Lakásdekoráció

Csempézés alapjai, szükséges szerszámok képekkel

A csempézést nem nehéz megtanulni, de ahhoz, hogy jól csináljuk, szükség van néhány speciális szerszámra. A jelölő-és vágószerszámokat, valamint a csempe­ragasztót nem nélkülözhetjük. A kerámia-és kőagyag csempék felrakásához fugá­zó anyagot is kell használni.

Hasznos:  Ne vegyen több csempét, mint amennyire szüksége van! Itt segítünk Önnek kiszámolni!

Jelölőszerszámok

A padlóburkoló lapok lerakásához krétás csapózsinórt kell használni, hogy meghatározzuk és beje­löljük a padló középpontját. Fali csempékhez ideigle­nes vezetőléceket kell felszögelnünk a falra, hogy egyenesen tudjuk feltenni a burkolólapokat. Ehhez ceruzára, mérőszalagra, falécekre, kalapácsra, néhány hosszú szegre és a lécek pontos vízszintes vagy függő­leges helyzetének beállításához vízszintmérőre, illetve függőónra lesz szükségünk.

Zsírkréta: Ezt arra használjuk, hogy a kerámiacsempék mázas oldalán ideiglenes jelet húzhassunk a vágás vonalában.

Acélvonalzó: Az acélvonalzó elengedhetetlen kellék egyenes vonalak húzásához, illetve a kézi csempevágó vagy tapétavágó egyenes vonalú vezetéséhez.

Mintázó sablon: Ez a jelölőeszköz bonyolult alakzatok kivágásához nyújt segítséget. A kéziszerszám egy keret­ből és a hozzá erősített több száz műanyag tűből vagy szálból áll. Amikor egy felületre rányomjuk, az eszköz felveszi annak pontos alakját, amelyet az után úgy vihe­tünk át a csempére, hogy zsírkrétával körülrajzoljuk.

Vágószerszámok

A kerámiacsempék törhetők, ami azt jelenti, hogy miután egyenes vonalban megkarcoljuk a felületüket, viszonylag könnyen el lehet őket pattintani. A kemény csempék formára vágása a csövek vagy a mosdó környé­kén azonban ennél bonyolultabb. Szerencsére mind­két feladathoz sokféle vágószerszám áll a csempézők rendelkezésére.

Csempevágó: A rugalmas burkolólapok vágásához egy erős tapétavágó kés is megfelel, a kerámia, kőagyag (gres) és más kemény csempékhez azonban csempevá­góra van szükség. A legegyszerűbb eszköz a tollhoz ha­sonló, vídiabetétes kézi csempevágó, amellyel az acél­vonalzó mentén pontos, szép szélt vághatunk. A másik lehetőség a mechanikus karos csempevágó, amely szabályosabb vágást tesz lehetővé, és jobban megfelel a rendkívül vastag vagy kemény burkolólapok elvágásakor. A harmadik változat az elektromos csem­pevágó gép, amely vízhűtéses gyémánt vágótárcsával működik.

Csempevágó fogó: Ezzel a fogóval szabálytalan alakú darabokat törhetünk le kemény csempékből, például amikor egy cső körül csempézünk.

Csempefűrész: A kézi csempefűrész egyfajta lomb­fűrész, amely fémkeretbe rögzített vídiaszálból áll. A fűrészszál minden irányban vág, a keret mérete pedig lehetővé teszi, hogy a fűrészt akadálytalanul elfordíthassuk a csempe körül.

Csempe - szerszámok

Csempereszelő: A rendkívül kemény reszelővel simára csiszolhatjuk az elvágott kemény csempe durva élét. Használhatunk helyette csiszolópapírt vagy szilícium­karbid köszörűkövet.

Védőruházat: Vastag védőkesztyűt és védőszemüveget kell viselnünk a mázas csempék vágásához vagy fúrásá­hoz – a lepattanó máz olyan éles, mint az üvegszilánk.

Csempéző szerszámok

A csempék felrakásához a következő szerszámokra van szükség.

Fogazott glett vas: A glett vasfogazott széle lehetővé te­szi, hogy egyenletesen hordjuk fel a csemperagasztót. Ugyanakkor „sávosan” viszi fel a ragasztót, ami lehető­vé teszi a ragasztóanyag elmozdulását, amikor rányom­juk a csempét, s így maximális tapadást eredményez.

Csempekereszt: A különféle vastagságú, általában ke­reszt alakú műanyag eszközök segítenek a csempéket egymástól egyenlő távolságban felragasztani. Van olyan fugakereszt, amelyet a csemperagasztóba kell nyomni a csempék sarkainál, és nem kell eltávolítani, hanem be lehet vonni fugázó anyaggal. Más típusokat a ragasz­tó száradását követően el kell távolítani. Szükség esetén gyufaszálat vagy vastag karton­darabot is használhatunk erre a célra. A speciális kiképzésű éllel rendelkező csempe automatikus hézagolást eredményez, tehát nincs szükség fugakereszt alkalmazására.

Simító: Simító segítségével a fugázó anyagot egyenlete­sen beledolgozhatjuk a csempék közötti hézagokba, s így hatékonyan kiszoríthatjuk a benn rekedt levegőt. Fugázó pálcika: A rendszerint műanyagból készült esz­közt a fuga elsimítására használjuk. Hasonlóan haté­kony rögtönzött szerszám lehet egy tollkupak vagy vala­milyen kisméretű, legömbölyített végű fapálca, például egy jégkrém pálca is.

Símitó

Vezetőléc

Vezetőléc segítségével könnyebben és pontosabban helyezhetjük el a csempéket a falfelületen. Először is jelöljük be végig a lécen a csempék szélességét úgy, hogy a fugák helyét kihagyjuk közöttük. VezetőlécFektessük a lécet a falhoz, és az egyik végét igazítsuk a fal közép­pontjához. Szükség esetén a középponttól kissé távolabb csúsztatva is felhelyezhetjük annak érdekében, hogy ne kelljen túl sok elvá­gott csempét tennünk a falfelület szélei mentén.

Szivacs és tiszta rongy: Szivaccsal letörölhetjük a feles­leges fugázó anyagot a csempe felületéről. Amikor a fuga megszáradt, ronggyal távolítsuk el a maradékfugázó anyagot, és fényesítsük ki a csempéket.

Csemperagasztók, fugázó-és tömítőanyagok

Vízálló csemperagasztót kell használni a párának kitett területeken vagy olyan helyeken, ahol a csempét rend­szeresen vízéri, például zuhanykabinok vagy konyhai mosogató környékének burkolásához.

A fugázó anyag készre kevert formában vagy por alakban kapható, utóbbit a gyártó utasításai szerint víz­zel kell összekeverni. Fehér vagy színes, de magunk is színezhetjük, hogy harmonizáljon a csempe és a beren­dezés színével. Érdemes mindenhol vízálló anyaggal fugázni, csempézett munkalapon és asztallapon pedig kifejezett követelmény, hogy higiénikus és jól szigetelt felületet alakítsunk ki. A járólapok fugázásához gyak­ran használnak cementhabarcsot. Ahol a csempeburkolat összeér a kád, a mosdókagy­ló vagy a zuhanytál szélével, a hatékony szigetelés érde­kében szilikon tömítőanyagot kell alkalmazni.