Lakásdekoráció

Hogyan emeljünk ki központi elemet a lakásban, mintával?

Ha van valamilyen különleges elem a fel­újítandó szobában, azt minták segítségé­vel kihangsúlyozhatjuk. Egy-egy falfülke, kanapé, sőt akár függöny is fókuszponttá válhat, ha a mintákat körültekintően használjuk.

Központi elemek

A legnyilvánvalóbb központi elemek az ablakfülkék és a beugrók, valamint a kandallók. Mintás burkolattal ezek bármelyikét kihangsúlyozhatjuk. A kandallót például kiemelhetjük a körülötte alkalmazott meleg tónusú, modern falburkolattal, egy falfülkét színes mintákkal tehetünk központi elemmé. A hatást a többi fal egyszínűre festésével ellensúlyozhatjuk. Az ablak-fülkéket gazdag mintázatú, földig érő függönyökkel emelhetjük ki. Az fenti megoldás ellentéte legalább ilyen sikeres lehet. Például a szoba nagy részét finom mintákkal díszíthetjük, miközben a hangsúlyozni kívánt beugróban lévő falfelületet egyszínűre festjük, hogy háttérként szolgáljon egy dísztárgyakkal meg­rakott polcnak vagy néhány szép képnek.

Mintás tapéta

A mintás tapétával borított fal kiemeli az ágyat, ugyanakkor az alvásra, illetve mosdásra szolgáló részek vizuális elválasztásával segít a nagy­méretű szoba funkcionális megosztásában.

Egyszínű felület

Ebben a főként egyszínű felületekkel rendelkező hálószobában rögtön megakad a szemünk a pompás, földig érő, kék alapon arany mintás függönyökön.

Kiemelt fal

A lenyűgöző kandallókkal, érdekes szögletekkel és beugrókkal, mennyezetgerendákkal, kazettás falakkal és ajtókkal, mennyezeti rozettákkal vagy ablakfülkékkel rendelkező régebbi ingatlanoktól eltérően a modern otthonok falain és mennyezetén nincsenek érdekes építészeti elemek. Ezt az egysíkúságot azzal ellen­súlyozhatjuk, hogy – bármilyen méretű szobában egy-egy falat kiemelünk, például valamilyen érdekes mintájú tapétával. Egy ilyen fal akkor is hasznos lehet, ha segít elvonni a figyelmet az ablakunk előtt lévő nem túl esztétikus kültéri látványról.

Lakás függöny

A meglepően merész függöny a leghangsúlyosabb elem az egy­szerűen berendezett, nagy és sima falfelületekkel rendelkező szobában.

Nagy szobákban érdemes mintás tapétát használni egy vagy két falfelület, illetve a kéménytest burkolásá­ra. A nagyméretű geometrikus minták például igen látványosan díszítenek.

A többfunkciós helyiségek, mint amilyen az étkező­konyha, az ebédlővel kombinált nappali vagy a dolgo­zószobának is használt hálószoba, mintás és sima felületek ügyes alkalmazásával egymástól vizuálisan elkülönülő részekre oszthatók. A legjobb, ha egyszerű és harmonikus színeket alkalmazunk, és különleges minták segítségével tereljük el a figyelmet a kevésbé látványos területekről.

Meglévő minták

Ha nincs más választásunk, mint hogy egy korábban lerakott mintás padlószőnyeghez, függönyhöz vagy ülőgarnitúrához alkalmazkodjunk, kizárólag egyszínű, egymással kontrasztot képező falak és egyszerű szövésű anyagok jöhetnek szóba.

Praktikus tanácsok

  • Feltűnő mintákkal a legegyszerűbb környeze­tet is érdekessé tehetjük. A nagy virágminták például erős hangsúlyt kapnak a tágas, gyé­ren berendezett helyiségekben. Az egységes megjelenést azzal fokozhatjuk, hogy a szoba egyszínű felületeihez kiválasztunk egyetlen színt a mintából.
  • A mintás textíliák izgalmasabban néznek ki, mint az egyszínűek, de ne feledjük, hogy egy erőteljes mintázatra, amely az egész szobát eluralja, hamar rá lehet unni.
  • A bútorkárpitnak és a függönyöknek sokáig ki kell tartaniuk; kár lenne lecserélni a megunt, harsány vagy divatjamúlt darabokat, ha egyébként még több évig nyugodtan hasz­nálhatnánk őket. válaszunk tehát inkább egyszerű, semleges mintákat, ha drágább berendezési tárgyról, például függönyről vagy ülőgarnitúráról kell döntenünk, és tartalékoljuk a különleges mintákat a könnyen lecserélhe­tő darabokra, például a díszpárnahuzatokra és a terítőkre.