Lakásdekoráció

Lakástextíliák kiválasztása, szélessége, fényáteresztés, színárnyalatok

Mielőtt eldöntenénk, hogyan rendezzünk be egy szobát, gondoljuk át a helyiség rendeltetését, és ne a mások elvárásainak, hanem saját ízlésünknek és életstílusunk­nak megfelelően rendezzük be. Ne válaszunk bútorokat és berendezési tár­gyakat, amíg nem döntöttünk a felújítási terv minden részletéről.

Lakberendezés vagy divat?

A lakberendezés igen körültekintő döntéshozatalt kíván. Nem pusztán arról van szó, hogy egy helyiséget ezzel-azzal telerakunk, bármily sikkesek és divatosak is ezek a tárgyak. Tegyünk különbséget a tudatos, magas szakmai színvonalon űzött lakberendezés és a divat között. Az előbbi az igényeinknek megfelelő belső tere­ket hivatott létrehozni, míg az utóbbi csupán stílusok és színek múló hóbortja.

Talán nem mindenki hajlandó időt és fáradságot szánni kollázs készítésére, de azért érdemes egymás mellé kirakni a textilmintákat egy félreeső sarokban, ahol nyugodtan elnézegethetjük egy darabig az összeállítást. Elképzelhető, hogy az, ami elsőre-annyira tetszett, néhány hét múlva már nem is tűnik olyan szépnek, és eltöprenghetünk rajta, vajon a kivá­lasztott színek és minták beválnak-e, vagy esetleg szük­ség van némi módosításra.

Szövetek lakásban

Ne feledjük, hogy a szövetek jelentősen eltérhetnek mind textúra, mind minőség és ár tekintetében, ezért egyesek jobban beleillenek az adott lakberendezési tervbe, mint mások.

A textíliák kiválasztása

A textíliák nem egyformák, ezért legelőször azt kell megtudnunk, hogy az az anyag, amelybe beleszeret­tünk, megfelel-e a célnak.

Legjobb, ha először csak egy métert vásárolnunk a kinézett kelméből, mielőtt belevágnánk egy nagyobb beruházásba. így kitapasztalhatjuk, milyen az anyag esése és a tapintása, hogyan illik a mintája az ottho­nunk stílusához, és hogy a színek valóban tetszenek-e és jól mutatnak-e a kiválasztott helyen.

Vegyük számba a tevékenységeket

A tökéletességet valószínűleg lehetetlen elérni, de sokkal közelebb jutunk a szoba ideális be­rendezéséhez, ha összeírjuk azokat, tevékeny­ségeket, amelyeket az adott helyiségben jel­lemzően végezni szoktunk. Ne lepődjünk meg, ha a lista sokkal hosszabb lesz, mint gondoltuk! Nem csupán az olyan nyilvánvaló dolgokat fogja tartalmazni, mint az evés, alvás, tévénézés és főzés, hanem a raktározástól a tornán, a zenehallgatáson és az olvasáson át a szoba­növények ápolásáig egy sor mást is.

Függöny lakásban

A képen látható függönyökhöz használt vastag textíliának jó az esése, és kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, így megőrzi a szoba melegét, amikor éjszakára behúzzák.

Esés

A vastag szövetekből, például bársonyból, kiváló hang-és hőszigetelő függönyt lehet készíteni, a nagyon ne­héz anyagokat viszont leginkább ülőbútorok kárpitozá­sára lehet felhasználni, mert függönyként túl merevek lennének. Jól mutatnak viszont római rolóként, ahol a könnyebb textíliák túl vékonynak tűnnének.

Fényáteresztés

A helyiségbejutó külső fény mennyiségét a függöny-anyag vastagságával vagy áttetszőségével variálhatjuk: kellemesen szűrt világítást alakíthatunk ki, amely mel­lett dolgozni lehet, vagy félhomályt, ami segít elaludni.

Fakulás

Egyes textíliák, például a selymek, különösen érzéke­nyek az erős napfényre, és hamar kifakulnak. Világos szobákban érdemes a függöny mellett rolettát is felten­ni, hogy óvjuk a függöny finom anyagát a naptól.

Ár

Az olcsóbb szövetek általában nem olyan tartósak, mint a drágák. Nagyszerű hatást lehet azonban elérni sok olcsó textíliával, amelyeket később, ha meguntuk őket, könnyebb szívvel cserélünk le.

Gyűjtögetők figyelem

A lakásunk hamar megtelik olyan bútorokkal és lakástextíliákkal, amelyekre valójában nincs is szükségünk. Fontos, hogy időben felfigyeljünk erre. Valószínűleg nem egyik napról a másikra következik be, de ha úgy érezzük, hogy kezd zavarni a lakásunk állapota, ideje számba venni a tárgyainkat. Tulajdonképpen minden háztartás­ban évente egyszer leltárt kellene készíteni, mert az igények és elvárások folyamatosan vál­toznak: ami néhány évvel ezelőtt még tetszett, mostanra már nem biztos, hogy megfelel.

Az anyagok szélessége

A lakástextíliák többsége 140 cm széles. Néhány pamut vagy tüll függönyanyag ennél szélesebb is lehet, a kele­ti selymek viszont sokkal keskenyebbek.

Színárnyalat

A tapétatekercsekhez hasonlóan a textilvégek között is lehet árnyalatnyi eltérés az anyag színében, ezért ügyel­jünk arra, hogy mindjárt az elején elegendő mennyisé­gű anyagot vásároljunk, mert később meglehetősen nehéz lesz ugyanazt az árnyalatot beszerezni.

Fényáteresztő függöny

A fényáteresztő függöny nem sötétíti be a szobát, viszont napközben megakadályozza a belátást. A textúráit anyagok változatosabbá teszik az egyszínű fehér színösszeállítást.