nem csupán megfelel a célnak, hanem ösztönöz is? Először is, találjuk meg az ideális te­ret — legyen az a tetőtér vagy egy sarok a konyhában. Ezt követően úgy rendezzük be, hogy hatékonyan és kényel­mesen tudjunk benne dolgozni. Gondolkodjunk el azon, hogy hagyományos bútorokat szeretnénk-e, vagy inkább különleges darabokat.

Dolgozó 2

Figyeljük meg, hogy mely színek vannak ránk élénkítő hatással, mekkora a szá­munkra ideális fénymennyiség, melyek azok az aprósá­gok, amelyek a luxus érzését keltik. Ne feledjük, hogy otthon vagyunk: ne csupán az irattartó szekrény lebeg­jen a szemünk előtt, találjunk fantáziadús vagy akár szo­katlan alternatívákat a megszokott irodabútorok helyett.

Iroda a tetőtérben

Amennyiben nincs elegendő helyünk a lakásban, a nagy térrel kecsegtető padlás kiváló megoldás lehet: tágas, izolált munkaterület.

Iroda a tetőtérben

A tetőtér rejtett kincsesbánya lehet, amikor a dolgozó­szobánk helyét keressük. Ott általában rengeteg hely van, amelyet jól hasznosíthatunk, ugyanakkor egyfajta romantikus magányban kreatívan dolgozhatunk.

Amennyiben a tetőtér csak szerkezet, akkor néhány dolgot meg kell vizsgálnunk, még mielőtt dolgozószo­bává alakítjuk. Meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a belmagasság és a födém megfelelő-e, és hogy az elekt­romos vezetékek elbírják-e a mindennapos megterhe­lést. Konzultáljunk szakemberrel a szigetelésről és a szellőzésről, mivel a tetőtér könnyen túlmelegszik.

Amikor minden műszaki akadály elhárult, ne feledjük, hogy egy viszonylag sötét, zárt helyiségben a kevesebb több lehet. A tetőtér nyitottságát növeli, ha a helyiség fényben fürdik (a tetőablakok erre kiválóak), valamint ha semleges színeket használunk. Könnyű, kisméretű bútorokkal rendezzük be, amelyek a szűk helyen is el­férnek, így modern látványt nyújtanak.

Miért jó?

Ez a napfényes, rendezett dolgozó­szoba

Ez a napfényes, rendezett dolgozó­szoba valaha sötét és poros tetőtér volt. A falakat és a mennyezetet fehérre festették.

 • A MUNKATERÜLET KÖZEPÉN található három asztal két ember számára biztosít munkára, illetve prezentációra alkalmas, minden oldalról hozzáférhető felületet.
 • A KÖZPONTI LÉPCSŐFORDULÓ munka- és tárolóterületre osztja a tető­teret.
 • A TETŐABLAK természetes fényt ad a térnek.
 • A SÜLLYESZTETT FÉNYFORRÁSOKAT ácsszerkezet rejti, a csupasz gerendák a nyitottság érzését keltik.
 • AZ ASZTALOKAT PLEXIÜVEG fedi, alattuk a munkával kapcsolatos és a családi fotók is helyet kaptak.

Jellegzetes stílusban

Bármilyen szobának előnyére válik, ha kreatívan rendezzük be. Az otthoni dolgozó egyedi karaktert nyer, ha tükrözi munkánk jellegét.

Jellegzetes stílusban

A fantáziadús ötletek az egyedi stílus alapjai. Még akkor is, ha szűkösek az anyagi lehetőségek, sokféle módja van annak, hogy a térnek jellegzetes stílust kölcsönözzünk, ha a helyiséget leleményesen, ötletesen rendezzük be.

Habár a boltokban vásárolt elemes bútorok többféle le­hetőséget kínainak, próbálkozzunk egyedi dolgokkal: készítsünk íróasztalt úgy, hogy egy falapot fektetünk két irattartó szekrényre vagy két fabakra; úgy alkossunk polcot, hogy dobozokra lemezeket fektetünk, vagy kes­keny táblákat helyezünk egy létra fokai közé. Ihletet munkánk jellegéből is meríthetünk. A dekorációt min­dig egy-egy munka témája alapján válasszuk ki, a szük­ségből kovácsoljunk erényt azzal, hogy bemutatjuk szakmánk eszközeit, valamint munkánk gyümölcseit.

Miért jó?

Dolgozó

Egy kertészmérnök ebben a derűs, kertszerű helyiségben rendezte be irodáját, amelyben friss színű, ötletes bútorokat és a szakmájára utaló dekoratív tárgyakat láthatunk.

 • OLCSÓ MEGOLDÁS – a két bakon álló asztallap, amely elég nagy munkafelületet biztosít.
 • AZ EGYSZERŰ FA polcrendszer olcsó, mégis impozáns.
 • A MELEG, VILÁGOS SZÍNŰRE festett fal ideális háttér az egzotikus növények és a botanikai tárgyú képek számára.
 • ÜZLETFELEKNEK KÉSZÍTETT prezentációk és munkával kapcsolatos könyvek egészítik ki a berendezést.
 • AZ ÜLŐKÉK FATÖRZSEKRE hasonlítanak, és a természet hangulatát varázsolják a térbe.
 • A KARFA NÉLKÜLI FOTELOK könnyedén mozgathatóak, kényelmes beszélgetősarkot képeznek.
 • A ZSALUGÁTEREK ELEGENDŐ fényt engednek a helyiségbe, ugyanakkor intim atmoszférát biztosítanak.

Találkozóhely

A jó berendezés minden használójának igényeit kielégíti. Az igényes dolgozószoba ügyfeleink és saját magunk számára is valódi örömforrás.

Találkozóhely

Az otthoni munka egyik fénypontja az ügyfelek és partnerek fogadása. Saját világunkban üdvözöljük ven­dégeinket, méghozzá olyan barátságos hangulatban, ami egy hivatali helyiségben nem lenne lehetséges. Annak érdekében azonban, hogy jó benyomást keltsünk, gon­doskodjunk arról, hogy a kényelmes környezet vállal­kozásnak is hasson.

Ehhez nem feltétlenül kellenek irodai bútorok. Bármi­lyen egyenes vonalú, de kényelmes bútor munkahelyi hangulatot teremthet. Olyan kiegészítőket válasszunk, amelyek a nyugalom érzetét keltik. Személyiségünk szí­nes vonásaival barátságos és közvetlen hangulatot vihe­tünk a helyiségbe. A kedvenc tárgyak révén a látogatók bepillanthatnak magánéletünkbe.

Miért jó?

Tetőtéri iroda

Ebben a fénnyel teli, tetőtéri irodában nincsenek tradicionális irodabútorok, ennek ellenére a helyiség professzionális benyomást kelt. A bútorok eklektikus kombinációja otthonos színteret ad az üzleti tárgyalásokhoz.

 • A STÍLUSOK KEVEREDÉSE sokkal személye­sebb légkört teremt, mint a sok egyhangú iroda­bútor: a modern székhez a múlt század közepé­ről származó állólámpákat és egy újrakárpitozott, régi kanapét társítottak.
 • A KÖNYVTÁRI TÖLGYFA ASZTAL kerekeken gördíthető. A gyakran használt holmik mellé helyezték hogy kihasználják a természetes fényt; könnyen a fal mellé tolható, hogy a nagyobb megbeszélések alkalmával több legyen a hely.
 • A KÉT FAL KÖZÉ és a kanapé fölé épített polcon, a vendégek szeme elől elrejtve marad­nak az irattartókban tárolt dokumentumok
 • A DOHÁNYZÓASZTAL egy kis bohóságot visz a szobába: telefonszámokat és rövid emlékeztetőket írhatunk írótáblaszerű lapjára.
 • A FEHÉR FALAK és a sötét (barna, illetve fekete) bútorok kellemes, professzionális légkört teremtenek