Lakásdekoráció

A csempe kiválasztása

Igen sokféle színű, mintájú, alakú, mére­tű és anyagú csempe kapható. A többsé­gükben nagy kopás állóságú és könnyen tisztítható csempék hihetetlenül változa­tos és praktikus burkolatot képeznek a padlón és a falon egyaránt. A kerámia­csempe valószínűleg a legszélesebb körben használt csempefajta.

A méret

Az, hogy az adott felületet mekkora csempék­kel burkoljuk, függ a terület nagyságától és az elérni kívánt hatástól. A nagy felületeket gyorsabb nagyméretű csempékkel leburkolni, és jobban is mutatnak, míg a kisebb csempék jobban illenek kisméretű helyiségekbe. A kis csempék könnyebben alakra vághatok a beépített szerelvények környékén, beugrókban és ablakmélyedésekben. Ami a különféle mére­tű csempék kiváltotta hatást illeti, a kisebbek változatosabb megjelenésűek, a téglalap alakúakkal érdekes halszálkás vagy téglafalat utánzó mintát alakíthatunk ki, és léteznek olyanok is, amelyek egymáshoz illesztve különleges hatást eredményeznek.

Csempe

Az óriási csempeválaszték lehetővé teszi, hogy szabadon társítsuk a színeket, mintákat és stílusokat bármely helyiségben, ahol tartós burkolatra van szükség.

Kerámiacsempe

A kerámiacsempe kiváló védelmet nyújt a víz ellen, ezért ideális a fürdőszoba és a konyha burkolására. Vékony agyaglapból és színes mázból áll, s gyakran valamilyen mintával is ellátják. A szokásos négyzet és téglalap alakon kívül számos más, például hatszög-, nyolcszög- és piskótaformában is kapható. A legelter­jedtebb négyzet alakú kerámiacsempék oldalhosszúsá­ga 10 cm vagy 15 cm. A téglalap alakú csempék általá­ban 20×10 vagy 20×15 cm-esek.

Az „univerzális” csempék több mázas éllel is rendel­keznek, ami abban az esetben hasznos, ha nem szeret­nénk szem előtt hagyni egyetlen nyers élet sem. Dekorációs paneleket, több csempéből álló táblákat is vásárolhatunk, amelyek egy nagyobb mintázatot adnak ki. Ezeket önmagukban, mintegy önálló képet tehetjük fel a falra, vagy más csempék közé is illeszthetjük.

Szegélyező csempe

Ha nem „univerzális” csempét használunk, a falakat szemmagasságig borító csempesorokat felül szegéllyel kell lezárni. A szegély lehet az alapcsempéhez hasonló vagy elütő árnyalatú, sima vagy domborított. Ügyeljünk arra, hogy a szegélyező csempe ugyanolyan széles le­gyen, mint az alapcsempe, valamint színében és a máz jellegében harmonizáljon vele.

Mozaikcsempe

Ezeket a kisméretű csempéket általában 30×30 cm-es hálós alaplapra vagy papír előlapra rádolgozva árulják, amelyet a csempék felrakását követően le kell áztatni. Sima színek különböző tónusú együtteséből állhat, vagy határozott mintát adhat ki. A lapokat csempe­ragasztó ágyra kell fektetni, és közöttük fugázni kell. A mozaikhatású csempék szabványméretű csempék, amelyek mozaikmintát utánoznak.

Kőagyag csempe (gres)

A kőagyag csempéket általában padlóburkolásra hasz­náljuk, de adott esetben a falakon is mutatós burkola­tot alkotnak. Bár ugyanolyan kopásállóak, mint a kerámiacsempék, és hasonló előkészítést és felrakást igényelnek, mivel nincs rajtuk máz, rusztikusabb jelle­gűek, amit a terrakotta árnyalatok is hangsúlyoznak.

Parafa burkolóanyag

A parafa burkolóanyagokat jó hőszigetelő tulajdonsá­guk ellenére általában nem az egész fal borítására, ha­nem panelekben alkalmazzák. Többségük „természe­tes” színárnyalatokban kapható, de létezik festett vagy színezett parafa is. A felületkezelés nélküli panelek vastagok és morzsolódnak, ezért érdemesebb gyárilag felületkezelt fajtát választani. A kezelés a felrakás után is elvégezhető, de sok réteg felhordására lehet szükség.

Fém- és tükörcsempe

A fém- és a tükörcsempéket általában fényvisszaverő tulajdonságuk miatt használják. A fémlapok többnyire valamilyen könnyűfémből, például alumíniumból készülnek, és réz-, ón- vagy rozsdamentes acél felületet utánoznak. Kaphatók érdekes textúrával és mintával is. Felrakásuk öntapadó párnák segítségével történik.

A sokkal nehezebb tükörcsempéket speciális ragasz­tóval kell felrakni, vagy tükörcsavarokkal kell rögzíteni. A fürdőszobába csak nagyon jó minőségű tükörcsempe való, mert a párától az olcsó csempe hátlapján lévő ezüstözés tönkremehet. A fényvisszaverő csempék csak sima falfelületen mutatnak, különben torz tükörképet adnak. Szükség esetén furnérlemezhez rögzítve erősítsük őket a falra.

Egyéb burkolóanyagok

Ezek közé tartoznak a padlóburkolásra alkalmas anya­gok, például a PVC, a parafa, a linóleum, a gumi és a bőr. A padlóburkoló lapokat falakra is hasz­nálhatjuk, bár nehezebbek és drágábbak, mint a fali­ csempék. Ne használjunk azonban falburkoló lapokat padlóra, mert nem elég erősek és túlságosan csúszósak.

Fémcsempe falon

A csillogó fémcsempék a fröcskölést remekül álló felületet alkotnak a modern konyhában. Csak nagyon sima falra szabad őket felrakni, nehogy a fényvisszaverő felület torzítson.

Milyen helyiségekben, milyen felületekre érdemes csempét rakni?

Csempével különféle vízszintes és függőleges felületeket érdemes burkolni:

  • Az ebédlőben a tálalófelületet.
  • Az előtér falának alsó részét.
  • Beugrókban és alkóvokban használhatunk tükörcsempét például az üveg polcrendszer háttereként, vagy azzal a céllal, hogy egy jel­legtelen, sötét területen ablak hatását keltsük, világosabbá téve ez által a helyiséget.
  • A hálószobában tükör- vagy fémcsempét használhatunk a beépített szekrények ajta­jának burkolására.
  • Asztallapokat és munkalapokat burkoljunk padlóburkolásra alkalmas csempével vagy speciális, forgács-, illetve furnérlemezre rögzített munkalapcsempével. Némelyikhez a gyártó megfelelő él fóliát is mellékel – erről érdeklődjünk az üzletekben. Az élekhez használhatunk műanyag peremet is, amelyet a szélső csempesor melléépítünk be.