Lakás komfort

Pihenés, ideális pihenőhely kialakítása

Az ideális pihenőhely

Mindenkinek szüksége van kikapcsolódásra. Ha ehhez megfelelő helyet biztosítunk, sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy élünk is a lehetőséggel. Otthonunkban — a kertben és a lakásban egyaránt – alakítsunk ki vonzó és nyugodt zugokat, amelyek szinte kikényszerítik, hogy megálljunk és megpihenjünk bennük.

Az ideális pihenőhely

A pihenés mindenkinek mást jelent; sokféle tevékenység lehet: magános olvasás éppen úgy, mint társasjáték a barátokkal. Ezért a tévé környezetét, a teraszt, a barkács- és a gyerekszobát ugyanolyan vonzóvá kell tennünk, mint a nappalit vagy a hálót. Az alább következő oldalakon azt fogjuk bemutatni, milyen egyszerű módszerekkel lehet kényelmessé varázsolni mindazokat a helyiségeket, ahol egyedül vagy családunkkal pihenni szoktunk.

Milyen legyen a pihenőhely?

A stressz oldásának leghatékonyabb módszere, ha a kikapcsolódást mindennapos penzumnak tekintjük. Máskülönben az ember nem engedi meg magának ezt a luxust. Még az otthonában sem. Alakítsunk ki tehát relaxálásra alkalmas helyeket és akkor használni fogjuk őket.

Milyen legyen a pihenőhely

A társas tevékenységek más környezetet igényelnek, mint azok, amelyeket magánosan végzünk. Erre tehát figyelemmel kell lenni, amikor otthonunkat tervezzük. Gyermekeink számára – képességeik fejlesztését és ér­deklődésük kibontakozását tekintve – az otthon az ide­ális hely. ennek pedig feltétele, hogy teret adunk a gyakoroláshoz. Nem kevésbé fontos, hogy hobbinkhoz is gondoskodjunk megfelelő helyről. Keressünk egy félre­eső helyiséget – lehet az egy szobasarok vagy akár egy nagyobb spájz —, ahol anélkül hódolhatunk kedvtelé­sünknek (hímzés, festés, fényképek rendezése vagy fú­rás-faragás), hogy minden egyes alkalommá] rendet kel­lene csinálnunk magunk után.

A család összecsődítésének közkedvelt módja, ha külön multimédiás helyiséget (házimozi- és hifiszoba) alakí­tunk ki. Az új lakásokat ma már általában így építik, de megvalósítható a már meglevőkben is. A szuterén és a tetőtér alkalmas erre a célra, ahol kevés az ablak. Ha van egy használaton kívüli hálószobánk, akkor az is megfe­lel, mivel függönnyel besötétíthető. A szekrényekben elférnek a CD-k és DVD-k, a műholdas adóvevő és más eszközök. A szemközti oldalon több olyan szem­pontot is említünk, amelyekre érdemes figyelni, hogy gondtalanul élvezhessük a szórakoztató központ nyúj­totta kikapcsolódás lehetőségét.

Hifisarok

Ez a hifisarok (fent és az előző oldalon) egy második emeleti hatalmas lépcsőfor­dulóban található. Itt nincsenek ablakok, úgyhogy a fény nem tükröződik a kép­ernyőn.

  • A NAGY KANAPÉ minden korosztály számára kényelmes ülőhely. A guruló puff le­het lábtartó vagy dohányzóasztal, akár ülés is.
  • A TÉVÉT MAGÁBAN FOGLALÓ SZEKRÉNY remek megoldás. A képernyő alig észre­vehető, amikor a készülék ki van kapcsolva, és a hangszórók is sokkal kevésbé feltűnőek
  • NAGYON FONTOS, hogy sok tárolóhely legyen, ahol el lehet helyezni a tévével, filmek­kel és zenével kapcsolatos berendezéseket. Megfelelő méretű, beépített egységeket ter­vezzünk, amelyekben az azonos méretű tár­gyakat tarthatjuk, hogy az együttes rendezett benyomást keltsen.

Varrószoba/kézműves-műhely

Azoknak, akik lelkesen hódolnak valamilyen hobbinak, sokat jelent, ha önálló helyiségben művelhetik azt. Ugyanakkor még a saját kuckónkat is logikusan kell elrendezni, ezért azt saját hobbinknak megfelelően alakítsuk ki.

  • Ahol lehetséges, ott az asztalt tegyük a szoba közepére, hogy a munkához minden oldalról hozzáférhessünk.
  • Olcsón készíthetünk magunknak nagy mun­kaasztalt úgy, hogy egy nagy pozdorjalapra öntapadós műanyag­tapétát ragasztunk, amely kiválóan alkal­mas arra, hogy ezen dolgozzunk.
  • A polcos szekrény anélkül nyújt sok tárolóhelyet, hogy nagy helyet foglalna. A polcokra helyezzünk kosarakat, amelyekben elférnek a különböző apró tárgyak.
  • Ha irattartó- vagy fiókos szekrények, illetve más tárolóegységek az asztallap lábai, jól hasznosítjuk a rendelkezésünkre álló teret.

Családi moziszoba

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy van egy felesleges szobánk, tegyük kikapcsolódásra alkalmassá. Ennek a helyiségnek az a funkciója, hogy a kisgyerekektől a középiskolás kamaszokon át egészen a szülőkig mindenki örömét lelje benne.

  • Még a nagy képernyős készülékek is jól mutatnak a tévéállványon. A szek­rényben található a hifi és a többi audió-videó berendezés a DVD-kkel. A felnőttek a számítógépnél dolgozhatnak, miközben felügyelnek a játszó gyerekekre.
  • Az iskolai tábla jól hasznosítható felület, ha kell, feketére festve. A krétát és a törlőszivacsot a közelében levő vödrökben tartsuk
  • A gyerekek könnyen tisztítható asztalának alacsonynak kell lennie, hogy ott játszhassanak ugyanakkor elég nagynak ahhoz, hogy elférjenek rajta az alkotásaik. A tetőtér alacsony holttereit tárolók elhelyezésével hasznosítsuk. Legyenek nyitott polcok, hogy a gyerekek könnyen hozzáférhesse­nek a játékaikhoz.

A házimozi

Ez a szoba lehet luxuskivitelű, ahol mozi székek vannak, vagy csupán egy egyszerű helyiség, úgy berendezve, hogy tévét lehessen benne nézni.

Az ülőhelyek elrendezése

Még mielőtt megvennénk a legnagyobb képernyőjű televíziót, gondoljuk át. hogy mekkora a helyiség, ahová szánjuk.

Az ülőhelyek elrendezése

A kép minőségét ugyanannyira befolyásolja a képernyő és közöttünk levő távolság, mint a képernyő mérete. Hogy kiszámol­juk az ideális távolságot, szorozzuk meg a képernyő átmérőjét HDTV esetében 2-2,5-del, analóg TV estében 4-gyel. Pél­dául ha 76 cm átmérőjű HDTV-nk van, akkor a szükséges távolság 1,5-1,9 méter Ha a képernyő átmérője 145 cm, akkor a kép 3-3,5 méterről a legélvezetesebb.

Szekrények

A legtöbb tévészekrény a legkülönbö­zőbb televíziók elhelyezésére alkalmas, de mindenképpen nézzük meg, hogy ne csupán a szélessége, de a mélysége is megfelelő legyen.

Hangszórók

A sok hangszórós házimozi rendszerek elhelyezésekor kövessük a gyártók ajánlását. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a bal és jobb elülső hangszórókat egymástól és a faltól távol helyezzük el, oly módon, hogy a közöttünk és a két hangszóró közötti távolság nagyobb legyen, mint a két hangszóró között.

Ülés

Egy nagy kanapén sokan kényelmesen elférnek, de legyen néhány görgős vagy más könnyen mozgatható székünk arra az esetre, ha a vártnál többen lennénk.

Hangszigetelés

Ebben a helyiségben a szőnyeg vagy padlószőnyeg, illetve a sötétítőfüggöny nagy szerepet kap, mivel a kemény felületek torzítják a hangot.