Lakásfelújítási tanácsok

Jutaalátétes szőnyeg fektetése

jutaalatetes szonyeg fektetese
A több helyiségen végigfutó padlószőnyeg összehangolja a különböző színösszeállítású tereket, és stílusegységet hoz létre.

A jutaalátétes szőnyeg jobb minőségű és kopásállóbb, mint a habalátétes, és ez a különbség az árában is megmutatkozik. Még ha az olcsóbb fajtájú jutaalátétes szőnyeget is választjuk, szőnyegalátétre és keretszegélyre akkor is szükség van. Ez a fajta szőnyeg sokat kibír, sok évig szolgál majd. Mivel alátétre kerül, fektethető padlólapra, farostlemezre, furnérlemezre, betonra és más szilárd aljzatra is.

Szükséges eszközök: kalapács snitzer, szőnyegfeszítő, széles fejű véső Szükséges anyagok: keretszegélylécek, szőnyegalátét, jutaalátétes szőnyeg
jutaalatetes szonyeg fektetese munkafolyamat

  1. Szögezzük le a külső szélén fogazott keretszegély­léceket a fal mentén és az ajtónyílásban is. Hagyjunk 5 mm-es távolságot a szegély és a lábazat között. Vigyázzunk, mert könnyen megsérthet­jük a lábazatot a ka­lapáccsal.
  2. Fektessük le a keretbe az alá­tétréteget, és illesszük egymáshoz a darabokat, ahol szükséges. A falak mentén az alátét anyaga sehol ne fus­son rá a keretsze­gélylécekre. Snitzerrel vágjuk le a sze­gélylécek belső szé­lei mentén.
  3. Terítsük le a sző­nyeget, és hagy­juk, hogy a felesle­ges anyag felfusson a szélek mentén. Snitzerrel vágjunk le először csak durván a túlnyúló széleket, hogy ne nyúljanak a lábazat fölé.jutaalatetes szonyeg fektetese munkafolyamat
  4. Snitzerrel most már pontosab­ban vágjuk le a fö­lösleget a lábazat és a szőnyeg találko­zása mentén. A juta­alátétes szőnyeg eléggé merev és ru­galmatlan, ezért jól nyomkodjuk be az él­be, mielőtt elvágnánk.
  5. A karmos sző­nyegfeszítő ké­pes kissé megnyúj­tani a szőnyeget, ezért jó szolgálatot tehet a jutaalátétes szőnyeg fektetésekor. A talpából kinyúló fogak vagy karmok hosszát a szerszám fején található ko­ronggal állíthatjuk, a szőnyeg vastagsá­gának megfelelően.
  6. A szőnyeg köze­pétől a falak felé haladjunk, fokozato­san simítva, nyújtva a szőnyeget a keret­szegély és a lábazat felé. Ne vigyük túl­zásba a nyújtást, egyszerűen hagyjuk, hogy egyenletesen és simán elterüljön a szőnyeg a padlón.
  7. A lábazat és a szőnyeg talál­kozása mentén szé­les fejű véső élével nyomkodjuk a sző­nyeg szélét a keret­szegély és a lábazat közötti résbe. A sze­gély fogai szilárdan tarják a szőnyeget.

Színösszhatás

A szőnyeg alapvetően befo­lyásolja a szoba összképét, mivel nagy felületet borít be. A szőnyeg szí­nét már a tervezés korai sza­kaszában határozzuk meg, hogy illeszkedjen a szoba többi részéhez. Ha például a falak halvány árnyalatúak, a szőnyeg legyen inkább élénk színű.