Lakás komfort

Az ideális dolgozószoba

Amikor a dolgozószobánkat tervezzük, gondoljunk a konyhánál látott munkasarokra és a térkihasználásra. Akár L, akár U alakú vagy éppen párhuzamos az elrendezés, minden a kezünk ügyében lesz.

Az ideális dolgozószoba

A múltban az „otthon” és a „munka” két teljesen ellentétes és különálló fogalom volt, keményen dolgoztunk azon, hogy az elkülönülés megmaradjon. Manapság azonban ez a két dolog egyre jobban összemosódik, sokan dolgoznak otthon, akár részmunkaidőben. Úgy rendezzük be otthonunkat, hogy ott is tudjunk dolgozni, és úgy rendezzük be irodánkat, hogy az meg otthonos legyen.

Szerencsések lehetünk, ha a munkahely otthonunk szerves részeként harmonikus egészet alkot azzal. Egy gyönyörű otthoni dolgozószoba kreativitásra ösztönöz, miközben rendelkezik az otthon minden előnyével. Ebben a részben néhány jól sikerült dolgozószobát mutatunk be. Példáinkkal azt kívánjuk szemléltetni, milyen megoldásokkal lehet otthon jól működő munkahelyet alkotni.

Dolgozószoba

Irodánkban két fő munkaterületet alakítsunk ki: egyet a számítógép előtt, egy másikat pedig, ahol telefonálha­tunk, és a papírmunkát végezzük. Ügyeljünk arra, hogy könnyen elérhetők legyenek a szükséges holmik (irat­tartó, nyomtató, fax, másoló). Az L vagy U alakban be­rendezett térben könnyen ide-oda gurulhatunk a szé­künkkel. Ugyanez az előnye a bútorok párhuzamos elrendezésének. A berendezést az is befolyásolja, hogy irodánkkal milyen benyomást akarunk tenni az ügyfe­lekre.

L alakú íróasztalnál ülve a vendégek vagy üzletfeleink jól láthatnak bennünket és dokumentumainkat, a párhuzamos elrendezés viszont lehetőséget nyújt arra, hogy az előttünk heverő dossziét észrevétlenül egy szekrénybe rejtsük. A rendszeresen használt tárgyakat (telefont, iratokat, tollakat, gemkapcsokat, tűzőgépet stb.) karnyújtásnyira kell elhelyezni, a székünk szélétől számított maximum 90 centire. A ritkábban használt tárgyakat a közvetlen munkaterületünkön kívül tároljuk.

Hagyjunk helyet azoknak a dolgoknak, amelyek kedve­sek számunkra – családi fényképeknek, műalkotásoknak és dísztárgyaknak. Az ilyen „privát tabló” fokozza krea­tivitásunkat; tegyünk ki rá képeslapokat, újságkivágáso­kat és fényképeket mindarról, amit nagyra tartunk. Emellett ne feledkezzünk meg a fotelról sem, amelyben kényelmesen olvashatjuk a leveleket és más iratokat, vagy akár pihenhetünk egy kicsit.

Egy l alakú dolgozószoba

A kis irodában a munkaterületeket hossz­irányban elhelyezett tárolók választják el egymástól. Ez az együttes elfér a lépcső­fordulóban vagy más szűk helyen is.

  • AZ IRODABÚTOR EGYSÉGES stílusa a rendezettség érzetét kelti, ugyanakkor a különálló elemek egyedi tárolási lehetőséget nyújtanak. A számítógépes munkához sarok­íróasztalt terveztek, a papírmunkát egy másik íróasztalnál végzik.
  • A FALITÁBLA értékes információkat hordoz – naptár fontos adatok és ihletet adó képek találhatóak rajta.
  • A NAPPALI FÉNY barátságossá teszi a dolgozószobát, visszatükröződhet azonban a számítógépek monitorjain, ezért ezeket úgy helyezzük, hogy a fény oldalról essen rájuk.

Munka a vendég­szobában

Mivel a vendégszobát ritkán használjuk, ésszerű, hogy ezt a helyiséget dolgozóként is hasznosítsuk. Legyen benne tárolásra alkalmas rész, hogy gyorsan rendet lehessen rakni. Két szép, fa irattartó tölti be az éjjeliszekrény szerepét – ezzel kettős funkciójú tárgyakat helyezhetünk el a szobában.

  • A fotel bármely dolgozó­szoba előnyére válhat – benne kényelmesen átolvas­hatjuk és rendezhetjük ira­tainkat és a vendégeket is ebbe ültethetjük.
  • Az állítható lámpák, ame­lyeket a könyvespolchoz csíptetnek, fényükkel kieme­lik kedvenc tárgyainkat, s egyúttal otthonos hangu­latot teremtenek.
  • Mivel a fal mellett nincs elegendő hely, a kis íróasztal az ágy lábához került; az ágy alatti hosszabbítón keresztül kap áramot az asztali lámpa.
  • A régi fiókos szekrényt vagy komódot speciális elemekkel könnyen át lehet alakítani tárolószekrénnyé, hogy benne tarthassuk az irodaszereket és eszközöket. Emellett rakodóhely a vendégeinknek, hogy alkalomadtán oda tehessék ruháikat
  • A beépített könyvespolc elegendő helyet biztosít a könyveknek és iratoknak. A kisebb tárgyakat rakjuk dobozokba és kosarakba, így helyezzük fel azokat a polcra.

Önálló dolgozó

A feleslegessé vált hálót dolgozószobává alakíthatjuk át, amelyben a beépített szekrény adja a tárolóhelyet. Az asztalt és a székeket lakásbútor-boltból (ne irodaiból!) vásároljuk, hogy illeszkedjenek otthonunk többi berendezéséhez.

Önálló dolgozó

Oldalfekvéses irattartót válasszunk, mivel ezek mélysége csupán 45 cm, így könnyedén elférnek egy hétköznapi szekrényben. A szabadon álló íróasztal alá polcokat építettek. így lehetőség nyílik az iratok, papírok és más irodaszerek tárolására. A kényelmes székek elengedhetetlenek a vendég­fogadáshoz, egyúttal lehetőséget adnak a kikapcsolódásra.

Irodai kényelem

Sokkal produktívabbak leszünk, ha kényelmes környezetben dolgozha­tunk. A komfortnak sok összetevője van: a monitor magasságától a meg­felelő világításig. A következő lista segítséget nyújt a bútorok elhelyezéséhez.

Irodai kényelem

Számítógép-monitor

A monitornak szemben kell lennie az arcunkkal és karnyújtásnyi távolságban, oly módon, hogy a képernyő felső pe­reme a homlokunknál lejjebb kerüljön.

Klaviatúra

Bár az íróasztalok általában 74 cm magasak, munkánál a legtöbben a 69 cm-est találják kényelmesnek. Úgy tudjuk megállapítani, hogy számunkra mi az ideális magasság, ha leülünk a székünkre és behajlítjuk a könyökünket – ebben a helyzetben a klaviatúrának a könyökünk magasságában kell lennie.

Asztallap

Minimum 76*76 cm-es felület szükséges a legtöbb íróasztalon végzett munkához: a monitor, telefon és levélpapír elhelyezéséhez. Az íróasztal mögött biztosítsunk legalább 90 cm-nyi helyet a szék számára.

Munkalap

Egy görgőkön álló kis asztal (kb. 66 cm magas) jó szolgálatot tehet. Ezen tart­hatjuk azokat az iratokat vagy eszközö­ket, amelyekre szükségünk lesz mun­kánk során, illetve számítógépes asztalként is használhatjuk, hogy felsza­badíthassuk a fő munkaterületünket.