Lakásdekoráció

Textúra és szín alkalmazása a lakásban

A kívánt hatás elérése szempontjából a textúra is fontos elem, érdekes fókusz­pontokat lehet kialakítani segítségévek a textúráit felületek a falakon, a bútor­zaton és a padlón is hozzájárulhatnak a hibák, egyenetlenségek elrejtéséhez.

Textúra és szín

A textúra hatással van arra, hogyan látjuk a színeket: egy durva, rücskös textília például másmilyennek lát­szik, mint egy ugyanolyan színű, fényvisszaverő felület. Meghatározó elem, amelyet számításba kell venni a berendezés tervezésekor. A durva felületek szétszórják a fényt, és sötétebbnek, tompábbnak láttatják a színe­ket. Bizonyos helyzetekben érdekes árnyékokat vetnek. A sima felületek ezzel szemben visszaverik a fényt, és a színeket világosabbnak és élénkebbnek mutatják. Még a fekete vagy nagyon sötét falak is képesek csekély mértékben visszaverni a fényt, ha magas fényű festék­réteggel fedjük le őket.

Színek és minták a lakásban

A színek, minták és textúrák egyensúlyba állítása meglehetősen nehéz feladat, de ha a képen látható összeállítás alapját is jelentő természetes színeket és textúrákat választjuk, nem nyúlhatunk nagyon mellé.

Játék a textúrákkal

  • A meleg, telt színek és a kemény, fényes felületek optikailag közelítő hatásúak. A hideg színek és a puha, matt textúrák viszont távo­libbnak láttatják a felületet.
  • A nagy tereket a falra akasztott különféle textúrájú drapériákkal vagy szőnyegekkel oszthatjuk fel.
  • Kontraszthatást hozhatunk létre, ha
  • a textúráit és mintás elemeket egyszínű, sima felületekkel váltakozva alkalmazzuk.
  • A nyers felületeket, például a kezeletlen fa-, kő- vagy szizál padlót, a vesszőből font tár­gyakat és a durva szövésű vásznakat sima textúrákkal, például üveggel, fémmel, lakko­zott fával, bőrrel, fényes brokáttal és finom selyemmel társítsuk.

Hangulatok kialakítása

A sima felületek, különösen feketével vagy fehérrel tár­sítva, hideg, tiszta, szellős hangulatúak. Az ilyen össze­állítások jól mutatnak a fürdőszobában vagy egy egy­szerűen berendezett dolgozószobában. Hálószobákban vagy gyertyafényes ebédlőkben viszont a textúráit felü­letek kellemesebb hangulatot teremtenek, különösen tompább színekkel és tónusokkal társítva.

Színek, minták és textúrák ötvözése

Ahogyan egyetlen szín túlsúlya nyomasztó és unalmas, egyazon textúra eltúlzott alkalmazása is hasonló hatású lehet. Ugyanakkor bonyolult színösszeállításokban ér­demes a textúrák és minták számát korlátozni, nehogy az összhatászavaró legyen. Ha például többféle barna és bézs tónusú textúráit felület van a szobában, a többi szín esetében korlátozzuk a minták változatosságát, és maradjunk a sima felületeknél.

Különféle textúrák

Textúrát – amint az az alábbi mintagyűjteményből is kiderül – nemcsak szövött textíliákon, hanem szinte minden felületen találunk a falaktól a padlóig, a durva, természetes rostoktól a sima csempékig.

Textura1

A geometrikus textúráit padlóburkoló anyag a hagyomá­nyos szőnyegpadló újszerű változata. Az aprólékos, strukturált modern minta minden lakberendezési stílushoz illik.


Textúra 2

Ez a textúráit természetes padlóburkoló, amely több különböző színű szál összeszövésével készült, hasonlít a tweedszövethez. Mivel festetlen, a lágy zöld és karamellszínek eredeti formájukban érvénye­sülhetnek.


Csíkozott textura

A domború, geometrikus csíkokkal díszített műszálas velúr egyszerű szövet, amely díszpárnahuzatként vagy függönyként pompásan mutat.


Textura 3

A falburkoló anyag érdekes felületével díszít a maga egy­szerűségében. Kellemes hátteret alkot, amely különösen jól illik nappali szobákba és hálószobákba.


Kerámia

A kerámiacsempék sima, fényes felületűek. Ez a delfti csempe konyhákban vagy fürdőszobákban, esetleg hagyományosabb stílusú helyiségekben a kandalló körül alkalmazható.


Bordázott textúra

A bordázott grafithatású gyanta ipari környezetet idéző padlóburkoló anyag. A tartós és ultramodern borítás jól mutat falakkal kevéssé tagolt lakásokban fémlépcsőkkel és lakkozott betonfalakkal párosítva.


Gyűrött textúra

A természetesen gyűrött, behúzott, darázsolt (szmokkolt) vagy dombor szövésű anyagok bonyolult felületét szövéssel alakítják ki vagy tartósan fixálják, így az anyagmosás után is megőrzi az eredeti textúrát.


Matt textúrált

A matt, finoman textúrált, tapétát a halvány aranyszínű, hajszál­vékony csíkok teszik különlegessé. A fényes anyagok közül az elegáns patinás vagy antikolt kivitelűeket válaszuk.