Lakásfelújítási tanácsok

Pasztellszínek használata lakásban – lakberendezési ötletek

A pasztellszínek finom, megnyugtató jellegük miatt népszerűek a lakberendezésben. Leghasznosabb tulajdonságuk, hogy ha megközelítően egyformán világosak, mindig jól mutatnak együtt. Bútorvásárlásnál ne bízzunk a színárnyalat gyári meghatározásában (pl. a pasztellrózsaszínnek nevezett bútordarab a törtfehéren át a cukorrózsaszínig bármilyen lehet). Saját ízlésünkre támaszkodva, találhatunk olyan pasztell színösszeállítást, amely többféle kombi­nációban is megállja a helyét, és nagyszerű hátteret képez az olyan természetes anyagoknak, mint a fűzfavessző, a kő, a világos és kö­zepes árnyalatú fa. A sötét színű fa azonban elnyomja a finom pasztellszíneket.

Pasztellszínek használataA halványzöld nagy felületen kelt hű­vös, friss és világos hatást. A nagy csalá­di fürdőszobában a klasszikus fehér mosdók, törülközők és az építészeti rész­letek alapozzák meg a hagyományos és egyszerű összképet. A natúr hajópadló melegséget visz a zöld-fehér színek közé.

Választás a színskáláról

Ha tetszik a pasztellek megnyugtató szépsége, az alábbiak további ötleteket adhatnak. Jellegzetes a vidéki házak színvilága halvány színek­kel a falon, kézzel festett bútorokkal, kézi szövésű, növénymintás, virágos textíliákkal. Az antik – főleg rokokó – hatású összeállítások jól il­lenek a nőies árnyalatokhoz, a rózsaszínhez, a vilá­goskékhez és a krémszínhez. Ösztönzőleg hathatnak a napjaink stílusához alkalma­zott árnyalatok: a pisztácia, a lila és a halványsárga. A pasztellek különösen frissítő hatásúak, ha fehérrel kombináljuk őket. Használjuk kettős, vagy még több pasztellszínt tartalmazó színösszeállításokat. A leg­jobb hatáshoz ugyanazt a tónust alkalmazzuk.

Pasztellszínek használata

A pasztellek vég­telenül sokoldalúak. A tetszetős halvány­kék friss és stimuláló hatású a szobában. A hűvösséget kikü­szöböli a kényelmes gyapjúszőnyeg és a puha kárpit, vala­mint az itt-ott megje­lenő halvány citrom-és mályvaszín.Pasztellszínek használata

A konyhapult és a mennyezet közötti sárga sáv úgy enyhíti a modern konyha éleinek a hatását, hogy közben nem válik uralkodóvá.Pasztellszínek használata

Egyszínű össze­állítások kiegészíté­seként használjuk az adott szín pasztell árnyalatát. A vidéki ház falán alkalmazott kék szín tónusa kö­zépen foglal helyet a színskálán.