Hasznos - Ártalmas

Hogyan válasszunk szövetet a lakásban amely egészséges?

Ha arról van szó, mit viseljünk, a környezettudatos választás nem is olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik. Ha egy anyag természetes forrásból származik, még nem feltétlenül környezet­barát, és a műszálas textíliák sem feltétlenül rosszak. Szövetholmik vásárlásakor jó néhány szempontot figyelembe kell vennünk.

Milyen szövetet?

Az anyagválasztásnál két fő szempontot kell figyelembe venni: egészséges és kényelmes-e az adott szövet, és környezetkímélő módon állították-e elő.

 • A pamutszövetnek sok előnye van, ám a hagyományos gyapottermesztés, illetve -feldolgozás során nagyon sok vizet, növényvédő szert, műtrágyát és fehérítőt használnak, valamint a festékek rögzítéséhez is nagy mennyiségű vegyszer kell.
 • Ha lehet, keressünk olyan termékeket, amelyek ökológiai gazdálkodásból származó gyapotból készültek! Ne vásároljunk „könnyen kezelhető” vagy „vasalásmentes” pamutholmit! E kifejezések azt jelzik, hogy a szövetet műgyantákkal vagy formaldehiddel tették gyűrődésállóvá. A szövetből kipárolgó vegyületek a ruha viselőjének szervezetébe kerülhetnek, ráadásul e bevonatok csökkentik a szövet légáteresztő képességét is. A „fehérítetlen” pamut termékeknél sokkal kisebb a valószínűsége annak, hogy formaldehides kezelést kaptak.
 • Ha tartós, jól szellőző és a használat során egyre lágyabbá váló szövetet szeretnénk, a vászon az ideális választás. A lenből – tehát megújuló erőforrásból – készülő vásznat olykor más természetes szálakkal, például kenderrel keverik.
 • Ha allergiások vagy asztmások vagyunk, a természetes antibakteriális és antivirális hatású kendervászon kitűnő választás, ráadásul ez a szövet nyáron hűvös, télen pedig meleg.
 • Az sem utolsó szempont, hogy a kender az egyik leginkább környe­zetbarát haszonnövény.
 • A gyapjú sokoldalú és ellenálló anyag, kiváló nedvszívó, természetes portaszító és tűzálló tulajdonságok­kal bír, és jó hőszigetelő is. A gya­pottermesztéshez képest az előállí­tása jóval kevesebb vegyszert igé­nyel, bár itt is alkalmaznak bizonyos kezeléseket, s olykor a gyapjúban is előfordulnak rovarirtószer-maradvá­nyok. Ha el akarjuk kerülni a vegyi anyagokat, keressünk ökológiai gaz­dálkodásból származó gyapjút!
 • A selyem az eperfalevéllel táplál­kozó selyemhernyó bábjából készül. Az összes szövet közül a selyem szakítószilárdsága a legnagyobb, és előállítása csak kismértékben terheli a környezetet. Néha azonban form­aldehiddel kezelik, hogy kevésbé gyűrődjön.
 • A tencel nevű gyűrődésmentes szövetet cellulózból, vagyis megújuló erőforrásból, ártalmas vegyszerek nélkül állítják elő. Jó nedvszívó, ezért a pamutnál sokkal kevesebb színe­zőanyag is elég hozzá. Jól szellőzik, tartós, és biológiailag lebomlik.
 • Próbáljunk hulladékhasznosítással előállított poliészterből készült dzsekit venni! Az egyes túraszaküz­letekben kapható ruhadarabok hasz­nált PET palackokból készülnek, és gyártásukhoz sem formaldehidet, sem klóros fehérítőt nem használ­nak. Ám ne feledjük, hogy ezek a ru­hák biológiailag nem bomlanak le!
 • Környezetbarátnak számítanak a természetes antibakteriális hatású bambuszrostból készült ruhák: a rami, amelyet a hócsalán (Boehmeria nivea) kérgéből állítanak elő, s amely hasonlít a vászonhoz és a szójase­lyem, amelynek gyártásához a tofu-készítés melléktermékét használják.

Műszálak

MűszálElőállítása és felhasználásaElőnyeiHátránya
AkrilAz akrilonitril nevű kőolajszármazékból gyártják. Széles körben használják, főként sportruházathoz.A rugalmas és alaktartó akril-szövet elszívja a nedvességet a bőrtől, így viselőjük kelleme¬sebben érzi magát.Hőérzékeny; statikusan feltöltődik.
MűselyemA legrégebbi műszál, a 19. század végén feltalált műselyem cellulózból készül. Főként ruhakészítéshez használják.Viszonylag olcsó; megújuló erőforrásból származik. Puha és nedvszívó.Előállításához sok víz és energia kell. Formaldehiddel kezelhetik, hogy ne gyűrődjön.
NejlonAz 1930-as években a selyem alternatívájaként kifejlesztett nejlont adipinsavból és hexa-metilén-diaminból állítják elő. Ruhák, szőnyegek, kötelek stb. készülnek belőle.Erős, rugalmas, könnyű.Statikusan feltöltődik, magába szívja az olajokat, zsírokat.
PoliészterFőleg a kőolajban előforduló vegyületekből állítják elő. A lepedőtől kezdve az ingen át a harisnyáig sokféle terméket készítenek belőle.Gyűrődés-, nyúlás- és zsugoro¬dásálló, könnyen mosható, gyorsan szárad. A leggyakoribb poliészter, a polietilén-tereftalát (PET) újrahasznosítható.Nem nedvszívó, nem légáteresztő, visszatartja a testszagokat, és meg-izzaszthatja viselőjét.

A csodálatos kender

 • A szívós kender szinte bárhol megél, s a gyapottal ellentétben kevés vizet igényel, műtrágyát pedig egyáltalán nem. A gyomok többsé­gét kiszorítja, ellenáll a kártevőknek, és kedvező hatással van a talajra. Nagyszerű, környezetbarát választás ruhakészítésre és sok más célra.
 • A kender rostjai hosszúak, erősek, és kémiai fixálószerek nélkül is ma­gukba szívják a festéket. A kendervászon tartós, kényelmes és légáteresztő.
 • A kender magjai lisztté őrölhetők, s belőlük tápláló, emberi fogyasztásra alkalmas, illetve kozmetikumok alapanyagául szolgáló olaj sajtolható.
 • Az olajból etanol is készíthető, mely üzemanyagként vagy festékek és mű­anyagok gyártásához használható.
 • A kenderből savmentes papír készíthető, s ez az eljárás kevesebb vegyszert és energiát igényel a hagyományos papírgyártásnál.
 • A kenderrost rostlemezek alapanyaga is. Mésszel összekeverve könnyű, rugalmas, jó hőszigetelő, víz- és rothadásálló építőanyag készíthető belőle.
 • A kender használatát visszavetette a marihuánával való rokonsága. Noha a Cannabis nemzetségbe tartozik, alig tartalmaz kábító hatású anyagokat.

Textil festékek

A gyapjú, a selyem és számos műszálas anyag is jól színezhető kőolaj alapú festékanyagokkal. Ezek gyártása során nehézfémek szivároghatnak a talajvízbe.

 • Vegyünk természetes anyagokkal színezett, és klór helyett oxigénnel fehérített pamutholmit!
 • Ha festett pamutot veszünk, vilá­gosabb színűt válasszunk, mivel minél sötétebb a ruha, annál több vegyszer kellett a festék rögzítéséhez.
 • Érdemes növényi és ásványi ere­detű természetes színezékkel fes­tett szövetet használni.
 • Még jobb, ha festetlen ruhát ve­szünk. A gyapjú természetes színei a fekete, a szürke, a barna, az őzbarna és az elefántcsontfehér. Az alpaká­nak sok színváltozata van, a fehértől a vörösesbarnán át a feketéig.