Lakásfelújítási tanácsok

Függönytartó felrakása

A függönyt rúdra vagy futósínre akasztjuk, amelyek ugyanazt a célt szolgálják, de a felerősítésük különböző módon történik. Függönyrudat gyártanak fémből és fából is. A rudat a hozzá tervezett konzolok tartják a falon. Ebből általában elég kettő, de nagyobb ablakhoz, vagy nehezebb függönyhöz három vagy annál több konzolt is alkalmazhatunk.

A futósín többnyire műanyagból készül és pehelykönnyű. A sínt több tartófül rögzíti a falhoz. A rúdon a konzolok megakasztják a függönyt, míg a sínen az akadálytalanul mozoghat ide-oda.

Akár rudat, akár sínt szerelünk fel, először vízmértékkel be kell mérnünk és rajzolnunk a tartó helyét. Ahhoz, hogy a függönyt akadálytalanul használhassuk, a rudat kicsit távolabb kell felrakni az ablakmélyedéstől, mint a sínt.

A rögzítéshez legtöbbször elég a példánkban leírt csavarozási módszer, de ha a függöny súlyos, vagy a fal nem kellően erős (pl. falambéria), meg lehet erősíteni a rögzítési pontokat.

Erősebb tartást érhetünk el, ha a konzoloknak fúrt lyukakba gyantát fecskendezünk be.

Szükséges eszközök

 • Ceruza
 • Mérőszalag
 • Vízmérték
 • Akkumulátoros fúrógép és fúrófejek
 • Csavarhúzó

Anyagok:

 • Függönyrúd (karnis) tartozékokkal

A függönytartó helye:

12

 1. Az ablaknyílás felső szélétől kb. 5-7,5 cm-re tegyük a függönytartót. A beugró egyik sarkától mérőszalaggal mérjük ki és jelöljük be fölfelé a távolságot.
 2. Vízmértékkel húzzunk egy vonalat a jelölésen keresztül, amely érjen túl az ablaknyílás oldalainak vonalán, mivel a függönytartó mindig hosszabb, mint a beugró.

Futósín felrakása:

futosin

 1. Mérjük fel a sín hosszát a falra az ablaknyílás fölé a szemnek kellemes magasságban, majd egyenlő távolságokban – kb. 25 cm-ként – jelöljük be a tartó­fülek helyeit.
 2. Fúrjuk ki a tartó­lyukakat és erő­sítsük fel a tartófüle­ket. A furatokba tipli­ket kell berakni. A fü­leket csavarjuk erő­sen a helyükre. A rögzítőcsavarok és alátétek rendszerint készletben kaphatók.
 3. A futósínt egy-O szerűen pattint­suk rá a tartófülekre. Csavarhúzóval meg­erősíthetjük. Tegyük fel a sínre a záróvégeket.

Függönytartó rúd felrakása:

fuggonytartorud

 1. A függönytartó rúd konzoljait a nyílástól távolabb kell elhelyezni a vonalon. Fúrjuk ki a falat és tegyünk be egy tiplit, majd erősítsük rá a konzolt.
 2. Ellenőrizzük, hogy a konzol biztosan a helyén van-e, de ne húzzuk túl szorosra. Csatlakoztassuk a rúd rögzítőjét. A konzol részeit össze is csavarozhatjuk.
 3. A másik konzolt is erősítsük fel. A függönyrudat úgy húzzuk bele, hogy egy-egy függönyka­rika a konzolon kívül essen, ezek tartják helyén a függöny széleit. Tegyük fel a végdíszeket.